Semināru cikls "Apkārt bērna pasaulei" noslēdzies. Speciālisti dalās galvenajās atziņās par bērnu attīstību un labklājību

Iestājoties rudenim – 4. un 5. oktobrī - bērnu attīstošo klucīšu ražotājs LEGO® sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv aicināja jaunās māmiņas kopā ar bērniem uz īpašu semināru ciklu un radošo darbnīcu "Apkārt bērna pasaulei" Rīgā, bērnu klubā “Bitīte Maija”.

LEGO® semināru cikls ir jau kļuvis par ikgadēju tradīciju - vecāki uz semināriem aicināti kopā ar mazuļiem, un kamēr mazie spēlējas, vecāki uzzina ko jaunu par un ap bērnu audzināšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

LEGO® semināru cikls ir jau kļuvis par ikgadēju tradīciju - vecāki uz semināriem aicināti kopā ar mazuļiem, un kamēr mazie spēlējas, vecāki uzzina ko jaunu par un ap bērnu audzināšanu.

 

Šāda semināru cikla organizēšana bērnu attīstošo klucīšu ražotājam LEGO® ir jau kļuvusi par tradīciju - vecāki uz semināriem aicināti kopā ar mazuļiem, un kamēr mazie spēlējas, vecāki uzzina ko jaunu par un ap bērnu audzināšanu. Šajā semināru ciklā speciālisti stāstīja par četriem tematiem - kā palīdzēt bērnam uzzsākt bērnudārznieka gaitas, kā rotaļāties ar bērnu, kas ir bērna temperaments, kā sagatavot vecāko bērnu jaunākā brāļa vai māsas ienākšanai ģmenē un kā apvienot ģimenes dzīvi un karjeras veidošanu. 

Seminārā psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā terapeite un Marte Meo terapeite Gunita Kleinberga pastāstīja par rotaļāšanos bērna vadībā. Vairāk lasi rakstā Kā rotaļāties ar bērnu. Psihologa ieteikumi

Speciāliste skaidro, ka spēlēšanās galvenā būtība ir spontāna un brīvprātīga pasaules iepazīšana, kā arī prieka un labsajūtas gūšana. 

lego seminārs

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Creakids" vadītāja un trīs bērnu māmiņa Daina Kājiņa dalījās savā pieredzē par bērnudārzu vidi, lai vecākiem mazinātu satraukumu pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas. 

Daina kā bērnudārzu vadītāja strādā jau 20 gadus, gan valsts, gan privātajā sektorā. Daina uzskata, ka viens no atbildīgākajiem lēmumiem ir tieši paša bērnudārza izvēle, lai vecāki justos mierīgi un dārziņš atbilstu bērnam. Tādēļ svarīgi ir pirms tam iepazīties ar dārziņu un tajā notiekošajiem procesiem. Runājot par labāko vecumu, kad bērnu laist dārziņā, Daina uzskata, ka pareizais brīdis ir tieši tad, kad paši vecāki tam ir gatavi un par to droši. Būtiski ir pirms tam iepazīt bērnudārza vidi, ēdienkarti, uzzināt, kā tiek organizēts darbs grupiņā un cik pieaugušie tiek nodrošināti uz konkrētu bērnu skaitu. Vecākiem Daina iesaka droši lūgt izrādīt bērnudārzu un iepazīstināt ar informāciju. Tāpat ir ļoti svarīgi noskaidrot bērnudārza kultūru tieši adaptēšanās perioda laikā, jo Latvijā tā ir ļoti atšķirīga. Jautāta par to, kādas būtu robežas adaptācijas laikam, Daina atklāj, ka katrs gadījums ir atšķirīgs un adaptācijas laiks var ilgt trīs dienas vai pat pusgadu. Vēl vecākiem būtu svarīgi noskaidrot sīkāku informāciju par izglītības programmu dārziņā. Latvijā pēc likumdošanas ir standartprogramma, kuru bērnudārzi pilda, taču ir arī alternatīvas metodes, piemēram, Montesori metode, kura šobrīd ieguvusi ļoti lielu popularitāti. Noteikti vecāki var uzdot jautājumus par to, kuri skolotāji šo metodiku ir mācījušies, vai ir atbilstoša materiālā bāze, vai šī programma, kuru bērnudārzs prezentē kā savu, ir licencēta. Svarīgi ir arī noskaidrot - kādas svētku svinēšanas tradīcijas pastāv dārziņā. Jo jūs vairāk jautāsiet, jo vairāk uzzināsiet!

Runājot par labāko vecumu, kad bērnu laist dārziņā, Daina uzskata, ka pareizais brīdis ir tieši tad, kad paši vecāki tam ir gatavi un par to droši.

 

Reklāma
Reklāma

 

Psiholoģe (Dr. Psych) un kognitīvi biheiviorālo psihoterapeite Diāna Zande iepazīstināja klausītājus ar veidu, kā skatīties uz bērna temperamentu, vairāk par tematu uzzini rakstā Katrs bērns piedzimst ar atšķirīgām temperamenta iezīmēm, vecākiem tas jāizprot.

Tāpat psiholoģe Diāna Zande stāstīja, kā vecāko bērnu sagatavot jaunākā brāļa vai māsas ienākšanai ģimenē, vairāk par to lasi Kā sagatavot vecāko bērnu ģimenes pieaugumam.

 

LEGO® mārketinga vadītāja Baltijā un trīs bērnu māmiņa Liene Sileniece dalījās savās pārdomās par ģimenes un karjeras apvienošanu.

Domāju, ka varu iespēt paveikt tik daudz tieši tāpēc, ka man ļoti patīk tas, ko daru. Mana galvenā vērtība ir būt labākajam draugam manam vīram. Tāpat man ir svarīgi būt uzticības personai saviem bērniem. Un, protams, man patīk mans darbs. Iepriekš aptuveni piecus gadus strādāju izdevniecībā, kas piedāvā dažādus žurnālus, kur tiek runāts par to, ka vīrs palīdz sievai, un cik tas ir fantastiski.

Ģimene taču ir kopīga lieta, sievai savam vīram nav jālūdz palīdzība, vīrs ir sabiedrotais un atbildība ir kopīga. 

Un tas man lika aizdomāties par to, ka ģimene taču ir kopīga lieta, sievai savam vīram nav jālūdz palīdzība, vīrs ir sabiedrotais un atbildība ir kopīga. Vēl uzskatu, ka ļoti būtiska ir mīlestība. Mīlestība dod mieru un spēku – mīlēt sevi, rūpēties par sevi, mīlēt bērnus, tādus, kādi viņi ir, mīlēt savu vīru. Tāds praktisks padoms – es un vīrs dodam viens otram divus brīvus vakarus nedēļā. Pārsteidzoši, ka man, piemēram, pilnībā pietiek ar apziņu, ka šādi vakari ir, ne vienmēr tos arī izmantoju.