Piparkūku mīklas gatavošana. Tas ir mākslas darbs!

Kad pirmo reizi pašas spēkiem pagatavoju piparkūku mīklu, jutos bezgala lepna (neraugoties uz to, ka tās garša visai attāli līdzinājās piparkūkām). Garšvielu jaukšana, malšana, knifiņi brūnuma radīšanai... Tas nav grūti, bet tik iedvesmojoši!

Uzzini knifiņus piparkūku mīklas gatavošanā!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Uzzini knifiņus piparkūku mīklas gatavošanā!

Vakar piparkūku mīklu gatavoju otrreiz mūžā, un tagad jau jutos diezgan gudra un braša šai jomā:) Pirms neilga laika mammamuntetiem.lv Gudro Sievu skolā apmeklēju piparkūku gatavošanas knifiņu nodarbību pie Mārtiņa Sirmā; es ļoti, ļoti tādus kursus biju gribējusi apmeklēt! Un nu varu dažos knifiņos padalīties ar citiem.
 

Pie foto: Tā mēs cepām piparkūkas Gudro Sievu skolākopā ar pavāru Mārtiņu Sirmo.

 

 

 

Pamatam ņēmu tradicionālu piparkūku recepti, var izmantot, piemēram, šo Cietās piparkūkas.

 

Reklāma
Reklāma

Atklāšu dažas svarīgas Sirmā iemācītas gudrības:
1.    Sīrupu var gatavot pats — uz 500 g nerafinēta brūnā cukurniedru cukura (tas ir brūns, attiecīgi padara brūnāku mīklu) pievieno 150 ml ūdens un karsē katliņā.
2.    Ja sīrupam pievienos arī kādu gatavu sīrupu (jebkādu, es lēju kļavu sīrupu), medu, mīkla iegūs daudzslāņaināku garšu.
3.    Saliekot šos saldumus kopā, katliņā uz uguns, rūpīgi maisot, gatavo karameli. No šī procesa lielā mērā ir atkarīgs mīklas brūnums!
4.    Mīklas garšu var daudzveidot, pielejot nedaudz Rīgas Melnā balzāma vai kāda liķiera, Mārtiņš Sirmais ieteica liķieri „Beilijs”. Tas piparkūkām piešķīra pilnīgi nejustu garšu!
5.    Brūnumu mīklai var pastiprināt, nedaudz pievienojot šķīstošās kafijas (arī garša mainās!), arī kakao pulveri utml.
6.    Mīklai var izmantot jau gatavos piparkūku maisījumus, bet piparkūkas kā mākslas darbs būs, ja garšvielu proporcijas veidosi pats. Tradicionālās Ziemassvētku garšvielas ir: krustnagliņas, kardamons, kanēlis, koriandrs, smaržīgie pipari, ingvers, citrona miziņa un apelsīna miziņa. Ideāli, ja iegādājies nesamaltas garšvielas, un mājās kafijas dzirnaviņās sasmalcini tās pats.
7.    Kad iegūtajai karamelei pievieno miltus (vissmalkākos bīdeļmiltus!), to dara, katliņu turot uz lēnas uguns. No šī procesa savukārt atkarīgs, cik labi garšvielas „sakodīsies” ar mīklu.

Paldies Mārtiņam Sirmajam par vērtīgajiem padomiem! Lai gan mana piparkūku mīkla, šķiet, ir viena no saldākajām piparkūku mīklām pasaulē, tā ir MANĒJĀ!:)

Lai Tev priecīgi un garšīgi!

 

Inga Akmentiņa-Smildziņa