Nogulēta vai plakana galviņa zīdainim. Profilakses pasākumi

“Manam mazajam dēliņam ir 4 mēneši, bet galvaskauss aizmugurē ir šķībs - viena puse ir apaļīga, bet otra plakana. Vai tas varētu būt nogulēts?  Kā rīkoties, lai galviņa izlīdzinātos, jo, guldot mazo uz otro galvas pusi, viņš galvu griež atpakaļ,”  jautā mamma.

Pediatri iesaka kopš dzimšanas zīdainīti likt gulēt uz muguras

FOTO: Shutterstock.com

Pediatri iesaka kopš dzimšanas zīdainīti likt gulēt uz muguras

Neonatoloģe Ilze Kreicberga stāsta, ka piedzimšanas brīdī un vecumā līdz vienam gadam bērna galvaskausa plātnes ir kustīgas, bet šuves, kas savieno šīs plātnes, ir mīkstas un vēl nav saaugušas. Tāpēc galviņa viegli padodas izmaiņām.

Aprakstītajā situācijā izklausās, ka galviņa "nogulēta". Protams, ka bērniņš turēs galviņu uz to pusi, uz kuru to turēt  tagad ir ērtāk. Pie tam četru mēnešu vecumā bērniņš jau diezgan labi var sagriezties un pagriezties tā, kā gribētu pats. Tāpēc jāatrod kāda "palīgierīce”, piemēram, zīdaiņa pakaviņš vai kas paša radīts. Protams, jāņem vērā drošības pamatelementi – lai bērns nevarētu degunu iebāzt vai citādi sev pāri nodarīt. Tas ir diezgan radošs pasākums, bet parasti māmiņām izdodas rast savu pieeju.

Otrs, kas jāņem vērā, vai bērns pietiekami saņem D vitamīnu. Bet tas ir jautājums, kas risināms ar savu ārstu. D vitamīna devas ir atkarīgas gan no tā, ko bērns ēd, gan no tā, cik liels viņš ir un cik strauji aug, gan arī no tā, „cik cieti” ir kauli.


Lasi arī: 

Vai paralēli zīdīšanai bērnam dot D vitamīnu?
Mazulīša galvas avotiņš. Kas jāzina katra zīdaiņa vecākiem

Neparastas formas galviņa var būt arī iedzimta. Tā var būt ģenētiska īpatnība, ja kādam no vecākiem ir savādākas formas galva, vai arī iegūst, jau guļot mammas vēderā.
Biežāk nepareizas formas galviņa ir dvīņiem, kā arī puikām, kuriem fizioloģiski galva ir lielāka un smagāka, tāpēc arī guļot tikai uz muguras, vairāk notiek deformēšanās.

Pediatri iesaka kopš dzimšanas zīdainīti likt gulēt gulēt uz muguras, jo zinātniskie pētījumi apliecina, ka zīdaiņi, kas tiek guldīti uz muguriņas, retāk piedzīvot tā saucamo pēkšņās nāves sindromu. Tajā pašā laikā tas nozīmē, ka smaguma ietekmē mainās galvas forma.

Reklāma
Reklāma


Profilakses pasākumi pret “nogulētu”  galviņu:

  • Pievērs uzmanību, vai iemesls tam, ka bērns grib gulēt tikai vienā pozā, nav konkrētu muskuļu disbalanss,  kad vienā ķermeņa pusē muskuļi ir vairāk saspringti nekā otrā. Šādos gadījumos var palīdzēt vizīte pie  fizioterapeita .
     
  • Bērniņu joprojām var likt gulēt uz muguras, vienlaikus veicinot to, ka galviņa tomēr tiek pagriezta uz vienu un uz otru pusi. To var izdarīt, aiz muguras noliekot sarullētu dvielīti tā, lai mazulis, atbalstoties pret to, gulētu apmēram 30 grādu leņķi. Šajā pozā galviņa automātiski pagriežas uz vienu pusi, bet tajā pašā laikā mazulis nevar pārvelties uz vēdera. Šis paņēmiens darbojas tikai mazuļa pirmo piecu dzīves mēnešu laikā, kad galvaskauss vēl ir mīksts. Vēlāk zīdainītis pats jau prot grozīt galviņu un balsta metode vairs neder.
     
  • Dienas laikā, kad vien tas ir iespējams, ik pa laikam noguldiet mazuli uz vēdera.
     
  • Ja mazulis, nolikts gultiņā, visu laiku pievēršas kāda viena priekšmeta aplūkošanai vai pavērš skatu uz logu, mainiet gultiņas novietojumu, lai būtu vēlme pavērst skatienu citā virzienā.

 

Saistītie raksti