Pasha - iecienīts pareizticīgo gardums Lieldienu galdam

Lieldienu saldais ēdiens "pasha" ir viens no svarīgākajiem pareizticīgo galda ēdieniem svētku laikā. Daudzi šo ēdienu iecienījuši gatavot arī Latvijā un neatkarīgi no reliģiskās pārliecības. To gatavo no biezpiena, krējuma un olām, kā arī visiem pārējiem garšīgajiem produktiem, kas bijuši liegti gavēņa laikā.  "Pasha" simbolizē Kristus kapu.

 

FOTO: Shutterstock.com

"Pashu" gatavojot Zaļajā ceturtdienā, tā turēsies svaiga vēl nedēļu pēc Lieldienām. Tradīcija māca, ka šajā laikā gabaliņš "pashas" pienākas ikvienam, kas klauvē pie nama durvīm, un jo īpaši tiem, kam neklājas viegli.
Uz pareizi pagatavotas pashas ir jābūt redzamiem kirilicas burtiem "XB". Tie apzīmē frāzi "Христос Воскресe!" jeb "Kristus ir augšāmcēlies!". 

Pagatvo pashu majās, dati to laicīgi, jo kvalitatīvi produkti ir garšīgas pashas pamatu pamats. Vēl ir nepieciešams laiks, ka sastāvdaļas "savilktos". Saulainais Lieldienas! 

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti