Sen pelnītā Tēva diena

Pagājis laiks, kad tēvi jaundzimušos ieraudzīja desmit dienas pēc dzimšanas un pirmo reizi rokās paņēma triju gadu vecumā. Taču vēl arvien gan ģimenē, gan sabiedrībā pastāv tāda lieta kā tēvu diskriminācija. Tēva dienas noteikšana kā oficiāla svētku diena (pēc Saeimas lēmuma, tā turpmāk svinama septembra otrajā svētdienā) ir jāvērtē kā pozitīvs solis, lai šo diskrimināciju mazinātu.

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

Kāds varbūt jautās — tēvu diskriminācija? Vai tad tāda pastāv? Diemžēl, jā. Par to aizdomāties lika kāda mūsu portālā tētiem.lv izlasīta diskusija:
„Jādara gals šim sieviešu pasaules uzskatam, ka bērnu audzināšana ir mammu lieta. Divi piemēri: 1. Bērnu slimnīcā pirms pāris gadiem paliku kopā ar mazo puiku. Nodaļā bija divi ledusskapji — uz viena uzraksts „Personālam”, uz otra „Ledusskapis mātēm”. 2. Gāju pieteikt puiku bērnudārzā. Secīgi izklāstīju vadītājai, ka labprāt pie viņiem laidīsim savu pēcteci utt. Vadītāja ar lielu neuzticību klausījās, pieklājības pēc uzdeva pāris kontroljautājumu, bet beigās svarīgi noteica: nu, tad lai atnāk jūsu sieva, un ar viņu mēs visu sarunāsim.”

Lasīt visu diskusiju


Un tad man vienmēr rodas jautājums — kāpēc tu tik zemu novērtē savu vīru, sakot: viņu jau ar mazu bērnu nevar atstāt.

Reklāma
Reklāma


Man pašai arī vienmēr bijis rūgtums, ka uz Mātes dienas koncertu bērnudārzā un skolā nereti aicina tikai mammas. Vai tad tēvi nav pelnījuši redzēt, ko viņu atvases mācījušās pusgadu? Un vai tad tiešām tēvi nav pelnījuši savu dienu?
Savdabīgi, bet diskusijās pirms balsojuma par tēvu dienu izskanēja viedoklis, ka varbūt šādu dienu nemaz nevajag, jo ir tik daudz tēvu, kas par saviem bērniem neliekas ne zinis, alimentus nemaksā utt. Bet, atvainojiet, ir arī mātes, kuras savus jaundzimušos izmet miskastē! Vai tāpēc jāatceļ Mātes diena?

Piekrītu uzskatam, ka ļoti bieži tēvus un vīriešus diskriminē pašas mammas, cenšoties visu izdarīt viņu vietā un nemaz neļaujot vīriem iesaistīties bērna audzināšanā. Un tad man vienmēr rodas jautājums — kāpēc tu tik zemu novērtē savu vīru, sakot: viņu jau ar mazu bērnu nevar atstāt, viņš jau zīdaini neiemidzinās. Muļķības! Vienīgais, ko tētis nevar izdarīt, — pabarot ar krūti, ar pārējo vīrieši dažkārt tiek galā labāk pat par mammām!

Gandrīz visi man pazīstamie tēti ir līdzvērtīgi partneri mammai bērnu audzināšanā. Viņi ar pilnu atdevi iesaistās bērna aprūpē — auklē, maina mazulim pamperus, midzina, rotaļājas ar viņu, ved uz bērnudārzu. Un nereti mūsu ballītēs ir tāda situācija, ka mammas ir sasēdušās papļāpāt virtuvē, bet tēti ar bērniem ņemas rotaļu istabā. Mūsu portāla akcijā Mans tētis ir vislabākais tika iesūtīti stāsti par tētiem un vectētiņiem, kuri meitām pinuši bizes, adījuši zeķes, gatavojuši brokastis un bijuši mātes vietā. Tāpēc es ļoti priecājos, ka tagad mums ir viena svētku diena, kurā pateikt viņiem paldies! Veidosim šīs dienas svinēšanu par ģimenes tradīciju.

Sindija Meluškāne, mammām.lv/tētiem.lv