Kā veidot bērna ēdienkarti pēc slimošanas

Izkrities un bāls – reizēm pat pēc parastas vīrusu saslimšanas vecāki sūdzas, ka mazuļi vecumā līdz diviem gadiem šķiet saguruši, novājināti un zaudējuši dzīvīgumu. Nereti pirmā doma ir pabarot bērnus ar kaut ko saldu un enerģiju veicinošu. Kam ir jābūt bērnu ēdienkartē pēc slimošanas un vai papildu našķis liks bērnam ātrāk atveseļoties, Mammamuntetiem.lv stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kartupeļu biezenis ar malto gaļu, dažādas dārzeņu zupas, tāpat arī pilngraudu putras ar nelielu ogu daudzumu būs ļoti piemēroti ēdieni bērnam atveseļošanās posmā.

FOTO: Shutterstock.com

Kartupeļu biezenis ar malto gaļu, dažādas dārzeņu zupas, tāpat arī pilngraudu putras ar nelielu ogu daudzumu būs ļoti piemēroti ēdieni bērnam atveseļošanās posmā.

Kompensēt zaudēto šķidrumu

Pirmais, ko uzsver speciāliste – ir jāsaprot, ka slimojot ar jebkādu slimību, bērni zaudē daudz šķidruma un olbaltumvielas, un attiecīgi tam ir jāpielāgo mazuļa ēdienkarte pēc slimošanas. Bieži dzirdētais fakts, bet vecākiem nereti grūti īstenojama lieta – slimošanas laikā mazuļiem ir jāuzņem regulārs un pietiekams daudzums šķidruma. Šeit uztura speciāliste iezīmē būtisku niansi – ja akūtās slimošanas laikā ir pieļaujams praktiski jebkāds šķidruma veids, ko lieto bērns (tēja, kompots, sula, saldinātie dzērieni – galvenais, lai bērns regulāri padzertos), tad jau pēc atveseļošanās būtu jācenšas no saldinātajiem dzērieniem attiekties vai ievērojami samazināt to apjomu, uzņemot šķidrumu ar ūdeni vai nesaldinātu tēju.

 

Pēc vēdera vīrusiem – īpaša diēta

Jebkurā gadījumā pēc slimošanas maziem bērniem uzturam jābūt saudzīgam – tas nedrīkst būs ass, trekns, kūpināts vai kā citādi pārāk intensīvs. Īpaša piesardzība uzturam ir jāpievērš vēdera vīrusu slimošanas laikā – kā vēdera izeju cietinoši un formējoši produkti tiek minēti dažāda veida kviešu izstrādājumi (baltmaize, sausbarankas), banāni, rīsi, stiprāka tēja – šos produktus var piedāvāt bērnam aktīvās slimošanas fāze, kad vēdera izeja ir šķidra. Pēc vēdera vīrusu pārciešanas, kad mikroflora gremošanas traktā ir izmanīta, būtiski un svarīgi sekot līdzi tam, lai šī flora tiktu atjaunota. Tam speciāliste iesaka iekļaut uzturā skābpiena produktus (kefīrs, lakto, jogurts), kā arī fermentētus produktus – ziemas laikā tie būtu skābēti kāposti, ko var piedāvāt bērniem, jo tie satur pienskābās baktērijas, kas palīdz atjaunot zarnu trakta darbību. Pēc vēdera vīrusiem uzturā pamazām var iekļaut visu, ievērojot mērenību. Sākotnēji pēc vēdera vīrusu pārslimošanas jāizvairās no skābām ogām un augļiem, bet kad vēdera izeja ir formēta, var piedāvāt arī augļus, sākot ar nelieliem apjomiem.

 

Pēc vēdera vīrusu pārslimošanas jāizvairās no skābām ogām un augļiem, bet kad vēdera izeja ir formēta, var piedāvāt arī augļus, sākot ar nelieliem apjomiem.

 

Vērot lietoto medikamentu ietekmi

To, kāda būs bērna atveseļošanās, ietekmē arī slimības gaitā lietotie medikamenti. Piemēram, parasti pēc antibiotiku lietošanas arī cieš zarnu mikroflora, tāpēc ir ieteicami skābpiena produkti tās atveseļošanai. Tas ir svarīgi, lai zarnu traktā nevairotos patogēnā mikroflora, bet gan lai ātrāk un veiksmīgāk atjaunotos zarnu trakta dabīgā mikroflora. Tāpat ir medikamenti, kas izmaina vēdera izeju, tāpēc ir jāseko līdzi tam, vai nepieciešams to mīkstināt vai cietināt. Ja vēdera izeja pēc medikamentu lietošanas ir šķidrāka, tad kādu laiku jāizvairās no produktiem, kas satur daudz šķiedrvielu.

 

Saldumus aizstāt ar olbaltumvielām

Slimošanas laikā cilvēka organisms izmanto visas savas rezerves un enerģiju, lai cīnītos ar vīrusiem un baktērijām. Masa, kas slimojot tiek zaudēta, nav tauku, bet gan muskuļu masa. Taču muskuļi – tās ir olbaltumvielas. Tāpēc, lai atgūtu atpakaļ zaudēto muskuļu masu, saldumi nebūs piemērotākais, ko pēc slimošanas piedāvāt bērnam, kā nereti vecākiem gribas uzskatīt. Gaļa, zivis, piena produkti un pākšaugi būs tie produkti, kas veicinās bērna atkopšanos un enerģijas atjaunošanu un muskuļu masas augšanu. “Pārlieku liela saldumu lietošana uzturā veicina patogēnās mikrofloras veidošanos organismā, tāpēc arī pēc slimošanas, kad šķiet, ka bērns ir savārdzis, nevajadzētu bērna uzturu forsēt ar dažādu saldumu lietošanu. Pirmkārt, tas neveicinās muskuļu masas atjaunošanos, un, otrkārt, tas kaitēs organisma mikroflorai,” norāda speciāliste. Viņa min, ka pēc pilnvērtīgas un veselīgas maltītes, ko bērns ir notiesājis, protams, var mazuli palutināt ar kādu našķi. Piemērots apjoms bērnam dienas laikā būtu 1-2 cepumi vai konfektes, nevis visa saldumu paciņa. “Saldumi ir našķi, nevis uztura pamats,” uzsver O. Ļubina.

Reklāma
Reklāma

Lai atgūtu atpakaļ zaudēto muskuļu masu, saldumi nebūs piemērotākais, ko pēc slimošanas piedāvāt bērnam, kā nereti vecākiem gribas uzskatīt. 

 

Brīnumu spēks – sabalansētā uzturā

Lai kā arī vecākiem gribētos, ka pastāvētu kāds super ēdiens ar brīnumu spējām, kas atgrieztu bērnos dzīvīgumu un enerģiju uzreiz pēc slimošana, Olga Ļubina norāda – tāda brīnumu ēdiena nav. “Bērnam pēc slimošanas ir jāuzņem pilnvērtīgs, daudzveidīgs uzturs. Pirmkārt, jau minētais šķidrums. Otrkārt – jāatjauno muskuļu masa, un to ar saldumiem izdarīt nevarēs, bet tam būs nepieciešamas olbaltumvielas. Treškārt, ja apetīte bērniem ir novājināta, kas pēc slimošanas ir normāli, ir jāēd daudzveidīgi. Piemēram, kartupeļu biezenis ar malto gaļu, dažādas dārzeņu zupas, tāpat arī pilngraudu putras ar nelielu ogu daudzumu būs ļoti piemēroti ēdieni bērnam atveseļošanās posmā. Ja bērna gremošanas trakts jūtas labi, ir jāpiedāvā arī svaigi augļi un dārzeņi,” stāsta speciāliste.

Tāpat viņa norāda, ka 

 

vecākiem šajā laikā nav jāpārspīlē ar milzīgu augļu un ogu apjoma piedāvāšanu bērnam, lai uzņemtu vairāk vitamīnu un ātrāk atveseļotos. 

 

“Tam nav jēgas, nevajag likt bērnam apēst puskilogramu ogu. Mazulim būs pilnīgi pietiekami, ja viņš uzņems 100 gramu ogu savā vecumā,” stāsta speciāliste.

 

“Jāievēro mērenība it visā. Ir ļoti būtiski nepārslogot mazuļa gremošanas traktu, kas pēc slimošanas var būt jutīgāks.” Viņa norāda, ka nebūs neviens produkts, kas būtu kā obligtāti ieteicamais atveseļošanās posmā: “Veselīgs, racionāls un dažāds uzturs gan slimošanas laikā, gan pēc tās, gan atveseļošanās laikā bus atslēga uz bērna labāku jušanos,” norāda O. Ļubina. Tāpat viņa atgādina, ka pēc īpaši smagām slimībām vai ķirurģiskas iejaukšanās visa bērna atveseļošanās gaita, tostarp uzturs, tiks pārrunāts ar ārstējošo ārstu.

Saistītie raksti