Neticami, bet fakts - bērnam sāp mati. Ko darīt?

Kurš gan nezina Valda Luksa dzejoli par slinko Jānīti, kuram sāpēja kājas un zobi, bija nelabi reiboņi un dūrējs pakrūtē. Jānītim sāpēja pat mati, lai tikai nebūtu jādodas uz skolu. Varam smieties par bērna izdomu, bet, - ja nu šīs sāpes ir īstenība? Jautājam bērnu frizētavas Pinku nams meistarei Lienei Driņģei.

FOTO: Shutterstock.com

Jutīga galvas āda
„Matu sāpēšana” jeb tas, ka bērns neļauj pieskarties matiem un galvas ādai, nav pārāk reta parādība. Lūk, raksta arī kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma: „Sakiet, kā lai nogriež preilenei matus, ja viņa kategoriski atsakās ko tādu pieļaut? Amēlijai ir 2 gadiņi un 4 mēneši. Mati aug, un tos būtu jāsavāc kaut vai ļipās, bet pat ķemmēt negrib ļaut. Mēģinu matus pabužināt, pamasēt galviņu, jo lielākajam vairumam cilvēku tas patīk, bet nekā – nedomā nākt par tuvu! It kā nav galvai nekādas traumas vai ādas problēmas, kas ļautu domāt, ka kaut kas sāp. Vienkārši, niķi. Vai Jums ir praksē situācijas, kad niķīgs bērns ir jālaiž, lai skrien ar to pašu ērkuli, kas uz galvas, jo frizieris netiek tam ne tuvu?”

Ja tev šķiet, ka apmēram trīs četru gadu vecumā bērna mati sāk izskatīties arvien sliktāk, nevis arvien labāk, jāmeklē iemesls.

Galvas ādas jūtība dažreiz ir atkarīga no tā, cik tuvu nervu gali ir ādas slānim. Katram cilvēkam šis virsējais ādas slānis ir atšķirīga biezuma, kas pārejas vecumā ap 12 – 16 gadiem palielinās. Zēniem, topošajiem vīriešiem šis slānis paliek biezāks, sievietēm tas ir plānāks. Maziem bērniem ādas virsējais slānis ir ļoti plāns, reizēm ir pat redzamas mazas asinsvadu dzīsliņas. Šī iemesla dēļ maziem bērniem ir slikta ķermeņa termoregulācija un viņi ir arī jūtīgāki uz pieskārieniem. Arī matu augšanas virzieni dažiem bērniem ir ļoti noteikti, kas izraisa sāpes, ja šos matus sasprauž vai sasien matiem pretējā augšanas virzienā. Arī pieaugušie izjūt zināmu diskomfortu, ja matu celiņš tiek izšķirts pretējā pusē. Bērna mati ir raduši augt savā vaļā un pieradināt pie astītēm, bizītēm un matu sprādzēm vajadzētu pakāpeniski, sākot ar pāris minūtēm dienā un pakāpeniski šo laiku paildzināt aizņemot bērna uzmanību ar kaut ko interesantu. Parasti bērnu kaprīzes sākas jau pie galvas mazgāšanas. Bieži vaina nav šampūnā, bet gan mazgāšanas stilā. Lielākā daļa bērni baidās no dušas, jo tā šņāc. Mēģiniet mazgāt bērna galviņu, izmantojot kausiņu un ļaujot arī bērnam pašam uzliet sev uz galvas ūdeni, kā rotaļa vannā. Bērniem zināmu stresu izraisa arī matu fēna rūkšana un pārāk siltais vējš. Lai bērns ļautos ķemmēt matus pēc matu mazgāšanas, vēlams izmantot kādu matu kondicionieri, kurš nebūtu jāskalo ārā, vai vieglu matu serumu, jo bērnam vēl nestrādā tauku dziedzerītis tik intensīvi, lai spētu radīt mata slīdību, tie ātri saveļas. Gan viens, gan otrs ir jāsmērē matu galos (garākajā daļā), bet ne ādā. Nevajadzētu aizrauties arī ar matu bužināšanu, tas saveļ matus, arī matu saknes tiek vērptas uz pretējo pusi, un tas ir sāpīgi. Drīzāk galviņu vajadzētu glaudīt matu augšanas virzienā, bet ne pretēji. Ķemmei ir jābūt maigai, var izmantot dabīgo saru suku. Galvenais ir jāpanāk, lai bērna mati nesaveltos, tad arī nebūs sāpīgi tos ķemmēt. Ideāli ir iedot ķemmi bērnam, lai mācās ķemmēt matus mammai, vai tētim un pie reizes sev. Šo procesu vajadzētu pārvērst par rotaļu. Ja ģimenē ir cilvēki ar īpaši sāpīgām galvas ādām, tad varam runāt par iedzimtību. Padomājiet, kā bija jums bērnībā. Daudzi pieaugušie neļauj pieskarties savai galvai, tikai īpašos brīžos viņi spēj sevi kontrolēt. Bērns savas izjūtas vēl nemāk apslāpēt, kā ir, tā saka. Iesaku bruņoties ar pacietību un katru dienu pamazam pieradināt bērnu pie ķemmes. Aplami ir vest pie friziera bērnu ar domu, ka viņš jau nu gan tiks galā. Tās būs tikai negatīvas emocijas un frizieris kļūs par „bubuli”. Paies laiks, un jūsu bērniņš pats iesēdīsies friziera krēslā, un jūs visi gūsiet pozitīvas emocijas.

Kādas kaites var būt bērna matiem?
Kā zināms, pēc piedzimšanas mazuļa mati mainās un ar laiku aug jaunie matiņi, tomēr, ja tev šķiet, ka apmēram trīs četru gadu vecumā bērna mati sāk izskatīties arvien sliktāk, nevis arvien labāk, jāmeklē iemesls. Ir vairākas slimības, kuru dēļ mati sāk sliktāk augt vai pat izkrīt. Līdz 12-13 gadu vecumam bērniem parasti blaugznu nav. Tās parādās, kad organismā sāk aktivizēties hormoni, kas atbildīgi par seksualitātes attīstību. Tad arī āda kļūst taukaināka, un parādās pinnes. Mazākiem bērniem blaugznas novēro ļoti reti, un bieži vien tās liecina par kādu ādas sēnīšu infekciju. Parasti tad parādās blaugznas, ādas apsarkums, nereti galvas ādā parādās krevelītes. Mazulim niez, viņš kļūst nemierīgs. Šeit gan nevajadzētu sajaukt ar zīdaiņu krevelītēm, kas ir bāli dzeltenā krāsā, kuras var parādīties bērnam jebkurā vecumā līdz skolai. Ja apmēram divu gadu vecumā bērnam ir maz un pūkainu matiņu, pie vainas var būt kāda iedzimta slimība.

Galvenais nosacījums – matu kopšanas mērķis ir tīri mati. Lai arī izskatās, ka mazuļa mati ir tīri, jo viņš lielāko daļu laika pavada gultiņā un ratiņos, tie jāmazgā vismaz reizi nedēļā.

Perēkļveida matu izkrišana (mati izkrīt tikai vienā noteiktā galvas daļā, pārsvarā veidojot apaļus un laukumiņus) var sākties, ja imūnsistēmai kādu veselības problēmu dēļ ir pārslodze, tas gan biežāk sastopams pusaudžu gados, pārejas vecumā. Var ietekmēt strutojošas angīnas, vai citas infekcijas, kā arī hormonu nepareiza darbība. Noteikti ir jāvēršas pie ārsta pēc padoma un jānovērš slimības, paralēli var lietot arī matu sakņu stiprinošas tējas (kalmju saknes, dadžu saknes, nātres). Obligāti pilnvērtīgs uzturs!
Utis. Lai arī utis tiešā vaidā neietekmē mata veselību, ir svarīgi tikt no šiem parazītiem vaļā. Tā kā utis sūc asinis, rodas nieze, līdz ar to bērns kasa galviņu un traumē galvas ādu. Ja utu ir ļoti daudz, var veidoties ekzēma, var būt arī ādas uztūkumi, sacietējumi ar ūdeņainiem izdalījumiem.

Pareiza kopšana
Viena no biežākajām matu traumēšanām notiek, tos nepareizi kopjot. Piemēram, meitenēm bieži vien matus sien astītēs vai pin bizēs, matus stipri savelkot. Tā tiek traucēta asinsrite, tiek bojāta mata saknīte, līdz ar to mati kļūst trauslāki. Gan jau būsi pamanījis, ka mati vasaras saulē izbalē un paliek sausāki. Tas pats notiek arī ar bērna matiem – saules stari bojā mata keratīnu, (mata ārējo slānīti), un mazuļa mats, kas jau tā ir diezgan trausls, kļūst vēl trauslāks. Var lietot matu aizsargeļļas ar spēcīgu UV protektoru. Šīs eļļas ir bez ķīmiskiem piemaisījumiem, pārsvarā bāzētas uz A, E vitamīnu bāzes un kokosa, vai palmu eļļām.

Viena no biežākajām matu traumēšanām notiek, tos nepareizi kopjot. Piemēram, meitenēm bieži vien matus sien astītēs vai pin bizēs, matus stipri savelkot.

Vitamīni un frizūra „uz nullīti”
Kā zināms, matu struktūra un krāsa lielā mērā atkarīga no tā, kādu ģenētisko informāciju viņam devuši vecāki. Par to var pārliecināties, papētot savas bērnu dienu fotogrāfijas un mēģinot saskatīt, vai bērna mati vairāk līdzīgi tēta vai mammas galvas rotai bērnībā. Tad var diezgan droši prognozēt, kādi mati bērnam būs. kad viņš paaugsies. Ja ģimenē neviens nevar lepoties ar kupliem un bieziem matiem, ir visai niecīga iespēja, ka bērnam tādi būs. Tāpēc nav jēgas un pat nav ieteicams censties „uzlabot” bērniņa matu kvalitāti, grūtniecības laikā dzerot speciālus matu vitamīnus. Šādi māmiņa var tikai lieki noslogot savu un bērniņa organismu un iedzīvoties alerģiskās reakcijās. Tā vietā labāk ēst sabalansētu uzturu daudz dzert un doties garās pastaigās.

Bērns un mats aug kopā – augot bērniņam, arvien spēcīgāka kļūsi arī mata saknīte, un aptuveni gada vecumā katram bērnam uz galvas jau ir mati.

Reklāma
Reklāma

Pēc dzimšanas bērnam parasti uz galvas ir daudz trauslo matiņu jeb pūkmatiņu, taču kādam mazulim to var nebūt gandrīz nemaz. Vēl cits mazulis jau piedzimst ar skaistām lociņam. Tomēr tas nav rādītājs, kādi mati bērnam būs turpmāk. Bērns un mats aug kopā – augot bērniņam, arvien spēcīgāka kļūsi arī mata saknīte, un aptuveni gada vecumā katram bērnam uz galvas jau ir mati. Tie gan parasti ir zīdaini un trausli. Daudzi vecāki šajā brīdī vēlas mazuļa matiņus nogriezt „uz nullīti”, lai tie ataugtu spēcīgāki. Jāatzīst, ka pēc ataugšanas mati patiešām izskatīsies veselīgāki un biezāki. Tomēr matu nogriešana šo procesu neveicina. Tas ir gadu gaitā iesakņojies mīts, jo jaunie mati bērniem allaž aug stiprāki. Mati pilnībā izveidojas un nostiprinās tikai pusaudža gados, bet visstiprākie mati ir no 18 līdz 25 gadu vecumam. Pēc tam mati kopā ar organismu sāk novecot. Gan bērniem, gan pieaugušajiem dienā izkrīt vidēji 50-100 mati, tas ir normāli, un parasti to pat nemana. Matu izkrišana ir problēma, ja sāk samazināties matu apjoms, mati kļūst plānāki, sāk spīdēt cauri galvas āda, kas nebija novērojams līdz tam.

Majonēze rūpnieciski tie ražota no olu pulvera, cukura, eļļas, dažādiem garšas uzlabotājiem un skābuma regulētājiem. Tajās nav nekā, kas būtu vajadzīgs matam.

Ko darīt?
Galvenais nosacījums – matu kopšanas mērķis ir tīri mati. Lai arī izskatās, ka mazuļa mati ir tīri, jo viņš lielāko daļu laika pavada gultiņā un ratiņos, tie jāmazgā vismaz reizi nedēļā. Noteikti jāizvēlas šampūns, kas nekairina galvas ādu un nekož bērnam acīs, jo tas var radīt nepatīkamu pieredzi. Ja mati saveļas, kļūst grūti ķemmējami, šampūns jāmaina. Arī mazuļiem var lietot matu kondicionētājus, balzāmus un maskas no bērnu kosmētikas klāsta. Labāk lietot šampūnu un kondicionētāju atsevišķi, jo tie atšķirīgi ietekmē mata stiebru. Var lietot arī bērniem domātus līdzekļus labākai matu ķemmēšanai. Pirmo reizi matus vajadzētu griezt tad, kad tie sāk traucēt. Lai mati vizuāli izskatītos labāk, matu skalošanai var izmantot zāļu tējas, jo tēja ir labāka nekā krāna ūdens. Tomēr jāatceras, ka mati tāpēc nekļūs biezāki un stiprāki.

Sentēvu metodes    
Lai arī sīpolos ir daudz vitamīnu, matu kopšanai tos izmantot nevajadzētu, labāk lietot iekšķīgi. Sīpolā esošā ēteriskā eļļa var kairināt galvas ādu un izraisīt nevēlamu efektu, kā arī izraisīt nepatiku pret šo pārtikas produktu. Turklāt mati saglabās šo sīpolu aromātu ļoti ilgi, pat pēc vienas reizes. Majonēze rūpnieciski tie ražota no olu pulvera, cukura, eļļas, dažādiem garšas uzlabotājiem un skābuma regulētājiem. Tajās nav nekā, kas būtu vajadzīgs matam. Ja nu vienīgi mammām gribas atbrīvoties no savas ķīmiskās matu krāsas, kura neapmierina. No olām var izmantot tikai olas dzeltenumu, ar nosacījumu, ka nav alerģijas uz olām. Olas dzeltenums ir bagāts ar A, D, E un B grupas vitamīniem un satur lecitīnu, ko izmanto matu kosmētikā, lai uzlabotu īpaši sausus matus. Ar olas dzeltenumu var mazgāt bērnam galvu, aizstājot šampūnu. Ieteicams kādā trauciņā sajaukt olas dzeltenumu, bez apvalka, ar nelielu daudzumu remdena ūdens un ar šo emulsiju mazgā bērna matus. Šī emulsija samērā labi puto, galvenais labi izskalot, lai nepaliktu nekādi kairinātāji uz ādas. Var lietot arī ilgstoši. Šeit būs divi pozitīvi aspekti – bērnam nekas nekodīs acīs, mati mazāk velsies.