Finanšu ministrija iesaka noņemt 8 latu pabalstu ģimenēm

Lai konsolidētu valsts budžetu, Finanšu ministrija rosinājusi no nākamā gada nogriezt ģimenes valsts pabalstu, to saglabājot vien trūcīgām ģimenēm, kuras šo pabalstu saņems palielinātā apmērā – 12 vai 16 latu apjomā.

Iespējams no jaunā gada vairs nebūs ģimenes valsts pabalsta - 8 ls par katru bērnu līdz 19 gadu vecumam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iespējams no jaunā gada vairs nebūs ģimenes valsts pabalsta - 8 ls par katru bērnu līdz 19 gadu vecumam.

Pirmdien, 15. novembrī Ministru kabineta ārkārtas sēdē Finanšu ministrija  prezentēja valdībai priekšlikumu par budžeta konsolidāciju 2011. un 2012. gadiem. Viens no priekšlikumiem paredz: Lai vairāk atbalstītu tās iedzīvotāju grupas, kas vissmagāk izjūt ekonomiskās krīzes ietekmi, tiek piedāvāts turpmāk ģimenes valsts pabalstu izmaksāt tikai trūcīgām (vai maznodrošinātām) ģimenēm ar bērniem, bet palielinātā apmērā (12 vai 16 latu apmērā).

Kāpēc to noklusēja pirms vēlēšanām?

Neviena no Saeimā ievēlētajām partijām priekšvēlēšanu laikā pat nepieļāva iespēju ģimenes valsts pabalstu atņemt. Bet zināja, taču, ka budžetu vajadzēs konsolidēt un visticamāk zināja arī, ka viens no konsolidācijas priekšlikumiem būs Ģimenes valsts pabalsta atņemšana... Pilnīgi visi bezatbildīgi solīja tikai labumus - lielākus pabalstus, brīvpusdienas skolā, bezmaksas augstāko izglītību daudzbērnu ģimenēm... Meloja, acīs skatoties...Un tas ir visbēdīgākais... Mūsu portāla jautājumam par šo pabalstu Vienotība atbildēja:  „Atbalstam ģimenei jābūt motivējošam. Tieši tāpēc rosinām palielināt neapliekamo minimumu par katru apgādībā esošo bērnu, straujāk — par trešo un turpmākajiem bērniem. Tādējādi ģimenei tiek palielināti ienākumi un sabiedrību nodokļu atlaides motivētu izvēlēties darba vietu ar legāli maksātu atalgojumu.”
Par nodokļu atvieglojumu šajos finansu ministrijas priekšlikumos izlasīju vien to, ka palielinot atvieglojumu par vienu apgādājamo, strādājošie ar 2 apgādājamiem, kas pelna 300 latus mēnesi, saņemtu pat par 3 latiem vairāk nekā pie spēkā esošās nodokļu politikas. Noņemt 16 ls un vietā pielikt 3 ls? Vai tas ir motivējoši? Kur palikušas visas labās idejas par progresīvo nodokli?

 

...nereti ir tā, ka tieši šie manā gadījumā 16ls ir glābiņš kaut uz divām dienām vai vismaz vienu...


Man un domāju lielajam vairumam ģimeņu šāds lēmums rada zināmu šoku... Jo, lai arī niecīgs, tas tomēr ir pabalsts. Kā raksta mūsu portāla reģistrētā lietotāja Ilze Zariņa: „Protams, ka izsmiekls, bet nereti ir tā, ka tieši šie manā gadījumā 16ls ir glābiņš kaut uz divām dienām vai vismaz vienu...” Citi vecāki dalās pieredzē, ka šo ikmēneša pabalstu liek bērna krājkontā. Māris Lietiņš raksta tā: „Mēs šo pabalstu neņemam ārā no konta veselu gadu, pēc gada ir sakrājusies summiņa, par kuru parasti nopērkam bērnam ziemas zābakus, mēteli, vai ko tādu...tas ir atspaids! Ja tērētu katru mēnesi, tad neko jēdzīgu nenopirktu”.

Te var aplūkot politiķu atbildes mūsu priekšvēlēšanu jautājumam par 8 latu pabalstu:

Politiskās partijas smejas par ģimenes valsts pabalstu — 8 lati


Vai visi trūcīgie saņems pabalstu?
Labi, ka vismaz trūcīgās ģimenes pabalstus turpinās saņemt, iespējams pat lielākā apjomā, taču jāņem vērā, ka mūsu valstī ir ļoti zems slieksnis, lai iegūtu trūcīgās ģimenes statusu.
Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi mēnesī katram ģimenes loceklim pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50% no attiecīgā gada 1. janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra. Tas nozīmē, ja vientuļā māte kaut vai ar vienu bērnu mēnesī saņem 200 ls, viņa netiek uzskatīta par trūcīgu...Trīs cilvēku ģimeni var atzīt par trūcīgu, ja tās ienākumi ir mazāki par Ls 270, 4 cilvēku ģimenei: 360... Tas nozīmē, daudz ģimeņu, kuras nomaksājot visus komunālos maksājumus, reāli dzīvo trūcīgos apstākļos, šo pabalstu nesaņems, jo netiks klasificētas kā trūcīgas ģimenes.

 

Reklāma
Reklāma

...ja vientuļā māte kaut vai ar vienu bērnu mēnesī saņem 200 ls, viņa netiek uzskatīta par trūcīgu...

Demogrāfija mums nerūp...

Ja šo pabalstu noņem tas ir kā signāls — valstij demogrāfija nerūp. Man ne īpaši patīk salīdzināt Latviju un Igauniju, bet gribas atsaukties uz rakstu, ko lasīju pagājušonedēļ: „2100.gadā pasaulē būs tikai 300 000 latviešu, šādu neiepriecinošu prognozi izteicis ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs. Mežs stāsta, ka igauņiem pat krīzes periodā dabiskais pieaugums ir ar pluszīmi. Tur par vienu bērnu pabalsts līdz 19 gadiem ir nevis 8, bet 14 latu, taču, jau sākot ar trešo bērnu, maksā 40 latu par katru bērnu. Tad ir ģimenes pabalsts – vēl 14 latu mēnesī par katru bērnu, bet 28 latu – bērnam līdz triju gadu vecumam. Vientuļai māmiņai – vēl 20 latu klāt par katru bērnu. Katrs skolas bērns saņem brīvpusdienas un pabalstu, sākot mācības. Bērnu vecākiem ir papildus 3 – 6 brīvdienas gadā atkarībā no bērnu skaita. Septiņu un vairāk bērnu mātēm mēnesī valdība ik mēnesi maksā vēl 120 latu – tādu kā māmiņas algu, tas ir papildus tiem 280 latiem bērnu pabalstos.

Visu rakstu var lasīt šeit:

Pēc 100 gadiem latvieši būs maz, igauņu – daudz


http://www.mammamuntetiem.lv/articles/15788/pec-100-gadiem-latviesu-bus-maz-igaunu-daudz/