Kur meklēt informāciju par bērnu audzināšanu

Nebūšu oriģināla, sakot, ka vecākiem ir jāizglītojas, jo neviens nepiedzimst par zinošu mammu vai tēti. Un tajā brīdī, kad uz vienu jautājumu atbilde atrasta vai vismaz šķiet, ka atrasta, rodas jau nākamā situācija, kas tikpat neatlaidīgi prasa atbildi un risinājumu. 

Ar deviņgadnieku var būt ļoti saturīgas un interesantas sarunas. Novēlu tādas ikvienam izbaudīt! Foto: Uri Bernad, www.urifoto.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar deviņgadnieku var būt ļoti saturīgas un interesantas sarunas. Novēlu tādas ikvienam izbaudīt! Foto: Uri Bernad, www.urifoto.lv

Atbilžu meklējumos vecākiem nereti rodas jautājumi, kur tās meklēt. Viens no variantiem - plašais internets. Taču tur informācijas tik daudz. Kā izvēlēties uzticamākos un zinātnē balstītos avotus? Te man jāuzsit pa plecu pašai sev un vecāku organizācijai Mammamuntetiem.lv. Mēs strādājam, lai portālā Mammamuntetiem.lv ikviens varētu atrast rakstu, kas tieši šajā brīdī tik ļoti nepieciešams. Tāpat jau krietnu laiku izdodam žurnālus "Mammām un Tētiem. Zīdainis" un "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks", par ko arī no ārstiem un jomas speciālistiem saņemam labus vārdus. Neslēpšu - tie sniedz lielu gandarījumu un milzīgu motivāciju turpināt iesākto. 

Neliela atkāpe. Vēl šajā gadā esam iecerējuši izdot trešo žurnālu "Mammām un Tētiem. Skolēns". Galvenās tēmas būs centrālie problēmjautājumi, kas skar pusaudžus un viņu attiecības ģimenē, sabiedrībā: pusaudzis un ģimene, pusaudzis un skola, pusaudzis un veselība, pusaudzis un viedierīces, pusaudzis un vide. 

Vēl viena atkāpe. Par iepriekš minētajiem žurnāliem no vecākiem, ārstiem, bērnudārzu audzinātājiem ir milzīga interese. Taču ar līdzšinējo tirāžu (kas nav maza) visiem nepietiek. Tādēļ pašvaldībām un dažādām iestādēm piedāvājam iespēju žurnālus abonēt par drukas izmaksu, tādējādi nodrošinot sev nepieciešamo žurnālu skaitu. Mīļie vecāki, ja vēlaties savā pašvaldībā saņemt žurnālus, aiciniet pašvaldību būt aktīviem un žurnālus abonēt. Te uzreiz jāsaka paldies tām pašvaldībām un iestādēm, kas žurnālus jau abonē.

Mīļie vecāki, ja vēlaties savā pašvaldībā saņemt žurnālus, aiciniet pašvaldību būt aktīviem un žurnālus abonēt. Te uzreiz jāsaka paldies tām pašvaldībām un iestādēm, kas žurnālus jau abonē.

Un tās ir: Liepājas dome, Madonas novada pašvaldība, Alūksnes nobada pašvaldība, Tērvetes novada pašvaldība, Priekules novada pašvaldība, Aizkraukles novada pašvaldība, Baldones novada sociālais dienests, Saulkrastu pirmsskolas izglītības iestāde "Rūķītis", Ogres pirmsskolas izglītības iestāde "Cīrulītis", Cēsu klīnika, Saldus novada izglītības pārvalde, SIA "Labie logopēdi", Rīgas veselības centrs. 

 

Mēs neesam vienīgie, kam rūp vecāku izglītošana. Lielbritānijā reģistrēta labdarības organizācija “Giving for Latvia” nesen sadarbībā ar apgādu "Zvaigzne ABC" izdevuši Hedvigas Montgomerijas grāmatu "Vecāku maģija. Septiņi vienkārši soļi veiksmīgai bērnu audzināšanai". H. Montgomerija ir norvēģu psiholoģe, kura ikdienā strādā ar ģimenēm. 

Reklāma
Reklāma

"O, tas ir par mums!" pēc kāda fragmenta noklausīšanās, secināja Noels. 

Grāmatā viegli uztveramā un pārskatāmā veidā ir ieteikumi vecākiem, par to, kā izaudzināt laimīgu bērnu, kā radīt viņā drošības izjūtu un veselīgu pašapziņu, kā tikt galā ar visām bērna emocijām, kas nāk pār vecāku galvu, kādas kļūdas vecāki pieļauj visbiežāk, un kā no tām izvairīties. 

Kādu vakaru biju ieritinājusies pledā un paņēmusi grāmatu "Vecāku maģija", lai to pāršķirstītu un nedaudz palasītu. Pienāca mans bez piecām minūtēm deviņgadīgais Noels un vaicāja, ko es lasu. Pastāstīju - par bērnu audzināšānu. Viņš pamanīja, ka grāmatā ir vietas, kur koncentrētā veidā aprakstīts par katru vecumposmu. Vaicāja, vai varu palasīt, kas par viņa vecumu rakstīts. "O, tas ir par mums!" pēc kāda fragmenta noklausīšanās, secināja Noels. 

Lūdza, lai palasu vēl citas vietas, kas atbilst viņa vecumam. Mazliet arī pārrunājām izlasīto. Un tad es sev skaidri formulēju kādu lietu - arī bērnus ļoti interesē, kas ar viņiem notiek, kā viņi mainās un, vai tas, kā viņi uzvedas, ir normāli. Zināšanas ir nepieciešamas ne tikai vecākiem, bet arī bērniem, jo tās ļauj nosaukt vārdā lietas un procesus un saprast vēlamos uzvedības modeļus. Zināšanas ir nepieciešamas ne tikai vecākiem par bērniem, bet zināmās devās bērniem par vecākiem. Kāpēc mamma vai tētis kaut ko saka. Kāpēc mamma vai tētis kādā reizē rīkojas pilnīgi atšķirīgi no ierastā. 

Ar deviņgadnieku var būt ļoti saturīgas un interesantas sarunas. Novēlu tādas ikvienam izbaudīt!