Baltā krēmveida viela uz jaundzimušā ādas. Kāda tai jēga?

Mazuļi pasaulē nāk, pārklāti ar kādu īpašu vielu, pēc tam vairumam jaundzimušo āda kļūst dzeltenīga. Arī vēlāk parādās dažādas ādas īpatnības, jo ādai ir jāpielāgojas apkārtējai videi. Kas ir dabiski un kurā brīdī jāmeklē palīdzība, stāsta ārsts pediatrs un homeopāts Edgars Mednis.  

Krēmīgo vielu nav jāsteidz nomazgāt, jo tā palīdz noturēt pareizu ķermeņa temperatūru pirmajās dzīves stundās

FOTO: Shutterstock.com

Krēmīgo vielu nav jāsteidz nomazgāt, jo tā palīdz noturēt pareizu ķermeņa temperatūru pirmajās dzīves stundās

Tikko dzimuša bērna ādu klāj balta krēmveida viela, ko sauc par kazeozo masu. Šī masa būtībā ir tauku slānis, kas mazuli mammas vēderā pasargājis no izmirkšanas augļūdeņos un palīdzējis viņam  izslīdēt cauri dzemdību ceļiem. Ja bērns ir dzimis pirms noteiktā grūtniecības laika, kazeozās masas  būs vairāk; ja bērniņš ir iznēsāts, tā var būt vairs tikai krokās ap kaklu, rokām, cirkšņos un padusēs. 


Nereti mammas cenšas šo vielu no jaundzimušā notīrīt, taču tā nevajag darīt, jo pēc nākšanas  pasaulē mazuļa termoregulācija nav nostabilizējusies, savukārt kazeozā masa palīdz ķermeņa temperatūru uzturēt stabilu. To nevajag nomazgāt, jo šī masa, gluži kā krēms, pakāpeniski uzsūksies pati. Turklāt vienkārši ar ūdeni kazeozo masu nomazgāt nav iespējams – tā ir trekna, taukaina, maiga viela, kas turpina barot ādu. 
 

Ir situācijas, kad dažas dienas pēc piedzimšanas zīdaiņa āda, sevišķi uz pirkstiem, sāk lobīties. Tā nav slimība, bet ādas reakcija uz sauso gaisu. Pēc dažām peldēm lobīšanās beidzas.

 

Lasi arī: Jaundzimušo dzelte - ko tas nozīmē un no kā rodas
             Kā sadzīvot ar autiņu dermatītu zīdainim?
             Piena krevele uz bēbīša galvas
             Jaundzimušo toksiskā eritēma - pumpas uz ādas uzreiz pēc piedzimšanas

 

Reklāma
Reklāma

 


Jauno " Mammām un tētiem"  žurnālu lasi arī internetā