Vienkārši ļaujiet viņiem spēlēties: alternatīva pieeja pirmsskolas izglītībai karantīnas laikā

Šī ir bezprecedenta iespēja ļaut bērniem būt bērniem, saka Kimija Finka, pedagoģe ar 13 gadu darba pieredzi skolā un četrgadnieces mamma, kas, līdzīgi kā miljoni citu vecāku pasaulē, šobrīd ir palikusi mājās ar bērnu, kas neapmeklē skolu un dārziņu noteikto ārkārtas ierobežojumu dēļ.

Foto no autores bloga.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no autores bloga.

Pieņemu, ka liela daļa manu paziņu domā, ka, paliekot mājās ar savu meitu, mēs centīgi strādāsim pie dažādu apgūstamu prasmju pilnveidošanas. Bet tā nav! Mēs izolējamies, bet mūsu mājās pie sienām nekur nav izliktu lapu ar burtiem, kurus ir jāiemācās, planšetē neatradīsiet nevienu no ieteiktajām aplikācijām, kas "jēgpilni" bērnam ļauj pavadīt laiku virtuālā vidē, uz dzīvojamās istabas galda nemētājas materiāli ciparu apguvei. Mēs esam pārāk aizņemtas ar svarīgākām lietām, ikdienā braucot ar velosipēdiem, izkrāsojot, lasot priekšā grāmatas un spēlējot lomu spēles. Es neuztraucos par meitas “atpalikšanu” no vienaudžiem zināšanu jomā. Jo viņai ir tikai četri gadi!

Būdama pedagoģe, saprotu, ka šāda pieeja ilgstoši nebūtu pareiza. Ja skolu atceļ uz ilgāku laiku, vecāki un skolotāji pat ar bērnudārza vecuma bērniem atslābt nedrīkstētu. Ir prasmes un zināšanas, kas ir jāapgūst līdz bērnudārza izlaidumam un pirms doties uz īsti skolu. Bet šobrīd, kamēr mājās sēdēšanas laiks ir ierobežots, mūsu jaunāko izglītojamo vecākiem es ierosinu sekojošo - vienkārši ļaujiet viņiem spēlēties.
 

 

Mēs esam pārāk aizņemtas ar svarīgākām lietām, ikdienā braucot ar velosipēdiem, izkrāsojot, lasot priekšā grāmatas un spēlējot lomu spēles. Es neuztraucos par meitas “atpalikšanu” no vienaudžiem zināšanu jomā.

 

Bērnība ir īsa
Tā ir tikai 18 vasaras, kad mēs varam būt kopā ar saviem bērniem. Maz! Pēdējā laikā par to esmu domājusi tik daudz. Bērnība ir tik īpašs laika posms dzīvē, un to nekad nevarēt atgūt vai atkārtot. Varbūt šīs skolu slēgšana uz dažiem mēnešiem ir iespēja mums pārvērtēt savas prioritātes. Mēs to varam aplūkot nevis kā pienākumu bērnus izglītot, paliekot mājās kopā, bet vienkārši ļaut bērniem būt bērniem.
 

Reklāma
Reklāma

Spēlēšanās ir mācīšanās
Atzīšos, ka mēs vairāk laika pavada pie televizora nekā ikdienā, bet vienlaikus mēs arī vairāk spēlējam dažādas galda spēles, piemēram, UNO, liekam pužļus, minam mīklas un atjautības uzdevumus. Daudz laika meitiņa pavada viena. Spēlējas vienatnē ar savām lellēm un LEGO, ģērbjas kā princese, iejūtas ārsta vai supervaroņa lomās. Un šāda veida bezmaksas spēle ir tā, kā bērnā veicina radošumu, uzlabo sīko un lielo motoriku un veica spēju pieņemt individuālus lēmumus. Kopā tas viss ir ļoti svarīgi, lai vēlāk veiksmīgi iekļautos akadēmiskās izglītības plūsmā.


Aktivitātes nav atceltas
Manuprāt, bērni mūsdienās ar mācīšanos un vecāku organizētām aktivitātēm tiek nevajadzīgi pārslogoti. Bet šobrīd, kad daudz laika ir jāpavada slēgtās telpās, viņiem varēt trūkt vietas fiziskām aktivitātēm un radošām, mākslinieciskām izpausmēm. Tāpēc dabiska spēlēšanās palīdz līdzsvarot to, kas iztrūkst. Mūsu mājas pašlaik nav ierasto sestdienas futbola spēļu, baleta nodarbību trešdienās, un rotaļļaukuma svētdienās. Kā šajos apstākļos es vēl varu prasīt, lai bērns sēž pie darba lapas  un trenējas rakstīšanas apguvē? 

Spēlēšanās ir terapeitiska
Šis ir lielas nenoteiktības un baiļu laiks. Pieaugušie nejūtas droši ne par veselību, nedz arī par savas darba vietas nākotni. Līdz ar to daudzi bērni izjūt trauksmi gan par pašu koronvīrusu, gan par karantīnu, gan vecāku noskaņojumu. Viņu dzīve ir apgriezta otrādi tieši tāpat kā pieaugušo ikdiena. Spēlēšanās šādā laikā ir svarīga emocionālās attīstības sastāvdaļa. Tā stiprina emocionālo izturību un samazina nemieru. Pierādīts, ka rotaļas mazina traumatiskas emocionālās ciešanas.

Iekārto dienu tā, lai tā ir ērta arī vecākiem
Vecākiem šis ir dubultu pienākumu laiks, kad pašiem ir jāiemācās  strādāt no mājām, gan arī vajag palīdzēt bērniem mācīties.  Starp darbu, attālināto mācīšanos, mājas rūpēm noteikti atrodiet laiku sev un noņemiet no sevis pienākumu mācīt bērnudārznieku. Ļaujiet bērniem pēc iespējas vairāk spēlēties un paspēlējaties ar viņiem kopā.


Avots: www.weareteachers.com