Gaidām otru bērniņu, bet vai spēsim to mīlēt tāpat kā pirmo?

Gaidot pirmo bērniņu, sajūtas ir neatkārtojamas. Vai tas, ka otrā grūtniecībā šīs emocijas ir mazāk spilgtas, nozīmē, ka otru mazuli mīlēsim mazāk? Kāda lasītāja raksta, ka viņu pirmajai meitiņai ir 2 gadi un ģimene gaida otru mazuli. Pirmā grūtniecība bija jāgaida ilgi, otrā iestājās uzreiz. 

Katra grūtniecība un katrs bērniņš ir citādāks. Tas ir normāli!

FOTO: Shutterstock.com

Katra grūtniecība un katrs bērniņš ir citādāks. Tas ir normāli!

Sieviete raksta "Nezinu, ko iesākt ar savām sajūtām - lai arī bērniņš ir plānots, nejūtu ar viņu tādu saikni kā ar pirmo; iespējams dēļ tā, ka uzzinājām, ka būs otra meitiņa, bet es biju ieņēmusi galvā, ka būtu jābūt puikam. Negribas darīt visu to, kas bija, kad gaidīju pirmo mazuli - domāt vārdiņu, gatavot iepirkšanās sarakstu, nespēju just prieku no sonogrāfijās redzētā u.trml.  Man ir bailes, ka līdz ar otro mazuli, nespēšu savai pirmajai  meitiņai sniegt to, kas mums ir tagad - īpaša uzmanība, kopēji rituāli  u.tml. Jūtos apjukusi."


Atbildi sagatavojusi psiholoģe - geštaltterapeite Dana Lukševica. 
"Pirmkārt, gribu vērst Jūsu uzmanību uz to, ka jau jautājumā izskan tas, ka otrs bērniņš pieteicies ļoti ātri - salīdzinoši kā bija ar pirmo. Iespējams, ka paši vēl nebijāt pieņēmuši  domu, ka Jūsu ģimene kļūs lielāka, bet šoreiz viss notika  savādāk!  Un ,protams, tas ir brīnišķīgi, bet kaut kādā  mērā tas ietekmē Jūsu pašsajūtu.
 

Vēl  gribās atzīmēt, ka  šis ir otrs bērniņš un domāju, ka tādas sajūtas kā bija ar  pirmo - var būt tikai ar pirmo bērniņu. Tagad Jums būs otra mazulīte, un šis laiks būs savādāks un viņa būs savādāka, un  arī Jūsu attieksme būs savādāka. Nevajag vainot sevi par to, ka  nejūtaties tā kā iepriekš, bet koncentrējaties uz jaunajām  sajūtām un situāciju. Protams, ka arī šis laiks būs  sarežģītāks, jo viens mazulis jau prasa no uzmanību un rūpes, kas atkal padara situāciju citādu. Tas, ka bērniņam,  kurš Jums ir, nevarēsiet veltīt tik daudz uzmanības, tas tiesa,  bet šajā situācijā ir daudz pozitīvā - augot kopā bērni  iemācās  rēķināties ar otru, spēlēties kopā. Un kā vecākiem interesanti vērot kā rīkojas viens bērns un otrs, jo katrs ir individualitāte, tikai viņam ar  īpašo un raksturīgo.
 

Reklāma
Reklāma

Vēl Jums ieteiktu palasīt par divgadnieka attīstības posmu (portālā "Pašapliecināšanās jeb grūtais divgadnieka periods") ,  kā  arī par to kā rīkoties, kad ģimenē ienāk otrs mazulis, lai  labāk izprastu situāciju. Un Jūsu emocionālais stāvoklis ir  saprotams, jo ir papildus rūpes, papildus jautājumi!


Komunicējiet  ar citām māmiņām, kam ir līdzīga situācija,  kā arī  atvēliet  kaut nedaudz laika tikai sev, palutiniet sevi! Kad būsiet  atpūtusies, varēsiet arī vairāk noskaņoties uz gaidāmā  mazulīša sajūtām. Lai viss izdodas un,protams, ja jūtat , ka  nepieciešams profesionāli apspriest vēl kādus jautājumus, zvaniet vai rakstiet!"


Kā citi tika galā ar emocijām, atklājot, ka gaidāms tā paša dzimuma otrs mazulis?