Mammamuntetiem.lv adoptē Austrālijas koala lācīti

Actiņas kā pogas, izskats kā rotaļlietai no mazās meitas mantu kastes, pūkaina, mīksta… apdegusi vilniņa. Tādi šobrīd izskatās tūkstošiem, desmitiem tūkstošu Austrālijā dzīvojošo koala lācīšu! Un vairāk nekā 50 000 koalas ir jau miruši, apdraudot šī ikoniskā dzīvnieka pastāvēšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tiesa, daudzas citas sugas pēc šī gada Austrālijas ugunsgrēkiem, iespējams, nāksies atzīt par savvaļā izmirušām. Kā Mammamuntetiem.lv informēja Austrālijā dzīvojošā vides eksperte no Latvijas Linda Romanovska, tādas ir, piemēram, neliels pelei līdzīgs dzīvnieciņš dunarts (dunnart), arī kalnu pigmejoposums (mountain pygmy possum) un korobori varde (angliski corroboree frog, latīniski Pseudophryne pengilleyi), kā arī citi. Interviju par Austrālijā šobrīd notiekošo ar vides eksperti lasi ŠEIT

Šodien Mammamuntetiem.lv svin savu 11. dzimšanas dienu. Mēs to atzīmējām, “adoptējot” vienu Austrālijas koala lācīti.

Izvēlējāmies mazo Paulu - bija apdeguši 90% viņa vilniņas.

Ja arī tu vēlies adoptēt koala lācīti vai arī ziedot viena koalas pārtikas koka iestādīšanai, ziedojumus vari veikt “Koala Hospital”

Mana meita vaicāja, vai savu koalu varēsim dabūt uz Latviju. Nē:) Taču varbūt kādreiz varēsim aizdoties viņu apciemot. 

Kopš Austrālijas ugunsgrēkiem mēs ar bērniem regulāri pārrunājam vides ilgstpējas jautājumus. Vide ir temats, par kuru mums ir jāizglīto gan pašiem sevi, gan arī jāizglīto savus bērnus. Ja šķiet, ka bērniem tas par garlaicīgu, parādiet kādu koala lācīša bildi un izstāstiet, kāds šobrīd ir viņu liktenis, un paskaidrojiet, kādā veidā cilvēka darbība vai bezdarbība šādus notikumus ietekmē. 

Reklāma
Reklāma

Vietā pieminēt, ka 2018. gadā pētījumā tika konstatēts, ka koalas nonāks līdz izmiršanas slieksnim 2050. gadā, ja turpināsies šī brīža mežu izciršanas apmēri. Tas nozīmē,  ka koalu aizsardzībai ir jāveic komplekss pasākumu kopums, kas aizsargātu pēdējos tiem piemērotos savvaļas dzīves areālus, kā no uguns, tā arī citiem riskiem. 

Vēl viena būtiska lieta - Latvijai prognozēto klimata pārmaiņu risku apkopojums spēkā esošajā Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām plānā ir lasāms ŠEIT, nepaslinkojiet, izlasiet! 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja