Kā bērnu audzināt par patriotu?

Tuvojas Latvijas dzimšanas diena un kā jau katru gadu, daudzus vecākus un skolotājus nodarbina jautājums, kā savus mazos audzināt par cilvēkiem, kas mīl un ciena savu valsti. Tomēr katru gadu mēs, pieaugušie, nereti šausmināmies par skolnieku zināšanām, kas saistās ar valsts vēsturi, par to, kas ir Lāčplēsis un Melnais bruņinieks, pirms cik gadiem dzimusi mūsu valsts, kā sauc Latvijas prezidentu un daudziem citiem jautājumiem.
Foto no privātās sākumskolas Namiņš arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no privātās sākumskolas "Namiņš" arhīva.

Pat tad, ja bērns bijis uzcītīgs Latvijas vēstures apguvējs, tas nebūt nenozīmē, ka jaunais pilsonis būs Latvijas patriots. Tieši tādēļ, tik būtiski jau no mazotnes bērnā veicināt mīlestības izjūtu pret savu valsti.


Bērnam piederības izjūta veidojas ģimenē

Patriotisms sākas ar piederības izjūtu savai ģimenei, sabiedrībai, kurā cilvēks uzturas. Tieši vecākiem sākotnēji ir noteicošā loma bērna piederības izjūtas attīstīšanā. Pirmās piederības izjūtas bērnam rodas ģimenē, kur tiek koptas savas tradīcijas, ģimenes lokā svinēti svētki, stāstīts vecvecāku pieredzētais. Gandrīz k

atras latviešu ģimenes vecākās paaudzes ir kā dzīvas vēstures liecības pat to, ko mūsu tauta piedzīvojusi vairākus gadu desmitus atpakaļ. Vecvecāku vai vecāku stāsti, kas piedzīvoti pašu dzimtā, bērnam daudz labāk palīdzēs iepazīt Latvijas vēsturi tieši no ģimenes skatu punkta. Pašu ģimenes piedzīvotais vienmēr šķitīs daudz saistošāks un interesantāks.

 

Dzimšanas dienas kūka manai valstij

Mazam bērnam ir grūti saprast, kas ir valsts, kāda ir himnas un karoga nozīme, taču vecāki vai skolotājs kopā ar bērnu var sameklēt Latviju pasaules globusā un redzēt, cik pasaule ir daudz valstu un kur starp tām visām atrodas Latvija, veicināt bērnus iepazīt Latvijas dabu, mācīties iemīlēt un lepoties ar tām lietām, kas mūs atšķir no citiem – bagātīgu tautasdziesmu pūru, dziesmu svētkiem, kupliem mežiem, ezeriem un daudzām citām bagātībām. Gatavojoties 18. novembra svētkiem, bērniem var skaidrot, ka līdzīgi, kā mums katram, arī mūsu valstij ir sava dzimšanas diena. Gaidot svētkus, skolotājs kopā ar bērniem var veidot apsveikumus, gatavot dziesmas, dejas un citus priekšnesumus vai pat kopīgi pagatavot kūku, ar ko godināt valsti svētkos. Šādas sirsnīgas un patriotiskas aktivitātes, bērnā raisīs arī patiku pret valsts svētkiem, un kļūt par jauku un sirsnīgu tradīciju gan ģimenē, gan bērnudārzā, gan skolā.

Reklāma
Reklāma

 

Par valsts tradīciju kļuvusi arī kopīga himnas dziedāšana svētku vakarā pēc valsts prezidenta uzrunas, kad cilvēki apvienojas dziesmā un mīlestībā pret savu valsti. Šādu tradīciju var kopt arī savā ģimenē, pat tad, ja neatrodaties pie Brīvības pieminekļa, bet gan mājās pie televizora ekrāna vai tālu prom no savas dzimtenes. Galvenais, ka bērns redz savu vecāku piemēru un jūt piederību valstij, kurā dzīvo.

 

Autore: Sandra Indriksone, Privātās sākumskolas Namiņš un Bērnu un jaunatnes radošo spēju attīstības centra Namiņš direktore