Triks ar vēderu

Mazulis ir piedzimis. Esmu kļuvusi citāda. Izskatos citādāk. Jūtos citādāk. Nekas vairs nav tā, kā bija līdz šim. Esmu izvēles priekšā — mēģināt pieņemt jauno vai censties, cik vien ātri iespējams, atgūt veco? Un kas gan man var palīdzēt? Varbūt stingrās pēcdzemdību bikses vai josta? Varbūt... Vismaz pirmajās dienas pēc dzemdībām...

FOTO: no personīgā arhīva

Kāpēc nevajadzētu lietot pēcdzemdību bikses vai jostu?
Muguras muskuļi, līdzīgi kā vēdera muskuļi, grūtniecības laikā ir izturējuši lielu slodzi. Un tāpat kā vēdera muskuļiem, arī mugurai ir vajadzīgs laiks, lai aprastu ar pārmaiņām, kas ir notikušas līdz ar bērna piedzimšanu. Izmantojot stingrās pēcdzemdību bikses vai jostu, mugurai tiek dota mānīga ziņa, ka viss ir "pa vecam" un ka tā ir gatava parastajai — pirms grūtniecības slodzei. Arī pašai sievietei var rasties sajūta, ka viņa ir varošāka un fiziski spēcīgāka, nekā patiesībā ir. Un tā mugurai var tikt nodarīts pāri, kā rezultātā var rasties muguras pārpūle — sāpes.

Kāpēc varētu gribēties lietot pēcdzemdību bikses vai jostu?
Laikā, kad viss ir tik ļoti mainījies — gan sievietes izskats, dienas ritms, gan emocionālais stāvoklis — iespējams, fiziskās formas atgūšana ir kā mēģinājums iegūt sajūtu, ka vismaz kaut kas ir palicis “pa vecam”, ka ir vismaz kaut kas, ko var ietekmēt ar acīmredzamiem rezultātiem. Nevienam nav noslēpums, cik svarīgi, lai pēcdzemdību laikā jaunā māmiņa justos cik vien iespējams harmoniski. Un, ja vien zem stingrajām biksēm paslēptais puncis ļauj labāk pieņemt lielās pārmaiņas — kāpēc gan neizmantot šo triku?

Novēlējums
Lai kāds arī būtu puncis pēc dzemdībām — maigs un nedaudz apaļīgs vai paslēpts zem stingrām biksēm — katru vakaru tas ir pelnījis saņemt glāstus un pateicību par darbu, kas paveikts. Paldies, par mazā cilvēka iznēsāšanu, paldies, par piedalīšanos bērna piedzimšanā un paldies par nesteidzīgu, tomēr nenovēršamu atgriešanos pirms grūtniecības laika izskatā.

 

Linda Vītuma, dūla, topošā vecmāte un māmiņa

Reklāma
Reklāma

www.kastanis.org