Saldē produktus stikla burciņās! Tas ir veselīgāk

Pierasts, ka produktu sasaldēšanai lielākoties izmanto plastmasas traukus un maisiņus, taču gan no veselības, gan vides tīrības viedokļa tā nav labākā izvēle. Šajā ziņā veiksmīgāks risinājums ir saldēšana stikla traukos, precīzāk sakot, burciņās. Ja pareizi un uzmanīgi rīkojas, nav jābaidās, ka burciņas saplīsīs. Ja ar kādu tā arī notiks, tas būs izņēmums.

FOTO: Shutterstock.com

Kādi stikla trauki ir piemēroti saldēšanai? Produktu sasaldēšanai piemērotas principā ir visas stikla burkas un burciņas ar aizskrūvējamiem vākiem, taču labākas un drošākas būs nevis šauras un augstas, bet gan zemas un platas, kurām ir pēc iespējas platāks kakls. Vēl jo labāk, ja burkas jau kādreiz reizi izmantotas konservēšanai, jo tās ir zināmā mēra norūdījušās un izturīgākas.

Kādus produktus var saldēt stikla traukos? Sasaldēšanai der visi tie paši produkti — gan stingri, gan šķidri —, kādus mēdz saldēt plastmasas iesaiņojumā.  Piemēram, svaigas ogas, zaļos zirnīšus, pupiņas pilnīgi sausas brīvi iepilda burkā. Lielākus produktus, piemēram, ziedkāpostus, ābolus, rabarberus utml. vispirms sasmalcina un tad brīvi pilda traukos gandrīz līdz augšmalai.
 


Lasi arī:  
Indīgā plastmasa saldētavā: daudzi arvien pārtikas plēvi lieto nepareizi
Saldētavā liekam augļus, sēnes, gaļu un citus produktus. Kā to vispareizāk darīt

Saldēt var gandrīz visu! Produkti, kurus drīkst un kurus neiesaka saldēt
 




Šādus produktus saldējot, nav svarīgi, vai burkas tiek novietotas stāvus vai guļus. Tikpat labi burkās var saldēt arī zupas, mērces, biezeņus un citus šķidrus ēdienus, taču ir jārīkojas uzmanīgi.

Reklāma
Reklāma

Kā sasaldēt šķidrumus, lai burkas nesaplīstu?
Ūdens sasalstot, kā zināms, mazliet izplešas, tāpēc pārāk pilnas burkas var viegli saplīst. Lai tas nenotiktu, burku piepilda tikai par trim ceturtdaļām un liek saldētavā stāvus. Līdz ar to paliek pie-tiekami daudz vietas, kur šķidrumam izplesties un stikls tiek vienmērīgi noslogots. Tāpēc šķidro produktu saldēšanai ieteicams izmantot pēc iespējas zemākas un platākas burkas un neņemt šauras un augstas.  
 

Kā atlaidināt stikla burkās sasaldētus produktus?
Ogas un tamlīdzīgus sausos produktus lielākoties bez problēmām var dabūt laukā no burkas — vajag tikai maz-liet sakratīt un nepieciešamo daudzumu izbērt laukā, bet pārējo var likt atpakaļ saldētavā. Turpretī šķidrus produktus atlaidina lēnām — burku pa nakti ieliek ledus-skapī vai arī dažas stundas pirms izmantošanas novieto istabas temperatūrā.

 

Informācija no žurnāla "100 labi padomi"