Tutas lietas tagad arī ukraiņu valodā. Ieskatāmies filmēšanas aizkulisēs – lapsiņa ir jaunās krāsās!

Daudzu bērnu iemīļotais raidījums “Tutas lietas” (“Тутині скарби”) būs skatāms arī ukraiņu valodā, un tajā izspēlētas arī dažādas satraucošas situācijas, lai ukraiņu bērni neapjuktu un nesabītos, ja, piemēram, pazūd gaisma vai pēkšņi nav vairs savu māju, ierasto rotaļlietu utt. Tutu atveido mamma, kura kara dēļ šobrīd dzīvo Latvijā.
Tapušas 8 Tutas lietu sērijas ukraiņu valodā, kas būs skatāmas no 1. jūlija. Mīlīgā Tutas lapsiņa Ukrainas karoga krāsās!

FOTO: Artūrs Ķipsts

Tapušas 8 "Tutas lietu" sērijas ukraiņu valodā, kas būs skatāmas no 1. jūlija. Mīlīgā Tutas lapsiņa Ukrainas karoga krāsās!

Galvenā varone joprojām ir Tuta, kuras tēlā veiksmīgi iejutusies mūziķe no Kijivas, 25 gadus vecā Lidija Baranova jeb Lida kā viņu mīļi dēvē filmēšanas komanda, Lapsa un viņas draugs – lapsēns Jarema, kurš atceļojis no Karpatiem.

 

Gan atbalstītājs, gan īstā Tuta

Bērnu satura producentu grupas “Ausma” vadītāja un “Tutas lietu” režisore Marta Selecka stāsta, ka tad, kad sākās karš Ukrainā, sajūtas bijušas drausmīgas un gribējies sniegt palīdzīgu roku ukraiņu cilvēkiem: 

Ar režisori Martu Selecku sarunājas “Mammamuntetiem.lv” redaktore Sigita Āboltiņa

 

“Mums aizķērās doma, ka mēs katrs varam darīt to, ko protam. Tas ir labākais. Tā kā mums jau ir gatavas dekorācijas, arī dziesmas un scenāriji, kuri tikai jāpārtulko ukraiņu valodā, sapratām, ka mūsu lielais darbs būtu radītas “Tutas lietu” sērijas ukraiņu bērniem.” 


Viss turpmākais noritējis veiksmīgi, un bija skaidrs – pieņemts pareizs lēmums. “Filmēšanas process ir ļoti dārgs, tāpēc uzrunājām LMT, un viņi piekrita daļēji segt izmaksas,” stāsta Marta. Nākamais solis bijis īstās Tutas meklējumi. 

“Domājām – ja atradīsim īsto meiteni, tad filmēsim, ja ne, tad nevaram to darīt,” atklāj režisore 

un piebilst – Lida ir kā radīta šai lomai: “Viņa atnāca uz provēm, un uzreiz sapratām – jā, šī meitene ir īstā.” 

Zīmīgi, ka Lidas meitiņa ir Laura, tāpat kā “Tutas lietu” komponiste.

 

Pieskatīt mazmeitu brauc no Kijivas

Lidija ar trīsgadīgo meitiņu Lauru un savu māsu Latvijā ieradās pirms trīs mēnešiem un tagad dzīvo Rīgā. Viņas māsa Kijivas universitātē studē spāņu valodas filoloģiju, bet mazā Laura apmeklē Rīgas bērnudārzu. 

 

Reklāma
Reklāma

Tagad, kamēr mazā saslimusi, meitenīti pieskata Lidijas mamma, kura speciāli atbraukusi no Kijivas. “Kad meita būs vesela, mamma brauks atpakaļ, jo vēlas būt kopā ar tēti,” saka Lidija un piebilst, ka arī viņai ļoti gribās atgriezties mājās, bet “meitas drošības dēļ nevaram tagad to darīt. Taču – tiklīdz situācija būs mierīgāka Ukrainā un mēs uzvarēsim, mēs noteikti atgriezīsimies”. 

 

 

Lidija ir mūziķe, ieguvusi augstāko izglītību aktiermeistarībā, mūzikas pedagoģijā un dziedāšanā un Ukrainā strādājusi ar bērniem. Viņa spēlē klavieres un basģitāru, pirms kara dziedājusi Kijivas retrodžeza grupā “Luna Luna”. 

Starp citu, būdama maza meitene, Lidija divus gadus dzīvojusi Rīgā, jo šurp strādāt nosūtīts viņas tētis, telekomunikāciju inženieris.

 

Psihoterapeites rediģēts scenārijs

“Tutas lietu” sērijas ukraiņu valodā veidotas, par pamatu ņemot latviskos stāstus, taču scenārijs ir tulkots un tad pamatīgi rediģēts, lai sērijas būtu patiešām noderīgas ukraiņu bērniem un neradītu viņiem kādas sliktas emocijas. Katru vārdu scenārijā skrupulozi izvērtējusi psihoterapeite un tulkotāja Līna Meļņika, kura arī pati radusi patvērumu Latvijā no kara šausmām. 

Tulkotāja Līna Meļņika

 

Raidījums paredzēts bērniem no 1–6 gadu vecumam. Kā saka Marta Selecka, “mēs rūpējamies ne tikai par bērniem, bet arī par mammām. Ja sievietei ir kāds stress un viņa zina, ka var iedot mazajam piecas minūtes paskatīties kaut ko vērtīgu, tad viņa iegūst laiku, lai savāktu sevi”. 

Raidījums būs pieejams ikvienam un visā pasaulē, jo no 1. jūlija tas bez maksas būs skatāms YouTube platformā.

 

Uzziņai

“Tutas lietas” latviešu valodā tapušas jau 9 sezonas un pirmās četras sērijas uzfilmētas arī 10. sezonā. Ukraiņu valodā pašlaik būs pieejamas astoņas sērijas. 
Līdz šim seriāls “Tutas lietas” uzņemts latviešu, angļu, igauņu, zviedru un portugāļu valodās, kā arī dublēts turku valodā.

Saistītie raksti