Vai atceries reizi, kad svētkus gribēji pavadīt mājās, bet... kaut kā nesanāca?

Varu derēt, ka ikviens atceras vismaz vienu reizi, kad ir padomājis - ai, kā gribētos svētku brīvdienas pavadīt vienkārši mājās. Nu ir tāda iespēja. Priekšā veselas četras dienas, ko veltīt tikai sev un ģimenei. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī man tā ir bijis, ka svētkus negribas aizvadīt lielā burzmā vai, dodoties ciemos. Un ir bijis arī tā, ka izlemjam svētkus pavadīt pavisam šauri ģimenes lokā. Protams, situācijā, kad īsti nav izvēles, kā pavadīt svētkus, pārņem vēlme satikties un ciemoties. Ja tā ir, ir īstais brīdis mierīgi ieelpot, izelpot un apzināties, ka nekas traks taču nav noticis. Un ir laiks radīt savu mazo svētku scenāriju. 

 

Ko darīsim mēs?

Protams, krāsosim olas. 

Gatavosim svētku saldējumu (jā, gatavosim, nevis nopirksim gatavu!).

Meistarosim svētku rotājumus.

Klāsim svētku galdu.

Brauksim ar riteņiem.

Spēlēsim galda spēles. 

Dosimies pastaigāties pa mežu, kur nav taku (tātad, nebūs arī cilvēku). 

Gatavosim popkornu un skatīsimies filmas. 

Reklāma
Reklāma

Lasīsim katrs savu iesākto grāmatu. 

Izbaudīsim, ka nekur nav jāsteidzas un nekur nav jāpaspēj :)

Lieldienas

Ko ir svarīgi šajās dienās atcerēties?

Latvijā patlaban ir aizliegti jebkādi privāti pasākumi, ja tajos piedalās tie, kuri nedzīvo kopā, tas nozīmē, ka svinības vai ciemošanās pie radiem, draugiem, vecvecākiem, pasēdēšana dārzā ar kaimiņiem, svešu bērnu pieskatīšana vai jebkādi citi privāti satikšanās pasākumi, tostarp tuvojošos Lieldienu svinēšana, kuros iesaistīti cilvēki, kas nedzīvo kopā, ir aizliegti.

Nav pieļaujama arī situācija, ka, piemēram, cilvēks darba dienās dzīvo vienā vietā, piemēram, ar draugiem, kolēģiem vai tamlīdzīgi, bet nedēļas nogalē dodas apciemot ģimeni vai draugus, kuri dzīvo citur. Šādās situācijās cilvēkam ir jāpieņem lēmums, kurā no mājsaimniecībām viņš pavadīs laiku līdz brīdim, kad šie ierobežojumi tiks atcelti. Izņēmums ir tad, ja nepilngadīga bērna vecāki dzīvo šķirti. Bērns drīkst tikties ar otru vecāku. Vienlaikus pašiem vecākiem kopā ir jāizvērtē situācija, vai tas šobrīd ir nepieciešams. Tā vietā var izmantot citas iespējas, piemēram, sazināties ar video zvanu.

Īpaši svarīgi no inficēšanās ar Covid-19 ir pasargāt gados vecus cilvēkus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, tāpēc jāatliek arī vecvecāku apciemojums. Piemēram, vecāki nevar brīvdienās sūtīt bērnus uz laukiem pie vecvecākiem, kā arī vecvecāki nevar braukt palīdzēt pieskatīt bērnus darba dienās, ja vien visi nedzīvo kopā vienā mājsaimniecībā.

 

Autore: Audra Šauere