Kā saglabāt latviešu valodu, ja bērns dzīvo ārzemēs

Došanās "laimes meklējumos" uz ārzemēm  jau ir pazīstams stāsts gandrīz ikvienam. Vai tas esi Tu pats, kāds ģimenes loceklis, vai kaimiņš, diemžēl ar to saskarās liela daļa Latvijas iedzīvotāju.  Liela daļa brauc vieni paši, bet citi dodas kopā ar saviem tuvākajiem - savu ģimeni.  

 

Pirmsskolas vecuma bērns mēdz atdarināt vecākus, tāpēc, ja vecāki savā starpā sarunāsies latviešu valodā, tad arī bērnam būs lielāka interese un vēlme apgūt to.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmsskolas vecuma bērns mēdz atdarināt vecākus, tāpēc, ja vecāki savā starpā sarunāsies latviešu valodā, tad arī bērnam būs lielāka interese un vēlme apgūt to.

Nereti latviešu ģimenes pārceļās uz ārzemēm kopā ar saviem bērniem. Daļa vecāku, ar saviem bērniem atrodoties ārzemēs, nerunā latviešu valodā, bet valsts valodā, kurā atrodas pašlaik. Protams, ir jāzin valsts valoda, kurā atrodies, bet vai dzimtā valoda ir mazāk svarīga?

 

Kādēļ bērniem ir svarīgi apgūt Latviešu valodu atrodoties ārzemēs?

Atgriežoties Latvijā, kaut tikai atbraucot apciemot vecvecākus, bērns nespēj komunicēt ar savu ģimeni valodas barjeras dēļ, un otrādi. Tas izraisa negatīvas sajūtas ne tikai vecvecākiem, bet arī pašam bērnam tas var likt justies nesaprastiem un  var būt kā šķērslis izveidot tuvas attiecības ar saviem tuviniekiem un dzimteni. Īpaši par sarunāšanos ar bērnu latviešu valodā vajadzētu domāt ģimenēm, kuras grasās atgriezties Latvijā.

Latviešu valoda nebūt nav vieglākā valoda, tāpēc nemācot to bērnam vēl esot mazam, vēlāk tā var izvērsties par problēmu.

Mūsdienās aizvien vairāk ārzemēs dzīvojošie latvieši izjūt patriotismu un mīlestību pret savu valsti, un latviešu valoda ir daļa no mūsu valsts. Latvija ir vienīgā valsts, kurā valsts valoda ir latviešu valoda. Mums ir jābūt lepniem, ka mums ir tik skaista valoda un to nevajag aizmirst.

Mācīsim latviešu valodu saviem bērniem, jo kas gan var būt skaistāks par mīlestības pilnām vecvecāku un mazbērnu sarunām?

 

Kā vislabāk apgūt valodu pirmsskolas vecuma bērniem? (3-6 gadi)

Ar pirmskolas vecuma bērnu vislabāk ir strādāt pašiem vecākiem, jo bērns vēl ir mazs un bailīgs.

Palīgos var nākt ne tikai sarunāšanās ar bērnu dzimtajā valodā, bet arī pasaku lasīšana dzimtajā valodā, kas bērnam būs ne tikai interesanti, bet arī noderīgi.

Arī bērnu iemīļotās mūlfilmas latviešu valodā nāks par labu valodas apgūšanai.

Pirmsskolas vecuma bērns parasti cenšās atdarināt savus vecākus, tāpēc, iespējams, ja vecāki savā starpā sarunāsies latviešu valodā, tad arī bērnam būs lielāka interese un vēlme apgūt un runāt latviešu valodā. Šis ir tas vecums, kad bērna svarīgākās darbības ir spēles, grāmatas, pasakas un arī mācības.

 

Kāpēc gan valodas mācīšanos nepārvērst spēlē?

Visefektīvākais laiks, lai mācītos, ir 3-4 reizes nedēļā, aptuveni pa 30 minutēm.  Katrs vecāks pats indivuāli jutīs, kad viņa bērns ir noguris vai ir zudusi interese par mācīšanos.

Reklāma
Reklāma

Ja tomēr vecāks ir nolēmis, ka pats neapmācīs bērnu, tad ieteicams ir nevērsties pie privātskolotājiem, bet gan apgūt valodu nelielās bērnu grupiņās, jo individuāla apmācība šajā vecumā uzliek robežas, piemēram, lai ietu rotaļās ir nepieciešami vismaz četri bērni.

Ir ieteicams, lai skolotājam latviešu valoda  ir dzimtā valoda, jo šajā vecumā bērns visu atdarina pilnīgi tāpat, un pēc tam var būt problēmas ar izrunas izlabošanu.

 

Kā vislabāk apgūt valodu bērniem vecumā no 6 līdz 13 gadiem?

Šobrīd gandrīz visiem skolas vecuma bērniem ir mobilais telefons, dators vai planšetdators. Tehnoloģijas bērniem šķiet ļoti aizraujošas un interesantas, diemžēl, bērni tām velta pārlieku daudz laika. Bet varbūt tas var nākt par labu, ja bērns to izmanto lietderīgi, piemēram,  valodu apgūšanai? Šeit viens no palīgiem var būt online valodu skola!

Tā ir online skola, kura piedāvā valodu mācības internetā. Bērniem ir interesanti mācīties izmantojot viņu iemīļotās tehnoloģijas. Kāpēc gan neparunāties ar jauko cilvēku otrā pusē ekrānam? Tieši tā, online valodu skolās ir jauki un draudzīgi pasniedzēji, kas bērnam kļūs par draugiem un sniegs visas nepieciešamās zināšanas. Mācīties varēs jebkurā laikā un vietā. Tā ne tikai bērnam būs ērti, bet arī izdevīgi un ērti vecākiem. Protams, arī Latvijā esošie bērni var uzlabot un paplašināt savas latviešu valodu zināšanas ar online latviešu valodas kursu palīdzību.

Online valodu skola ir lieliska iespēja vecākiem, kuriem ir ierobežots laiks, bet ir vēlme, lai bērns nezaudē spēju runāt dzimtajā valodā.

Mācīties var arī pieaugušie un ne tikai latviešu valodu!

Šis ir tas vecums, kad bērniem  sāk veidoties intereses un viņi sāk saprast, kas viņiem patīk. Labs veids kā attīstīt bērna valodu prasmes ir arī dažādu video skatīšanās. Piemēram, ja bērnam interesē sports, tad katru dienu var ļaut bērnam noskatīties kādu video par sportu, tas ne tikai palīdzēs valodu zināšanām, bet arī ļaus bērnam uzzināt ko jaunu par sev interesējošo tēmu.

 

Valodu mācīšanās iespējas bērniem vecumā no 14-18 gadiem

Visās skolās tiek apgūta valsts valoda un sasniedzot noteiktu vecumu arī  kāda izvēles svešvaloda, bet ko darīt bērniem, kuru dzimtā valoda skolā apgūta netiek?

Mūsdienās ir tik daudz iespēju, kā efektīvi iemācīties valodu, piemēram, filmu skatīšanās svešvalodā, kas ir daļa no pusaudžu ikdienas, filmas nāks par labu un uzlabos bērna zināšanas un palīdzēs brīvi pārvaldīt valodu.

Dzirdes atmiņa ir labs veids, kā trennēt bērna valodu prasmes. Bet bērniem, kuriem labāka ir redzes atmiņa, efektīvāka būs grāmatu lasīšana.

Iespēju ir ļoti daudz , lasīt var ne tikai grāmatas, bet arī elektroniski. Bērns noteikti atradīs kaut ko aizraujošu, par sev interesējošām tēmām.

Protams, arī pusaudži var mācīties ar online valodu skolu palīdzību. Šī vecuma bērni noteikti novērtētu iespēju, ka viņiem nekur nav jāiet un viņi var mācīties no mājām vai jebkuras citas sevis izvēlētas vietas ar individuāli piemeklētu pasniedzēju viņu vajadzībām.

Saistītie raksti