7 veidi, kā palīdzēt noslēgtam cilvēkam vairāk atvērties

Atvērta un godīga komunikācija spēlē lielu lomu, lai jebkuras attiecības izdotos, sevišķi romantiskas attiecības. Bet dažādu iemeslu dēļ, ir cilvēki, kuri ne vienmēr vēlas dalīties savās sajūtās ar draugiem, ģimeni vai pat ar partneri. Ja partneris vienmēr ir noslēdzies un jums neveidojas brīva komunikācija, tas var būt sāpīgi un likt justies bezspēcīgi. Taču ir daži veidi, kā partneri iedrošināt atvērties. 

Šādi cilvēki attiecības var neuztvert kā pietiekami drošas.

FOTO: Shutterstock.com

Šādi cilvēki attiecības var neuztvert kā pietiekami drošas.

Kāpēc cilvēks var būt noslēdzies

‘’Galvenais iemesls, kāpēc cilvēkam varētu būt grūti atvērties, ir tas, ka viņš nejūtas emocionāli droši to darīt,’’ stāsta psihoterapeite Megana Bruneau. Tas var atspoguļot to, kā viņš jūtas attiecībās. Šādi cilvēki attiecības var neuztvert kā pietiekami drošas, lai atvērtos tām, dalītos savā iekšējā pasaulē un iepazītu otru cilvēku. 

 

Iespējams, viņi vēl vienkārši nejūt vēlmi ieguldīties šajās attiecībās un iepazīt otru cilvēku.

 

Noslēgšanās tendence var izrietēt no traumas, kas gūta iepriekšējās attiecībās. Daudzās kultūrās vīrieši netiek mudināti runāt par savām emocijām, tāpēc jau no mazotnes ir iemācījušies tam pretoties.

Ir svarīgi atcerēties, ka katrs cilvēks nonāk pie atziņām un dažādas dzīves situācijas izanalizē citā tempā. Cits ātrāk, cits lēnāk. Šādi noslēgtie cilvēki, iespējams, nemaz nezina, kā atbildēt uz jūsu uzdotajiem jautājumiem, jo paši nav tos sev pajautājuši. 

 

Kā partnerim palīdzēt atvērties:

 

1.Galvenais ir pastāvīgums

‘’Cilvēkam ar stingrām robežām, kuram ir grūtības atvērties, parasti ir nepieciešams ilgāks laiks nekā vidusmēra cilvēkam, lai veidotu savstarpēju uzticēšanos, saskarsmi un emocionālu drošību,’’ stāsta psihoterapeite. Šādā gadījumā noteikti esi patiess un turi solījumus. Piemēram, piezvani noteiktā laikā, kad to esi apsolījis izdarīt. Neliec otram cilvēkam vilties šādās mazās lietās.

 

2.Esi aktīvs klausītājs

Pat ja cilvēks ir noslēgts un viņam ir grūti runāt par savām izjūtām, mēs visi vēlamies tikt patiešām saprasti un sadzirdēti. Ieklausies tajā, ko stāsta partneris, tādējādi liekot viņam izjust, ka esi blakus un saproti viņu, ka esi emocionāli drošs patvērums, kas viņam nepieciešams. Psihoterapeite Bruneau stāsta: ’Vissvarīgākā aktīvās klausīšanās daļa ir empātija: nenoliedz partnera jūtas, bet iejūties viņa ādā.’’ Izmanto frāzes ‘’Izklausās, ka jūties (ievieto atbilstošo sajūtu), jo (iemesls, kāpēc viņš tā varētu justies)’’. 

 

3.Uzdod jautājumus…bet ne pārāk daudz

Ir ļoti svarīgi atrast līdzsvaru starp jūtīgiem jautājumiem, jo tas var likt partnerim tikai vēl vairāk noslēgties. ‘’Pārāk daudz jautājumu šādam cilvēkam var likt justies noniecinātam, pratinātam un likt aizstāvēties.’’ Tāpēc esi pacietīgs un neaizmirsti patiešām ieklausīties atbildē, kad esi uzdevis savu jautājumu.

 

Reklāma
Reklāma

4.Dalies un izpaudies arī pats

Taču dari to bez sarunu temata pievēršanas tikai sev. Savas pieredzes un jūtīgāku detaļu atklāšana var būt efektīva, palīdzot otram vairāk atbrīvoties. Psihoterapeite iesaka savu pieredzi atklāt tādā veidā, kas partneri mudinātu pastāstīt arī par savu pieredzi. Piemēram ‘’Es patiešām cīnos ar sociālo distancēšanos, jūtos vientuļi un uztraukti. Kā tev ar šo veicas?’’. 

 

5.Paļaujies uz ķermeņa valodu

Mums visiem kādreiz ir gadījušās situācijas, kad šķiet, ka sarunu biedrs īsti nesaka, ko domā, spriežot pēc viņa ķermeņa valodas. Pēc Bruneau teiktā, tādas llietas, kā ‘’acu kontakts, īstas, nesamākslotas un siltas sejas izteiksmes, kā arī tavs balss tonis’’ ir lietas, kas jāpatur prātā, komunikācijā ar partneri. Esi maigs un atklāts.

 

6.Ļauj just pārliecību par to, cik daudz tev nozīmē jūsu attiecības 

Ja visi iepriekšminētie ieteikumi neizdodas, nāksies tieši un atklāti savam partnerim pajautāt, kas viņam nepieciešams, lai justos droši. Tas varētu izklausīties šādi: ‘’Tu man tiešām rūpi un es vēlos turpināt mūsu attiecības veidot ciešākas. Es esmu pamanījis, ka tad, kad mēs runājam par (ievieto tēmu), tu maini tēmu. Ja tu nevēlies par to runāt, es saprotu un neuzbāzīšos, taču es gribu, lai tu zini, ka esmu tev līdzās un uzklausīšu tevi. Vai ir kas tāds, kas tev ir nepieciešams, lai justos drošāk dalīties ar mani?’’. Veidojot šādu sarunu, noteikti paturi prātā iepriekšējos punktus par  balss toni, sejas izteiksmēm un aktīvu klausīšanos.

 

7.Apzinies sevis paša vēlmes

Ir vienlīdz svarīgi apzināties arī sevis paša vēlmes, piemēram, steidzināt attiecības, lai gan partneris nav tam gatavs. Mums katram var būt dažādas robežas un termiņi, vai pat  zemapziņā jārisina bailes no pamešanas. Ja partneris nav gatavs atvērties tik ātri, cik tu pats, tad pārdomā sevis paša kāri izzināt partneri un ātrāku tuvības veidošanu. Varbūt, ka tev ir mazliet jāpiebremzē un jāapsver nepieciešamība izturēties ar cieņu un pacietību pret partneri šajā procesā.

 

Kā pilnveidot jūsu sadarbību

Kad partneris ir sācis arvien vairāk tev atvērties un dalīties savās jūtās, ir svarīgi pateikt paldies par viņa uzticību. 

 

Taču pēc atvēršanās var sekot piepeša noslēgšanās, jo parasti šādi cilvēki nedaudz ‘’atkāpjas’’ pēc šādas atklātības, jo pašiem ir kļuvis pārāk neērti vai kauns. 

 

Tas noteikti nav jāuztver saasināti, svarīgi ir turpināt praktizēt šos ieteikumus arī turpmāk. Turpinot padziļināt saikni kā pārim, noteikti ir jāturpina mācīties, piemēram, no strīdiem, tos izrunājot un nonākot pie secinājumiem, kompromisiem.

Izmaiņas noteikti nenotiks vienas nakts laikā, bet ar nelielu pacietību un piepūli jūs kopā ar partneri varat izprast, kas strādā jūsu attiecībās, lai patiesi, emocionāli izjustu viens otru.

 

No: http://mindbodygreen.com

Saistītie raksti