Ģimenes ēdienkartes 5 tipiskās kļūdas

Veselīgs, sabalansēts uzturs, ekoloģiski audzēta gaļa, iespēju robežās arī dārzeņi - izklausās pēc visnotaļ pareizas ēdienkartes. Nekā nebija! Izrādās, ka ar to vien nepietiek. 

Veltiet laiku ēdienkartes pārskatīšanai un slikto ieradumu mainīšanai. Foto: Agnese Gabrāne

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veltiet laiku ēdienkartes pārskatīšanai un slikto ieradumu mainīšanai. Foto: Agnese Gabrāne

Gatavojoties Rimi Bērnu dienas Ģimenes skrējienam pārskatījām savas ģimenes ēdienkarti kopā ar Labākai dzīvei uztura speciālisti Olgu Ļubinu. Lūk, atziņas! 


Starp katru ēdienreizi jābūt vismaz 2-3h pauzei. Gremošanas sistēmai jāļauj atpūsties, un knakstīšanās starp ēdienreizēm - pat ja katru reizi tas ir burkāns - nav nekas labs! Olga Ļubina norāda, ka starp ēdienreizēm pieļaujama arī 4-h pauze - mutei nav visu laiku jākustas.

Labāk neēst, nekā regulāri ēst ko neveselīgu. Agrāk, kad viens no ģimenes bērniem bieži vien atteicās no ēšanas, biju gatava piedāvāt bulciņas, saldinātus jogurtus un citas nemaz ne veselīgas lietas, ar domu - galvenais, lai kaut kas ir apēsts. Tagad saprotu - tas ir aplami. Bērns patiesībā ir gudrs un nepieļaus situāciju, ka jānomirst badā. Arī pieaugušajiem nevajag “aprīt kaut ko”, jo vēders burkšķ. Jāēd pēc iespējas uzturvielām bagāti un garšīgi ēdieni. Vēdera ieburkšķēšanās nav nāves draudi.

Inga Akmentiņa-Smildziņa Labākai dzīvei

Ko ēdīsim pie televizora? Neko! Mūsu ģimenei bija iegājies vienmēr sarūpēt ko apēdamu vakara filmas laikā. Nav runa par čipsiem - uzkodas vienmēr mums bijušas veselīgas, piemēram, āboli, svaigi burkāni u.c. Pat nesaprotu, kā šis varēja kļūt par nerakstīto likumu. Turklāt ir taču zināms, ka, skatoties ekrānā, tiek apēsts vairāk nekā patiesībā gribas. 

smūtijs

Neveselīgo saldumu aizvietošana ar veselīgiem vai mazāk kaitīgiem. Bērnība nav iedomājama bez saldās garšas, un to nevajadzētu mēģināt bērnam atņemt. Tomēr šodien veikalu plauktos ir tik daudz visādu baisu našķu... Mūsu Lībai ļoti patīk gatavot, un bija laiks, kad katru nedēļu tika cepta kāda kūka vai kēkss. Kad šķita - nu jau ir par traku! - man radās slepens plāns. Jāsaka - tas izdevās! Piedāvāju Lībai citu, veselīgāku gardumu receptes. Šobrīd tie ir augļu smūtiji - lietā tiek likti vecmāmiņas vasaras ogu krājumi no saldētavas:). 

Pieaugušajiem nevajag “aprīt kaut ko”, jo vēders burkšķ. Jāēd pēc iespējas uzturvielām bagāti un garšīgi ēdieni. Vēdera ieburkšķēšanās nav nāves draudi.

Reklāma
Reklāma

Pēdējā ēšanas reize vismaz 2-3h, varbūt pat 4h pirms gulētiešanas. Parēķiniet, cik stundas pirms gulētiešanas pēdējā maltītē ir jūsu ģimenei! 

Bērns vakarā sūdzas, ka gribas ēst. Laiku pa laikam īsi pirms došanās gulēt kāds no bērniem mēdz paziņot, ka grib ēst. Esi vērīgs - vai tiešām gribas ēst? Varbūt gribas dzert? Bet varbūt bērnam vienkārši nav ko darīt? Mēs ģimenē visai daudz pārrunājam veselīga dzīvesveida pamatnoteikumus, un arī to, ka kuņģim ir smagi, ja uz nakti tas ir pilns. Ja bērnam patiešām ir izsalkums, tad var apēst kādu augli, siera vai gaļas šķēli, tomēr ne pusdienu apmēra porciju. 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja