Īstais laiks baudīt pavasara pirmās sēnes - murķeļus. Recepte un padomi

Murķeļi jeb parastās bisītes ir pirmās pavasara sēnes, ko varam likt galdā. Šīs sēnes gan neparastā izskata dēļ, gan aizspriedumu dēļ nelieto daudzi, bet tie, kas zina, kā garšo murķeļi, steigs uz mežu vai tirgu, lai paspētu ar tiem pamieloties. 

Murķeļu garša ir izcila. Vēl var pagūt tos pagatavot...

FOTO: Shutterstock.com

Murķeļu garša ir izcila. Vēl var pagūt tos pagatavot...

Vienīgā bēda, kas piemīt šīm sēnēm, tās ir ļoti smilšainas. Sēnes ir krokotas un smilšu graudiņi ir it visur. Pirms likt tās vārīt, jāskalo vairākos ūdeņos, turklāt vēlams, katru sēnes kamolīti atsevišķi ar pirsktiem izspaidīt. Pretējā gadījumā, tās ēdot, smiltis čirkstēs starp zobiem.

Kad sēnes noskalotas, tās jāliek vārīt. Katram ir savs viedoklis, cik ilgi un cik reižu. Vecāka gadagājuma cilvēki smejas, uzzinot, ka es, drošības labad, tās vāru 1,5 līdz 2 stundas. Pietiekot ar vārīšanu divreiz pa 5 minūtēm, katru reizi vārot citā ūdenī.

 

Murķeļus dodu arī bērniem, tādēļ arī labāk tos pavāru ilgāk.

 

Reklāma
Reklāma

Murķeļu pagatvošanas recepte - pēc noskalošanas lieku pusstundu pamērcēties aukstā ūdenī, tad vāru (citā ūdenī) - aptuveni 1,5- 2 stundas. Atkal noskaloju, un atkal lieku pamērcēties aukstā ūdenī. Un nav taisnība, kas saka, šādi ilgstoši vārot, zūdot garša. Sēņu izcilā garša, kas, manuprāt, līdzinās vismaz apšu bekām, kas ir augstvērtīga sēne, nepazūd. Un vēl uzskatu - garšīgas lietas nav nepieciešams sabojāt ar sarežģītām receptēm. Vienkāršība, -  saglabājot daudzās sēnēs labās vielas, tā ir mana sajūta attiecībā pret murķeļiem.  

Pēc visas šīs garās procedūras, griežu sēnes gabaliņos un kopā ar sīpoliem apcepu uz pannas. Ilgi jau nav jācep - tik vien, lai sīpoli paliktu caurspīdīgi. Pēc tam pievienoju saldo krējumu un sēnes gatavas. Visideālākajā variantā - pasniegt kopā ar jaunajiem karupelīšiem. Murķeļus dodu arī bērniem, tādēļ arī labāk tos pavāru ilgāk.

Un murķeļus vajag diezgan daudz. Ja ir liela ģimene un gribās patiešām nobaudīt šo izcilo garšu, būtu nepieciešami ap 2 kilogramiem šo sēņu, jo vārīšanas procesā, tās ļoti saplok.