Tā mēs braucām uz Legolandi. Šīs vasaras piedzīvojums

Vai maz iespējams noliegt, ka Legolande ir sapņu zeme ļoti daudziem bērniem. Mans Noels (šobrīd 7 gadi) nav izņēmums. "Brauksim uz Legolandi," viņš man teica pēc tam, kad bērnudārzā bija saklausījies cita bērna jūsmīgos stāstus. "Varbūt kādreiz aizbrauksim," noteicu, cerot, ka drīz vien šī vēlme piemirsīsies. Bet nekā. Pēc kāda laika izdzirdēju, kā Noels vecmāmiņai stāsta - nākamvasar brauksim uz Legolandi!

Laime pamosties Legolandē!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laime pamosties Legolandē!

Padevos. Labi, bet brauksim tikai tad, ja naudu pats sakrāsi. Kopš tā laika visas naudiskās dāvaniņas, dažādos darbos nopelnītais nonāca īpašā krājkasē, kas regulāri tika pārskaitīts un pārskaitīts. 

Foto: Ceļojuma rīts Rīgā iesakās ar smidzinošu lietu, bet Dānijā mūs sagaidīja + 30 un spoža saule. 

 

Lidmašīnas biļetes

Godīgi sakot, neesmu liela ceļotāja. Gan lidmašīnas, gan kuģošana liek "pāršķirstīt" dzīvi. Arī tik triviāla lieta kā maršruta plānošana un čemodānu krāmēšana sagādā gana grūtus brīžus. Ja kāds saorganizē un paaicina līdzi, protams, proporcionāli aug arī patika. Lai nu kā, mūsdienās tomēr ir daudz iespēju pavisam ērtā veidā tikt pie transporta biļetēm un rezervētas viesnīcas. Apmēram 6 mēnešus pirms plānotā brauciena ķēros pie lidmašīnas biļešu iegādes.

Foto: "Jē, kā man patīk lidot! Īpaši nolaisties!" sajūsminājās Noels, kamēr es tikai krampjaini smaidīju, lai nenodotu savu trauksmi bērnam. 

 

Apbruņojos ar kolēģes ieteikumiem, kur un kā meklēt, lai pārvietošanās izdevumi būtu salīdzinoši nelieli, bet man neveicās tik labi, kā cerēts. Izmeklējos krustu šķērsu, centos pētīt izmaksas, ja mēs uz Billundu dotos no Viļņas vai Tallinas, bet pēc 4 stundu pūliņiem iegādājos biļetes tiešajam lidojumam Rīga - Billunda. Īsi pirms brauciena sazvanīju AirBaltic un pieteicu īpašu aprīkojumu, kas vīram nepieciešams, lai vieglāk varētu pārvietoties. Nokārtoju arī ceļojuma apdrošināšanu (aptuveni 30 eur). 

Lidmašīnas biļešu izmaksas 3 cilvēkiem - 620 eur. 

 

Viesnīcas izvēle

Mūsu brauciens uz Legolandi bija ieplānots jūlija vidū, kad parasti šādi atrakciju parki esot piebāzti no viena gala līdz otram. Tas lika domāt, ka ar viesnīcu rezervāciju pēdējā brīdī varētu būt problēmas, tādēļ arī to izdarīju ļoti laicīgi. Arī šeit, protams, gribēju lētāko piedāvājumu, jo Billundā viesnīcu cenas, salīdzinot ar Latvijas mērogiem, ir augstas. Apklaušināju citu pieredzi. Viens ieteica īrēt mašīnu un braukt no tālākas vietas, cits lika priekšā meklēt uz īsu laiku noīrējamos dzīvokļus. Gala rezultātā izvēlējos viesnīcu, kas atrodas vien pārsimt metru no Legolandes galvenās ieejas. Sapratu, ka noteikti nevēlos vēl papildus organizēt transportu, tāpat svarīgi, lai piedāvājumā iekļautas brokastis. Reiz vienā braucienā izvēlējāmies mazu, jauku dzīvoklīti ar domu, ka brokastis paēdīsim tuvējā kafejnīcā. Rezultātā līdz gandrīz 12 dienā palikām neēduši (un kafiju nedzēruši!!!), jo neatradām kafejnīcu, kas būtu vaļā no 8.00. 

Viesnīca

Foto: Mūsu pagaidu mājas. 

 

Ar viesnīcu "Propellen" bijām ļoti apmierināti. Istabiņa plaša, bija pieejams baseins un fantastiski skaists pagalms, arī brokastis bija lieliskas visus rītus, ko pavadījām šajās pagaidu mājās. Vēl pozitīvi - viesnīca (un arī Legolande) ir kājām ejamā attālumā no lidostas. Pie viena slēpņojot (Geocaching.com), gājām aptuveni 30 minūtes. 

Konkrētās viesnīcas cena par 3 naktīm 620 eur. 

 

Beidzot Legolande!

Legolande patiešām nebija mans sapņu galamērķis, tādēļ biju visai bažīga, ko tur sadarīšu veselas divas dienas. Nolēmu, ka pirmajā dienā izpētīšu situāciju, bet otrajā ņemšu līdzi datoru un, kamēr puiši spēlēsies ar Lego, mierīgi pastrādāšu. "Paskaties tur! Paskaties tur!" jau pie pirmajiem soļiem brīnumu pasaulē sauca Noels. Un viss patiešām skaisti - brauca vilcieniņi, lidoja lidmašīnas, griezās vējdzirnavas, kas sabūvētas no tūkstošu tūkstošiem mazo Lego detaļu. Cilvēku tiešām daudz. Starp citu, tās bija vienas no pārdomām, izvēloties braukšanas laiku, vai vasarā tomēr cilvēku nebūs tik daudz, ka pie atrakcijām būs jāstāv pārmērīgi garās rindās, bet vasarā tomēr darba laiki ir ilgāki (ar tiem var iepazīties www.legoland.dk/en/). Mūsu pieredze rāda, ka Legolandes parks ir gana liels, lai cilvēku masa vienmērīgi izklīstu. Un visas dienas garumā ir neskaitāmas atrakcijas, kur gaidīšana ir vien dažas minūtes. Pie pavisam populārajām ērti var tikt divas stundas pirms atrakciju slēgšanas, kad liela daļa apmeklētāju jau devušies mājās. Mēs paspējām izbaudīt visu, ko un cik vēlējāmies. (Nu labi, te es sameloju, jo Noelam ar vēl divām dienām arī nebūtu pieticis!)

Savu plānu otrajā dienā pastrādāt atmetu ātri vien. Tomēr jauki izbraukt ar džungļu mašīnu, izbraukt cauri pirātu alām vai traukties kopā ar citiem Arktikas iekarotājiem. 

Šaueru ģimene LegolandēFoto: Divas dienas Legolandē paskrēja negaidīti ātri un emocijām pildīti. 

Divu dienu biļete Legolandē maksā aptuveni 200 eur (cena var atšķirties no gadalaika un no tā, vai pērkat iepriekš vai pēdējā brīdī).

 

Ko redzēt Legolandē?

Reklāma
Reklāma

Pirmā atbilde - visu. Legolandes teritorija organiski ir sadalīta zonās. Priekšpusē ir skaisti veidots parks ar sīkām ieliņām, upēm, lidlaukiem un plašiem māju pagalmiem. Viss ir veidots no sīkajiem Lego klucīšiem un atveidots patiešām reālistiski. Turklāt vilcieni patiešām brauc, kuģi peld un ceļamkrāni patiešām veic savu darbu. Dodoties dziļāk parka teritorijā, nonācām džungļos (no Lego būvētie dzīvnieki bija tik skaisti), pie pirātiem (mana mīļākā zona), Arktikas pasaulē (te, starp citu, apskatāmi īsti pingvīni!), Ninjago valstībā (īpaši patiks moderno tehnoloģiju faniem) un pat Spoku mājā (noslēgumā kolosāls un negaidīts pārsteigums!). 

Pie katras atrakcijas ir stabs, pie kā var nomērīties, vai atrakcija ir piemērota attiecīgajam bērnam. Jārēķinās, ka bērns, kurš īsāks par 120 cm, visur var netikt (vai arī tikt pieaugušā pavadībā), bet Noels ar saviem 130 cm tika pat vistrakākajās atrakcijās. 

Garums

Foto: Manuprāt, 7 gadi ir īstais vecums, kad doties uz Legolandi. 

Kur un ko ēst, ja gribas paēst?

Ieejot parka teritorijā, somas netiek pārbaudītas. Tas nozīmē, ka līdzi var paņemt visu nepieciešamo - ūdeni, maizītes, sausu kreklu, fotoaparātu. Ir iespēja noīrēt mazus ratiņus, kur savu bagāžu (un mazākos bērnus) pārvadāt. Protams, arī Legolandes teritorijā ir iespējams paēst. Bet jārēķinās, ka, salīdzinot ar Latvijas cenām, tās ir diezgan augstas, arī izvēle tipiska šādiem parkiem - burgeri, fri kartupeļi, hotdogi, saldējums. Pirmajā dienā atrādām kafejnīcu, kur ir arī picas un makaronu ēdieni. Tur trijatā paēdām par 56 eur (viena pica, porcija ar makaroniem un mērci, Legolandes stilā pagatavoti kartupeļi (mazliet līdzīgi Lego klucīšiem), 3 pudelītes ar ūdeni).

PusdienasFoto: Kamēr gaidām picu un makaronus, vieglas uzkodas. Par pusdienu gatavību paziņos šāda mirgojoša ierīce. 

 

Citas ēdienreizes izmaksāja no 33 līdz 35 eur (3 porcijas fri kartupeļi, 2 burgeri, 2 padzērieni). Ja izsalkums nav liels, var ņemt hotdogu ar dzērienu, kas maksā 7 līdz 8 eur. Saldējums vidēji maksā ap 3 eur. Arī ūdens ir dārgs. Viena puslitra pudelīte maksā 3,17 eur. Mēs darījām šādi - kafejnīcā nopirkām vienu pudeļu komplektu, ko pēc tam izmantojām visas atlikušās dienas, jo Legolandē ir iekārtota speciāla ūdens uzpildīšanas vieta. Starp citu, parka teritorijā īpaši domāts par suņiem - tiem ir ne tikai atļauts ienākt parkā, bet arī salikti trauciņi ar ūdeni. 

Ūdens suņiem

Foto: Vieta, kur padzerties suņiem. 

 

Gaidīti arī cilvēki ar īpašām vajadzībām

Nesen Latvijā bija kāds pasākums, kurš ziņoja, ka būs draudzīgs suņiem (un tā arī bija). Bet no cilvēkiem izskanēja pārdomas, ka būtu bijis lieliski, ja konkrērais pasākums būtu bijis tikpat draudzīgs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Legolande viennozīmīgi tāda ir. Izklausīsies klišejiski un tomēr - Noels patiešām brīnījās, kāpēc te ir tik daudz bērnu invalīdu, bet Latvijā viņš tādus vispār neesot redzējis. 

Legolandē (un vēlāk arī safari parkā) pārliecinājāmies, cik ļoti tur domā par cilvēkiem. Daudzviet salikti soliņi ar galdiņiem, lai ikviens var apsēsties un atpūsties. Un vēl visās malās ir sabūvētas tualetes. Nevis šādas tādas būdiņas, bet kārtīgas mājiņas ar silto ūdeni un bērnu pārtinamajām virsmām. 

 

Trešajā dienā - safari parks

Tā kā bijām aizceļojuši līdz Dānijai, nolēmām, ka būtu vērtīgi paskatīties vēl kaut ko. Netālu no Billundas ir safari parks - Givskud Zoo, kas piedāvā dzīvnieku apskati, gan braucot ar savu auto, gan pievienojoties grupai safari autobusos. Ceļš līdz parkam ir ļoti vienkāršs, jo pie Legolandes ieejas ir sabiedriskā transporta pietura, no kuras autobuss aizvizina līdz pašai zoodārza ieejai (autobusa biļetes cena vienā virzienā diviem pieaugušajiem ir apmēram 11 eur, bērni (nezinu līdz kādam vecumam) brauc bez maksas). Savukārt ieejas biļetes mums trijiem izmaksāja 89 eur. 

zoodārzs

Doma braukt ar safari autobusu bija lieliska, jo dzīvnieku nožogojumi veidoti garenā formā, līdz ar to visi dzīvnieki bija labi apskatāmi. Tik tuvu redzēt lauvas vai degunradžus - satriecoši! teritorijā vairākās vietās ierīkoti apstāšanās punkti, kuros bija iespējams uzkavēties, izstaigāt mazākas takas un apskatīt gorillas, vilkus un dažādus sīkus dzīvnieciņus. Apstāšanās vietās iekārtoti jauki spēļlaukumi, kur bērniem izskrieties, turpat netālu - galdiņi ar soliem. Vienā no šādām vietām spēļlaukuma atradās iežogojumā, jo sētas iekšpusē dzīvojās kazas. 

Patīkams pārsteigums, ko iepriekš vienkārši nebiju izpētījusi, - turpat atklājām arī Ledus laikmeta ekspozīciju un dinozauriem veltītu taku. 

Dinozauri

Jaukākais, ka takas noslēgumā telšu nojumes, kurās bērni var iejusties zinātnieku lomās - kalt akmeņus un sijāt smiltis, meklējot kaulu gabaliņus, arī uzmanīgi rušināties ar mazu slotiņu, atklājot veselu dinozaura skeletu. Īsta bērnu paradīze! Šajā vietā tā aizrāvāmies, ka gandrīz nokavējām pēdējo autobusu atpakaļ uz viesnīcu. 

Lieki piebilst, ka pārradāmies pārguruši, bet bezgala priecīgi. Vēl tik pelde viesnīcas baseinā, lai nākamajā dienā postos uz mājām. 

Kad bijām tikuši līdz lidmašīnai, Noels ieprasījās: "Nu, tagad paskatāmies kaķus!" Jā, kaķēns pēc brauciena bija solīts. Nu arī ir. Bet tas ir stāsts, par ko pastāstīšu citā reizē.