Garšvielas sildošiem ēdieniem: pipari, ingvers, karijs un kardamons

Īpaši labi sildoši ēdieni noder gan pie vakariņu galda aukstākā laikā, gan rīkojot pavasara talkas un pirmos piknikus. Šāda veida ēdienus viegli var pagatavot, izmantojot kādu no piecām sildošajām garšvielām – melnos piparus, Teličeri piparus, ingveru, kariju vai kardamonu. 

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne.

“Garšvielas ir dabīgi produkti, kas aug dažādās pasaules vietās. Tās piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina to uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī. Kad tos pievienosiet, uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Piemēram, ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, garšvielas var pievienot sākumā. Savukārt, ja ēdiens jāgatavo ilgi, pievienojiet tās pašās beigās vai gatavošanas laikā,” aicina pamēģināt AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.


Melnie pipari

Melnie pipari ir pasaulē visbiežāk izmantotā garšviela. Maltiem pipariem virtuvē vienmēr atradīsies pielietojums, taču, ņemot vērā, ka no tiem jau ir izdalījušās ēteriskās eļļas, tie nebūs tik asi un aromātiski kā svaigi malti melnie pipari. Veselus melnos piparu graudus cieši noslēgtā traukā var uzglabāt līdz pat trim gadiem.  Ja jums jāizmanto malti melnie pipari, uzglabājiet tos slēgtā traukā, sekojiet rotācijas principam un bieži atjaunojiet krājumus. Vislabākais rīks piparu sasmalcināšanai un sašķelšanai ir piesta. Melnie pipari ir labs papildinājums zivju, gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm. 


Teličeri pipari 

Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli. Sarkanas, nogatavojušās ogas tiek novāktas un cieši iepakotas plānos džutas maisos. Tad maisi tiek ievietoti upes straumē. Pēc 1–2 nedēļām pipari tiek izcelti no upes, noberzti, lai pilnībā atbrīvotos no miziņām, un tad noskaloti. Žāvēšanas procesam jābūt ātram, lai mitrie pipari nesāktu pelēt. Būtiski, ka Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari pēc novākšanas tiek šķiroti. Tā kā šiem pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu, šie pipari piešķir ēdienam viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas. Lielajiem augļiem ir patīkami sulīgs un spēcīgs aromāts, kas piešķir īpaši patīkamu un dziļu garšu – labi sader ar cepeti un citiem gaļas ēdieniem. 

 

Ingvers 

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Ingvers ir iecienīts ķīniešu un indiešu virtuvē. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingveru jāpievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas. Lietošana: tortes un citi konditorijas izstrādājumi (piemēram, piparkūkas), ēdieni no āboliem un bumbieriem, augļu salāti, saldējums un putukrējums, dzērieni, ēdieni no dārzeņiem un sēnēm, marinādes, cūkgaļa, austrumu virtuves ēdieni no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem. Īpaši piemērots kā garšviela pie putukrējuma un saldējuma. Vērts nobaudīt arī ļoti veselīgo ingvera tēju.

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Koriandrs, kumīns un kanēlis: kā Austrumu garšvielas palīdz saglabāt veselību

Garšvielas. Atrodi sev īstās!

Sāls, pipari un garšaugi bērna ēdienkartē - lai nav par daudz un par agru


 

Karijs 

Karijs ir garšvielu maisījums, kura sastāvā ir kurkuma, ingvers, ķimenes, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari, lauru lapas un grieķu sierāboliņš. Tas labi noder rīsu, vistas un cūkgaļas ēdienu pagatavošanai un iekrāsošanai. Karijs piešķir ēdienam zeltītu nokrāsu un austrumniecisku garšu. Pirms lietošanas vēlams uzkarsēt nelielā eļļas daudzumā. Piemēram, zaļais karijs ir viens no vislabāk zināmajiem un iecienītākajiem Taizemes ēdieniem. Vistas izsmalcinātajā garšā jūtams kokosriekstu piens, laims, ingvers un koriandrs.


Kardamons 

Ja piparus dēvē par garšvielu karali, tad kardamonu par karalieni. Šai garšvielai ir sena vēsture, ko saista pat ar Ēģiptes valdnieci Kleopatru, bet mūsu platuma grādiem tuvāks vēsturiskais stāsts ir, ka vikingi savulaik kardamonu aktīvi izmantojuši ceptiem ēdieniem. Kardamonu daudz izmanto Indijas ēdieniem. Kardamons ir izplatīts indiešu un Tuvo Austrumu virtuvēs, kur to parasti pievieno kafijai. Kardamonu vēl var pievienot kūkām, maizei un augļu salātiem.