Trīs veidi, kā mājās pagatavot lielisku kafiju

Turpinot attīstīties kafijas dzeršanas kultūrai, arvien biežāk ikdienas kafijas tase kļūst par ko vairāk nekā tikai karstu dzērienu uzmundrinājumam. Tāpēc daudzi kafijas cienītāji pastāvīgi eksperimentē, lai arī mājās pagatavotu izcilu kafijas tasi, kas neatpaliktu no labāko kafejnīcu piedāvājuma. 

Ikviens var atrast savas ideālās kafijas garšu un stiprumu. Foto: Pixabay.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikviens var atrast savas ideālās kafijas garšu un stiprumu. Foto: Pixabay.com

 

Ar trīs padomiem, kā pagatavot īpaši gardu kafiju savā virtuvē un pārvērst kafijas malkošanu par īstu garšas lidojumu, dalās jaunākais Rimi Gardēžu komandas eksperts, profesionāls barista un kafijas grauzdētājs Raimonds Zadvornovs.  
 

Kafijas pupiņas jāmaļ tieši pirms kafijas pagatavošanas


“Vērienīgākais kafijas garšas uzlabojums, ko varat veikt mājas apstākļos, ir iegādāties un sākt lietot kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas,” stāsta Rimi gardēdis Raimonds Zadvornovs. Viņš norāda, ka kafijas garšu var iedalīt divos spektros: pamatgarša, kas var būt salda, skāba vai rūgta, un dabiskais garšas aromāts. Kafijas pupiņa ir kā konteiners, kurā mīt vairāk nekā 1200 aromātu savienojumu. Brīdī, kad kafijas pupiņas tiek samaltas, šie aromāti sāk gaist, savukārt ar ūdens palīdzību mēs tos varam notvert, un brīdī, kad kafiju malkosim, aromāti bagātinās kafijas dzeršanas pieredzi. Tāpēc – jo svaigāk samalta kafija, jo vairāk aromātu varēsim izbaudīt.

 

Ja kafiju aplejat krūzītē, izjutīsiet pilnīgi visu, kas konkrētās šķirnes kafijā atrodams

Reklāma
Reklāma

 


Lietojiet virtuves svariņus

“Ikvienam ir laimējies pagatavot kafiju, kas no rīta pārsteidz ar savu lielisko garšu, taču nākamajā dienā to pašu atkārtot neizdodas. Lai dienu no dienas pagatavotu vienlīdz augstvērtīgu dzērienu, dozējot kafiju, lietojiet virtuves svariņus,” rekomendē Raimonds Zadvornovs. Rimi Gardēdis skaidro, ka tas ne tikai palīdzēs sasniegt nemainīgi augstu rezultātu ik dienas, bet arī dos iespēju eksperimentēt dažādākai kafijas intensitātei. Sākumam ieteicams pamēģināt Gold Cup standartu – 60 gramus kafijas uz 1 litru ūdens. Pielāgojot šo daudzumu savai mīļākajai krūzei vai pagatavošanas rīkam, varēsiet vieglāk atrast savai gaumei piemērotāko kafijas garšas balansu. 


Izmēģiniet dažādus kafijas pagatavošanas veidus

Raimonds Zadvornovs skaidro, ka kafijas pagatavošanas veidu ir neskaitāmi daudz un tie ir dažādi – un pats labākais ir tas, ka katrs no tiem sniedz atšķirīgu baudījumu. “Ja kafiju aplejat krūzītē, izjutīsiet pilnīgi visu, kas konkrētās šķirnes kafijā atrodams. Tieši pagatavošana krūzītē vislabāk atspoguļo pašas kafijas kvalitāti. Pagatavojot to franču kafijas presē, varēsiet kontrolēt pagatavošanas laiku, tā ietekmējot kafijas ekstrakciju un intensitāti. Savukārt, izmantojot filtra kafijas automātu, baudīsiet kafiju ar vieglāku tekstūru un niansētāku garšu, jo papīra filtrs uzsūks kafijā esošās eļļas. Itāļu mokas kanniņā pagatavota kafija sniegs baudījumu, kas līdzīgs espreso – intensīvu un piesātinātu garšu,” skaidro kafijas eksperts. 

Izcilas kafijas pagatavošana ir īsta māksla, un profesionāli baristas to apgūst un pilnveido visu laiku. Taču Raimonds Zadvoronovs ir pārliecināts: “Ikviens var atrast savas ideālās kafijas garšu un stiprumu, kaut nelielā mērā kļūstot par mākslinieku. Ieviešot ikdienas kafijas pagatavošanas rutīnā jaunus paradumus, uzreiz pamanīsiet, cik ļoti uzlabojas jūsu pagatavotā dzēriena garša.”