Tradicionālās Zviedru piparkūkas - Pepperkakor

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi Gardēža Normunda Baranovska.

Tradicionālās Zviedru piparkūkas - Pepperkakor

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Rimi šefpavārs, Gardēdis Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot Pepperkakor. 

 


"Šīs ir tradicionālās Zviedru piparkūkas. Tās ir ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu," stāsta Normunds Baranovskis. 

Nepieciešams:
Sviests - 150 g
Tumšais cukura sīrups - 50 g
Gaišais cukura sīrups - 50 g
Brūnais cukurs (niedru) - 250 g
Malts kanēlis - 1 tējk.
Malts ingvers - 1 tējk.
Malts kardamons - 1/2 tējk.
Ūdens - 100 ml
Kviešu milti - 450 g
Soda 1/2 tējk.

Reklāma
Reklāma

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni, pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus un sodu. Plaucē mīklu, to cītīgi maisot. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. 
Izrullē plānu mīklu, veido formiņas un cep piparkūkas 200 grādos 5 - 8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.