Pedikuloze jeb utainība. Kā ātri un efektīvi no tās atbrīvoties?

Ik gadu no 6 līdz 12 miljoniem cilvēku visā pasaulē tiek konstatētas galvas utis. Turklāt lielākā daļa šo cilvēku ir bērni. Lai gan utis veselībai nopietnus draudus nerada, to klātbūtne ir ļoti nepatīkama, turklāt utis ātri vien iemitinās arī līdzcilvēku matos. Kā to novērst, ātri un efektīvi atbrīvojoties no šī parazīta, stāsta farmaceite Marija Andrejeva.

Ja kādam bērnam skolā vai bērnudārzā konstatē utis, jāpārliecinās par iestādes vadības politiku – nedrīkst pieļaut, ka bērns apmeklē iestādi, kamēr utu problēma nav novērsta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja kādam bērnam skolā vai bērnudārzā konstatē utis, jāpārliecinās par iestādes vadības politiku – nedrīkst pieļaut, ka bērns apmeklē iestādi, kamēr utu problēma nav novērsta.

Raksta publicēšanu atbalsta:

LiceOut

Kaut utis var skart ikvienu, visbiežāk šī problēma novērojama maziem bērniem un skolniekiem. Lielākoties utis izplatās, cilvēkiem fiziski kontaktējoties, tādēļ tās bērni nereti iegūst no cita bērna tieši skolā vai bērnudārzā. Netieši utis var nodot arī ar ķemmi, galvassegām, šallēm, dvieļiem, pat pielaikojot apģērbu veikalā.


Utis un gnīdas vairās no gaismas, tāpēc visvieglāk tās konstatēt matos tuvu galvas ādai vai vietās, kur mati ir visbiezākie. Galvas utis uz apģērba, paklāja vai gultas piederumiem var izdzīvot no divām līdz pat 10 dienām. Tikmēr to oliņas var izdzīvot vairāk nekā 2 nedēļas.


Pirmās pazīmes, kas liecina par utu invāziju, ir spēcīga galvas un kakla mugurējās daļas ādas nieze, mazi sarkani uztūkumi, ādas sabiezējumi ar ūdeņainiem izdalījumiem (aizauss rajonā un kakla mugurējā daļā), mazi, balti, grūti atdalāmi plankumi pie mata saknes (oliņas vai gnīdas). Tāpat redzami arī paši parazīti – galvas utis.


Utu ārstēšanu izglītības iestādēs nosaka Ministru kabineta noteikumi, tomēr, lai atbrīvotos no utīm un neciestu arī citi ģimenes locekļi, praktiski soļi jāveic arī pašiem vecākiem mājās.


Būtiski - konstatējot utis kādam no ģimenes locekļiem, pedikulozes pārbaude būtu jāveic arī visiem pārējiem. Ja tiek atrastas utis un/vai gnīdas, nepieciešams konsultēties ar ģimenes ārstu vai aptiekāru par piemērotākajiem preparātiem utu un gnīdu likvidēšanai. Aptiekās pieejami dažādi efektīvi preparāti, kas palīdzēs atbrīvoties no utīm. Līdzekļi ir šampūnu, aerosolu un šķīdumu formā un savā starpā atšķiras ar aktīvo sastāvu. Aktīvo vielu premetrīnu saturošie līdzekļi darbojas kā insekticīdi. Pretutu līdzekļos sastopama arī viela dimetikons – silikoneļļa, kurai ir virsmas aktīvās īpašības. Matos iesmidzinātais dimetikons, pateicoties tā fiziskajām īpašībām, iekļūst uts elpošanas sistēmā. Uts organismā tiek nobloķēts gaiss, un parazīts nosmok. Vienlaikus dimetikons bloķē arī gnīdu elpošanas atveres, tā novēršot oliņu perēšanu un to tālāko attīstību par galvas utīm. Tāpat aptiekā pieejami līdzekļi, kas satur organisko eļļu. Efektīvs līdzeklis cīņā pret utīm ir arī čemeriņu ūdens, kam priekšroku varētu dot tie, kas vēlas lietot augu izcelsmes līdzekli. Piesardzība līdzekļa izvēlē nepieciešama grūtniecēm un pavisam maziem bērniem.

Reklāma
Reklāma


Pēc matu apstrādes ar īpašo līdzekli jāuzvelk tīrs apģērbs, bet viss apģērbs un gultas veļa, kas izmantota utu invāzijas laikā, jāmazgā veļas mašīnā vismaz 60˚C temperatūrā. Savukārt cepures, šalles, virsdrēbes ķīmiski jāiztīra vai jāglabā slēgtā plastmasas maisā divas nedēļas. Mēbeles, paklāji un grīda rūpīgi jāiztīra ar putekļu sūcēju. Pēc procedūras veikšanas rūpīgi jāveic atkārtota galvas pārbaude. Ja utis aizvien redzamas pēc 7-9 dienām, atkarībā no preparāta instrukcijā norādītā līdzeklis jālieto atkārtoti. 


Ja kādam bērnam skolā vai bērnudārzā konstatē utis, jāpārliecinās par iestādes vadības politiku – nedrīkst pieļaut, ka bērns apmeklē iestādi, kamēr utu problēma nav novērsta. Tāpat jāpainteresējas, vai telpas ir rūpīgi uzkoptas, lai ārējā vidē nesaglabātos utu oliņas.
Savukārt, domājot par utu novēršanas profilaksi, galvenais priekšnoteikums kā lieliem, tā maziem ir personīgās higiēnas ievērošana!

 


LiceOutRaksta publicēšanu atbalsta LiceOut

 

Kompleksa galvas utu un gnīdu iznīcināšana un aizsardzība no tām: 
LiceOut veidojoša matu želeja aizsardzībai pret galvas utīm 75 ml.                 
LiceOut izsmidzināms līdzeklis aizsardzībai pret galvas utīm 100 ml.    
LiceOut komplekts galvas utu un gnīdu iznīcināšanai (losjons 125 ml + šampūns 125 ml + ķemme).