Vēderdejas – vai varēsi notievēt?

Aptuveni pirms divdesmit gadiem Latvijā vēderdejas ienāca kā valdzinošs un aizraujošs vaļasprieks. Deju popularitāte gan pasaulē, gan pie mums strauji augusi vijīgi eksotisko kustību dēļ. Izrādās, šī austrumu deja ir arī kā veselību veicinoša terapija. Konsultē Ilze Zariņa, eksotisko deju centra Alegria vadītāja.

FOTO: Shutterstock.com

Dejojot aktivizējas iekšējā pasaule
Vēderdejas ir veselīga nodarbošanās, kas palīdz daudzās dzīves situācijās. Sievietēm pieaug pašapziņa, uzlabojas garastāvoklis, pazūd depresīvas domas. Cilvēka dusmu bloki atrodas sprandu, plecu, mugurkaula un krustu zonās – vietās, kur nogulsnējas ikdienas pārdzīvojumi. Vēderdejās šīs ir aktīvās zonas, kuras apļojot, stiepjot un darbinot kā no ārpuses, tā ar iekšējiem muskuļiem, pārdzīvojumu slāņi zūd. Sieviete pārmaiņas nejūt fiziski, taču psiholoģiski viņa jūtas labāk.

Medicīniskā iedarbība
Dejojot uzlabojas sirdsdarbība un asinsrite, normalizējas asinsspiediens. Deju iedarbība tonizē un atbrīvo vēdera muskulatūru, padara elastīgāku un vingrāku mugurkaulu. Vēderdejai raksturīgās kustības organismā sekmē vielmaiņas procesus un palīdz normalizēt vēdera darbību. Jāatzīst, ka šī austrumu deja aizkavē arī novecošanos. To veicina ne vien iekšējo orgānu masāža vingrinājumos, bet arī sievietes sajūtas – dejā viņa jūtas laimīga un, kā zināms, laimīgi cilvēki noveco lēnāk.
Deju nodarbībās milzīga loma ir elpošanai. Vienmērīgi un pareizi elpojot, uzlabojas plaušu ventilācija. Dejotājām tiek mācīts elpot saskaņā ar noteiktiem soļiem un vingrinājumiem. Tas ir nomierinoši, nervu un elpošanas sistēmu stiprinoši.

Grūtniecība un dzemdības
Vēderdeja ir sena auglības deja. Dzīvības radīšana un iznēsāšana saistīta ar sievietes klēpi. Vēderdeja, kurā šai ķermeņa daļai ir īpaša loma, ļauj labāk izjust un stiprināt sievišķo būtību. Noteiktas vēderdeju kustības uzlabo reproduktīvās sistēmas darbību un veselību, veicina apaugļošanos un vieglas dzemdības. Pirmsdzemdību periodā vēlama ir jebkura mērena slodze, tikai nedrīkst pārvērtēt savas spējas un vēlmes. Ir gadījumi, kad sievietes, regulāri dejojot vēderdejas, ir tikušas pie bērniņa, kas līdz šim nebija izdevies. Tiesa gan, uzsākt dejot neiesaka grūtniecības laikā, taču visos pārējos gadījumos austrumu dejas nāk tikai par labu. Tām piemīt enerģētika, kas ļauj nodarboties ar dejām arī tad, ja ir veselības problēmas.
Basās kājas
Vēderdejas parasti dejo basām kājām, tā labāk un niansētāk izjūtot līdzsvaru un kustības. Tā nav tikai kaprīze vai vēlme. Dejojot basām kājām, izvingrinās kāju pēdu muskuļi, aizkavējas kauliņu deformācija, tiek masēti pēdās esošie nervu gali. Basām kājām dejo, lai uzlabotu garastāvokli un pašsajūtu.

Kad jūtama iedarbība?
Lai justu, ka veselība uzlabojas, vēderdejas ir jādejo vismaz divas reizes nedēļā, taču vēlamākais grafiks ir pa stundai trīs, četras reizes nedēļā.

MĪTI PAR VĒDERDEJĀM

Vēderdejās novājē. Lai gan austrumu dejas ir enerģiskas, tikai ar tām slaidāka kļūt nevar. Lai atbrīvotos no liekiem kilogramiem vai centimetriem regulāri jānodarbojas ar papildus sporta aktivitātēm.
Vēderdejas dejo korpulentas sievietes. Dejot var jebkura, svarīgākais – atslābināt ķermeni. Dejās nav vecuma, svara vai ķermeņa formas ierobežojumu. Tas ir gaumes jautājums, ko publikai patīk vērot – slaidās vai apaļīgās dejotājas. Taču ja dejo tikai savam priekam, tad ne par ko nav jāraizējas.
Vēderdejas atsvabina no celulīta. Nē, celulīts ir uztura, stresa un ķermeņa kopšanas jautājums.

Vairāk par vēderdejām un citu sieviešu pieredzi lasi portālā: www.kasjauns.lv.

Anda Dzenža, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma