Mammas pieredze: Izraut sastrutojušu zobu bērnam brīvdienās izmaksāja 150 eiro

"Piektdienas vakars 19.39. Beidzot. Atpūsties ne tikai gribās, bet ļoti vajag. Te atskan asarains lūgums no lielā bērna pēc pretsāpju zālēm atskan "Mammu, man ļoti sāp zobs"..." Savā pieredzē par to, kas notiek, ja bērnam brīvdienās akūti sāk sāpēt zobs, dalās kāda mamma no Jelgavas. "Pieraksts pie zobārsta jau ir, viss būs labi."

No sāpēm taču nemirst - vienīgais mierinājums, esot uz ielas vēlā vakarā ar bērnu, kam ļoti sāp zobs

FOTO: Shutterstock.com

No sāpēm taču nemirst - vienīgais mierinājums, esot uz ielas vēlā vakarā ar bērnu, kam ļoti sāp zobs

Plkst. 20.30
Sāpes nepāriet. Ir skaidrs, ka saaukstēšanās izsaukusi zoba nerva iekaisumu. Skaidrs, ka būs jābrauc meklēt palīdzība. Meklēju internetā, kur doties ar sāpošu zobu naktī. Beidzot jelgavniekiem ar sāpošu zobu naktīs un brīvdienās uz Rīgu vairs nebūs jātriecas, jo tagad mums ir Smile de lux 24 stundu palīdzība. Internetā visur, kur meklēju, atrodu mierinājumu, ka pavisam noteikti palīdzība tur būs. Esmu mierīga. Zvanu. Neatbild. Zvanu vēl 4 reizes. Neatbild. Ahā, droši vien strādā, pieņem garās līdzīgi sāpju mocīto jelgavnieku rindas. Jābrauc uz vietas, jāsēž rindā. Izsaucu taksi. "Smile de Lux" logi ir tumši. Neviena nav. Mazliet rokas nolaižas. Mums vienīgais variants ir braukt uz Rīgu ar sabiedrisko transportu.

Plkst. 21.00
Autobusā tiekam. Autobuss karsts un smacīgs. Bērns turas. Mēģinu nepievērst uzmanību. Sirds lūzt, jo zinu, ka zoba nerva iekaisums "dod pa smadzenēm" tā, ka vari gan izvemties, gan panikā noģībt. Nē, nomirt nevar. To arī zinu, jo zobu jautājums no Padomju laikiem man ir labi zināms. Bērns īd, lokās, kunkst, un dažbrīd tuvu vēmienam karstajā mikriņā esmu arī es pati. 
Rīga.
Cilvēki zin ieteikt Klīnika Denta, un SIA "Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts".
Zvanu uz "Dentu". 
"Cik gadi?" 
"15"
"Bērniem diennakts palīdzība ir tikai darba dienās"
"Mans bērns ir gandrīz liels cilvēks, lūdzu, palīdziet!"
"Bērnus neņemsim". Punkts.

Stradiņu Universitātes Stomatoloģijas institūtā nav un nekad nav bijusi diennakts zobārsta palīdzība

 

Labi. .....Nē nav labi. Turamies. Braucam ar taksi un Stomatoloģijas institūtu. Tūlīt viss būs labi. Galvā mēģinu sakomponēt tekstu ko sacīt, lai pirmā palīdzība nebūtu vienkārši izraut to zobu. Ceru uz zāļu un pagaidu plombes uzlikšanu. Iekšēji, protams, neticu, ka tik plaša pirmā palīdzība būs iespējama. Bērnam to nesaku.
"Labdien, mums būtu nepieciešama palīdzība. Akūtas sāpes."
"Labdien. Diemžēl mums nav uz vietas zobārsta."
"-------!!!!???" 

Lielais bērns nu man nemaz vairs nav liels. Maziņš, maziņš, sarāvies un sašļucis. 
"Ko tad lai mēs darām? Šīs ir sāpes, ko ļoti grūti paciest. Paniku visu nakti mēs neizturēsim."
"Jūs varat mēģināt zvanīt uz privātpraksi, kas tepat netālu ir. Tur ārsts pieņem diennakti. Varbūt var ko līdzēt."
Zvanu uz Jūlijas Katkevičas privātpraksi Slokas ielā 59. www.manazobarste.lv
Atbild māsiņa.
"Cik gadi?"
"Mammu, lūdzu, melo, saki, ka man ir 20, neviens nezinās."
"Protams, ka zinās, tev ir personas kods, kas būs jāuzrāda."
"15"
"Tātad bērns. Bērniem diennakts palīdzība ir tikai par samaksu."
Paldies Dievam! Tie ir laimīgi vārdi. Jo tas nozīmē, ka palīdzība principā ir iespējama.

Plkst. 22.00
Dakterei rindā divi pacienti. Gaidam.

Plkst. 23.00
Daktere pasauc, uztaisa rentgenu, apstiprina aizdomas, izstāsta kas jādara, un cik tas maksās. 96 Eur.
Uh! Nekas. Dzirdu tikai to, ka pēc brīža viss varētu būt labi. 

Plkst. 23.30
Mans lielais bērns smaida: "Beidzot es neko vairs nejūtu. Pat ausi nejūtu" 
Tā ir laba ziņa.
Pēdējais transports uz Jelgavu ir aizgājis.
Paldies Dievam, mums ir risinājums.

Plkst. 00.00
Ejam pa Vecrīgu un domāju, - ko tad, ja es nekādi nevarētu samaksāt? Ko tad, ja es būtu no Bramberģes vai Vilces vai kāda cita attālāka lauku rajona? Ko tad, ja sāpes sākas pusnaktī? Ko tad, ja man nebūtu iespēju kur palikt Rīgā līdz rītam? Ko tad, ja bērnam būtu 5 nevis 15 gadi? 
Neko. Padomju laika rūdījums mierina,- no sāpēm, taču, nemirst.
Kopējais piedzīvojuma budžets: 150 eur kopā ar rīta kafiju mikriņā atpakaļ uz mājām.
21. gadsimts. Latvija. Kaut kur pakausī klusa, auksta balstiņa kautko murmina par dabisko atlasi. Brr. Prom tādas domas. Dievs sargā.

Reklāma
Reklāma

Vēlāk pēc sarunām ar mediķiem noskaidroju, ka Stradiņu Universitātes Stomatoloģijas institūtā nav un nekad nav bijusi diennakts zobārsta palīdzība. Un Stradiņu slimnīcas zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrā, kas atrodas tajā pat ēkā, arī ne. "Diennakts palīdzība", kas minēta centra mājas lapā, iespējama tikai sejas un žokļu traumu, vai lielu sejas iekaisumu gadījumā, bet ne zobu sāpju gadījumā. Tomēr dežurējošais zobārsts ķirurģijas centrā dažās dienās dežūrē pat līdz pusnaktij. Dažās dienās nav vispār. Piektdien, kā reizi, nebija. 
Klīnikai "Denta" attiecībā uz bērniem ir savi noteikumi, "diennakts palīdzība" visās dienās iespējama tikai pieaugušajiem.
Tātad Latvijā diennakts zobārsta palīdzība zobu sāpju gadījumos bērniem visās dienās,- brīvdienās un svētku dienās, reāli iespējama tikai vienā privātpraksē Rīgā. Varbūt kādam zināma vēl kāda?,"  jautā mamma. 

 

Ar šo jautājumu portāls mammamuntetiem.lv vērsās Nacionālajā Veselības dienestā. Dienesta pārstāve Evija Štālberga paskaidroja, ka zobārstniecības palīdzības sniegšana ārstniecības iestādēs tiek nodrošināta atbilstoši ārstniecības iestāžu darba laikam. Akūtos gadījumos ārstniecības iestādes var piedāvāt zobārstniecības palīdzības sniegšanu “dzīvās rindas” kārtībā. Lai noskaidrotu iespējas saņemt zobārstniecības palīdzību “dzīvās rindas” kārtībā, nepieciešams sazināties ar ārstniecības iestādes reģistratūru.

 

Reizi gadā valsts apmaksāta zobu higiēna tiek nodrošināta bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam, savukārt 7, 11 un 12 gadu vecumā – divas reizes gadā.



Valsts apmaksātu diennakts palīdzību neatliekamos gadījumos (bīstamās situācijās – piemēram, sejas vai žokļu traumas gadījumā) sniedz Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs Rīgā (Dzirciema iela 20, ieeja no sētas puses). Palīdzības sniegšanu nodrošina dežūrējošs ārsts – sejas-žokļu ķirurgs. Lēmumu par nepieciešamās palīdzības veidu (piemēram, zoba izraušanu) pieņem ārstējošais ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un situāciju konkrētajā brīdī. Ja dežūrējošais ārsts ārstniecības iestādē nav pieejams un pacientam netiek piedāvāta palīdzības sniegšana, jāvēršas ārstniecības iestādes administrācijā.
 
Citos gadījumos iespējams konsultēties ar Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 mediķiem par ieteicamo rīcību. Piemēram, pretsāpju medikamentu lietošanu, lai dotos saņemt zobārstniecības pakalpojumus nākamajā dienā, ārstniecības iestāžu darba laikā. Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis ir valsts organizēts medicīnisku padomu tālrunis, kas darba dienās strādā no plkst. 17.00 līdz 8.00, bet brīvdienās un svētku dienās visu diennakti.
 
Vienlaikus jāatzīmē, ka būtiska ir zobu un mutes dobuma higiēnas ievērošana, kā arī regulāras profilaktiskās pārbaudes pie zobu higiēnista, kas ļauj sekot līdzi zobu un mutes dobuma veselības stāvoklim un savlaicīgi izvērtēt nepieciešamību saņemt plānveida zobārstniecības palīdzību, lai pacientam nebūtu nepieciešama palīdzības sniegšana neatliekamā gadījumā. Reizi gadā valsts apmaksāta zobu higiēna tiek nodrošināta bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam, savukārt 7, 11 un 12 gadu vecumā – divas reizes gadā.

Ja veselības stāvokļa dēļ ir apdraudēta pacienta dzīvība, jāsazinās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu