Padomi klepus ārstēšanai

Skaistais rudens nāk ne tikai ar krāsu bagātību, bet dažkārt arī ar slimošanu. Viena no biežākajām parādībām – saaukstēšanās un klepus. Šoreiz skaidrojam, kas ir klepus un kā ar to cīnīties.

Publicitētes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitētes foto.

Kas ir klepus?

Klepus ir viens no labākajiem organisma aizsargmehānismiem. Tas ir dabisks veids, kā organisms rūpējas par kakla un elpceļu tīrību. Kad elpceļi (rīkle, traheja, bronhi) tiek kairināti, signāls nonāk klepus centrā, kas atrodas galvas smadzenēs. Tādējādi klepojot elpceļi tiek attīrīti no mehāniskiem šķēršļiem, kas traucē gaisa plūsmai – gļotām, putekļiem, ziedputekšņiem, baktērijām, elpceļos iekļuvušām ēdiena daļām un tml. Klepus var būt akūts un hronisks (ilgst vairāk kā 2 mēnešus).

 

Klepus iemesli
1. Akūtas un hroniskas augšējo elpceļu slimības (akūts un alerģisks rinīts, akūts un hronisks sinusīts, faringīts, laringīts).
2. Akūtas un hroniskas bronhu un plaušu slimības (bronhīts, pneimonija, bronhiālā astma).
3. Ārpus elpošanas orgānu slimības (sirds slimības, GEAS, medikamentu lietošanas izraisīts).
Pēc sava rakstura klepus mēdz būt sauss, produktīvs (ar krēpām), spartisks. Bieži vien akūto elpošanas ceļu infekciju gadījumos slimības attīstības gaitā vienu klepus veidu nomaina otrs (piemēram, sākotnēji sauss klepus, pakāpeniski paliek produktīvs vai spartisks). Līdz ar to, ārstējot klepu, reizēm nepieciešams mainīt klepus ārstēšanas līdzekļus, bet to vislabāk var izvērtēt ārsts vai farmaceits.

 

Pirmā palīdzība klepus ārstēšanā

Dzer daudz šķidruma! Vislabāk dzert tīru ūdeni, kas ir silts vai istabas temperatūrā. Ja slimo bērns, viņš ne vienmēr labprāt dzers ūdeni, Tad tam var pievienot kādu vitamīniem bagātu sulu – upeņu, cidoniju, dzērveņu vai svaigi spiestu citronu. Bērniem parasti garšo dzēriens, kas pagatavots no citrona un medus.

Dzer dažādas augu tējas! Klepus ārstēšanai piemērotas ir tējas, kas gatavotas no pelašķiem, Islandes ķērpjiem, raudenes, ceļtekas, priežu un egļu dzinumiem. Tās var padarīt gardākas ar medus palīdzību. Ja klepus ir kopā ar paaugstunātu temperatūru, ieteicams papildus lietot C vitamīnu un temperatūru pazeminošas tējas, piemēram, liepziedu, rudzu puķu, upeņu vai aveņu.

Mērcē kājas vanniņā! Efektīvs līdzeklis klepus mīkstināšanai ir kāju mērcēšana siltā vanniņā. Lielāks efekts būs tad, ja pievienosi sinepju pulveri vai ārstniecības augu drogas. Pēc pēdu sildīšanas jāuzvelk vilnas zeķes un jāiet zem segas.

Reklāma
Reklāma

Elpo tvaiku! Ja izlem par labu inhalācijām, izmanto kumelīšu tēju un sodu. Efektības ir timiāna, dižegles, eikalipta, kadiķa, lavandas inhalācijas. Tvaiku elpošana īpaši palīdz aizsmakuma un rejoša klepus gadījumā. Tomēr atceries – uzmanies, lai tvaiks nav pārāk karsts, lai negadās applaucēties.


Klepus ārstēšana profesionālā līmenī
Nereti klepus ir gana viltīgs, ka pašu spēkiem neizdodas tikt galā. Turklāt svarīgi atcerēties – jo ātrāk sāksi meklēt profesionālu palīdzību, jo ātrāk klepu uzveiksi. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Jau minējām, ka klepus iemesli var būt ļoti dažādi, līdz ar to atšķirīgi ir piemērotie ārstēšanas līdzekļi. Tie ir:
1. Klepus refleksa nomācošus līdzekļus (samazina klepus refleksa biežumu).
2. Tiešas darbības atkrēpošanas līdzekļus (veicina krepu izdalīšanos un aktivizē surfaktanta sistēmu – pasargā alveolas no saplakšanas).
3. Spastiska klepus gadījumā izmanto līdzekļus, kuriem piemīt bronhu paplašinošā darbība, jeb bronholītiskus līdzekļus, kā rezultātā samazinās elpceļu pretestība, palielinās bronhu caurlaidība, tiek atvieglota elpošana.
Bieži, ārstējot klepu, paralēli lieto arī citus līdzekļus (antibiotikas, antihistamīnu preparātus, kā arī pretiekaisuma un imūnstimulējošos līdzekļus). Mūsdienās farmācijas tirgū ir pieejamas dažādas klepus ārstēšanai paredzēto līdzekļu formas (sīrupi, tabletes, tējas u.t.t) un to izcelsme (tradicionālie, augu izcelsmes, homeopātiskie līdzekļi).
Izvēloties līdzekli klepus ārstēšanā, ārstiem un farmaceitiem jādomā par to, ka bieži paralēli sāks slimot arī pacienta ģimenes locekļi (sieva, vīrs, māte, bērns). Un visticamāk izvēlēto līdzekli lietos visa ģimene.

Zāļu lietošanas ABC
Pareiza zāļu lietošana. Ievēro vismaz 2 stundu laika intervālu starp atkrēpojošo līdzekli un klepu nomācošo līdzekli. Atkrēpošanās līdzeklis veicinās gļotu atdalīšanos, bet klepu apstādinošais līdzeklis to nobloķēs.
Pareiza medikamentu izvēle. Piemēram, mitra klepus gadījumā nedrīkst dot klepu nomācošu medikamentu.
Konsultācijas ar speciālistu. Nekad nelieto antibiotikas uz savu roku, pat, ja radusies iespēja pie tādām tikt.
Zāļu lietošana atbilstoši instrukcijai. Ja ārsts izrakstījis antibiotikas, nekad nepārtrauc to lietošanu, nepabeidzot iesākto kursu. Šāda rīcība veicinās rezistenci – organisma nejutību pret zālēm.


Klepu var izārstēt!
4 no 5 Latvijas iedzīvotajiem, kas pērk pretklepus līdzekļus, izvēlas ķīmiski sintizētus produktus. Tāpēc ar jaunām tehnoloģijām izstrādāts efektīvs, dabīgs ārstniecības augu pretklepus sīrups "BRONHOSIL".

Kas ir "BRONHOSIL"?
"BRONHOSIL" ir dabīgs sīrups pret klepu.
"BRONHOSIL" sastāvā apvienotas 5 ārstniecības augu labākās īpašības:
• Lakrica: antialerģiska, pretiekaisuma un izteikta antispastiska iedarbība.
• Anīss: sekretolītiska un bronholitiska iedarbība.
•  Ceļteka: pretiekaisuma iedarbība, un ir arī sekretolīska un antispastiska.
• Priedes mizas: antibakteriāla, pretvīrusu un pretiekaisuma iedarbība.
• Cidoniju sula: antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība, stimulē imunitāti.

Kāpēc "BRONHOSIL"?
Sīrups nesatur spirtu, tāpēc tas ir piemērots jau bērniem no 2 g.v. Sastāvā esošās dabas vielas veicina atkrēpošanu un mazina bronhospazmas. Tam ir antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība, mazina iekaisumu un stimulē imunitāti un veicina ātrāku atveseļošanos.

 

Ieskaties: www.silvanol.com