Kraukšķīgās piparkūkas (gatavošana pa soļiem)

Foto: Serjoga, Maikliņš un Natalija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Serjoga, Maikliņš un Natalija

Piebilde un precizējumi par sastāvdaļām: 100ml tumšais cukura sirups (es aizvietoju ar šķidro medu,domāju, ka var ari iesala ekstraktu likt), 150g sviests vai margarins, piparkūku garšvielas (daudzums - parasti, cik jāliek ir rakstits uz iepakojuma, kādam miltu daudzumam atbilst).

Pagatavošana: katliņā ielejam ūdeni, sīrupu un ieberam cukuru. Liekam uz uguns un maisām, līdz cukurs izkūst.Tad noņemam no uguns un ieliekam iekšā sviestu, maisām, lai izkūst. Miltus sajaucam ar sodu un beram šķidrajā masā. Mīklu mīcam, lidz tā kļūst spīdiga. Mīkla sanāk mazliet lipīga, bet tam tā jābūt, galvenais, lai var savelt bumbu. Ietinam folijā un liekam ledusskapī kā minimums uz 2 stindām, bet vēl labāk, ja uz diennakti. Pirms cepšanas mīkla jāpatur istabas tempertūrā, lai atpūšas kādu 1-2 stundas.

Mīklu liekam uz cepamapapīra, tad būs vieglāk rullēt, nevajadzēs bērt miltus, kas būs arī garšīgāk un skaistāk priekšs cepumiem. Izrullējam plānā kārtiņā- ļoti, ļoti plāni.

Ar formiņām izspiežam cepumiņus. Uz cepamās pannas liekam ar atstarpēm, jo tie mazliet piepūšas un var salipt. Aptuveni, kā bildē atstarpes.

Cepam 200 grādos 7-9 minūtes, bet tas atkarīgs no cepumu izmēra. Es cepu, līdz kļuva skaisti brūni.

Tikko noņemot no cepampannas cepumi ir vēl mīksti, bet pēc dažām minūtēm, kad atdziest, tie kļūst kraukšķīgi.

Šīs bija manas pirmās piparkūas, un domāju, ka izdevās labi gan vizuāli, gan ari pēc garšas.

Es visas sastāvdaļas sadalīju ar divi un gatavoju tikai pusi, un sanāca diezgan daudz cepumu.

Dekorēju ar saputotu olas baltumu, kam pievienots pūdercukurs un citrona sula. Bet ar dekorēšanu bija problēmas, nesanāca tik skaisti, kā velējos, nebija atbilstoša maisiņa, caur ko izspiest. Bet cepumi jau skaisti ari neizdekorēti.

Pirmajai reizei,domaju, pat ļoti labi.

Un burtiņš M manam dēliņam.

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Milti - 700.g
  • Margarīns vai sviets - 150.g
  • Cukura sīrups - 100.ml
  • Cukurs - 1.glāze
  • Ūdens - 100.ml
  • Soda - 2.tējk.
  • Piparkūku garšvielas - 2.tējk.