VARDARBĪGA GALVAS TRAUMA jeb bērna kratīšanas sekas

Vardarbīga galvas trauma (iepriekš saukta arī par kratītā bērna sindromu) ir galvas smadzeņu ievainojums, kas rodas, bērnu spēcīgi kratot rokās vai ratos vai metot gaisā. Lai gan varētu šķist, ka mazulis šādas nodarbes izbauda vai tās viņu nomierina, sekas var būt dramatiskas. Bīstamākais posms šīs traumas iegūšanai ir bērna pirmās dzīves gads, tomēr ārsti norāda, ka to var novērot līdz pat piecu gadu vecumam. 

VARDARBĪGA GALVAS TRAUMA jeb bērna kratīšanas sekas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Riski un sekas 
Šos draudus savam bērnam radām mēs paši! Nekādos apstākļos nedrīkst bērnu kratīt un purināt, piemēram, dusmās, vai mest gaisā, piemēram, lai iepriecinātu. Šīs darbības var novest pie smadzeņu tūskas, subdurālās hematomas (asinsizplūduma galvaskausā), garīgas atpalicības, akluma, dzirdes zuduma, paralīzes, runas un mācīšanās grūtībām un pat nāves. 

Mammas pieredze. “Kad mūsu mazulis paaugās, vectētiņš par katru cenu gribēja mazdēlu mest gaisā. Mazdēls, protams, priecājās un smējās, bet es tomēr aizliedzu to darīt, jo zinu, kādi tam ir riski. Vectēvs bija neizpratnē, domāju, ka mani joprojām nesaprot, tomēr mana bērna veselība un dzīvība ir svarīgāka par vectēva dusmām,” stāsta Madara. 

Kā pasargāt: 

    • nekādā gadījumā bērnu nekratīt un nepurināt;  

    • nekad nemet gaisā bērnu, pat ja tā ir redzēts skaistās bildēs, pat ja pats bērnībā esi mests gaisā un pat ja bērns, kad tu to dari, smejas!
 

 


 

Reklāma
Reklāma

Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" ir izstrādājusi un īsteno programmu “Žurnāls seko bērnam”. Programmas ietvaros izdod žurnālu vecākiem, kam ir bērni bērnudārznieka vecumā. Žurnāla mērķis uzlabot vecāku zināšanas par bērna vecumposma īpatnībām no 1,5 līdz 6 gadu vecumam, bērnu audzināšanu un disciplinēšanu bez vardarbīgām metodēm un emocionālo audzināšanu, bērnam piemērotu uzturu un sporta aktivitātēm, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

 lejuplādēt PDF formātā

 Atvērt lasīšanai online
  

 

 

 

Saistītie raksti