Rotaļlietas mazulim, kas nemaksā neko. Atrodamas katrā saimniecībā

Varbūt grūti tam noticēt, taču vislabākās un bērniem vistīkamākās rotaļlietas bieži vien ir tās, kas nevis nopirktas par bargu naudu modernā veikalā, bet gan atrodamas saimniecībā pilnīgi bez maksas.

Tukšas olu kastītes, plastmasas bļodiņas, švammes un birstes - ideālas rotaļlietas.

FOTO: Shutterstock.com

Tukšas olu kastītes, plastmasas bļodiņas, švammes un birstes - ideālas rotaļlietas.

Bērna svarīgākais uzdevums ir iepazīt pasauli un ilgstoša spēlēšanās ar vienu un to pašu mantu viņu tikai kavē apgūt citas — jaunas un, viņaprāt, daudz interesantākas — lietas. Daudz vairāk par mantu kasti manu gadu veco meitiņu interesē vadi, atvilktnes, uz grīdas atrodamās kurpes vai sadzīves priekšmeti. Protams, ne visi šie priekšmeti piemēroti bērna rotaļām, taču mājās atrodams arī ļoti daudz interesantu lietu, kuras ne vien patīk bērniņam, bet arī veicina mazuļa attīstību. 

 

Meitas ir sajūsmā par šādām lietām, kas atrodamas mājās:

  • Dažāda izmēra, formas un struktūras švammes, sūkļi, vēl nelietotas trauku lupatiņas patīk bērniem un vienlaikus attīsta tausti.
  • Tukšas kastītes un iepakojumi, piemēram, tukša olu kastīte, kurā salikti kastaņi. Lielāki bērni ar tukšām ziepju, zobu pastas, smaržu un citām kastītēm var spēlēt veikalos.
  • Vecas avīzes. Čaukstošs papīrs. Tikai uzmani, lai bērns nebāž mutē un neaizrijas.
  • Čiekuri, kastaņi, ozolzīles, koku lapas, oļi, zariņi — visdabiskākās rotaļlietas. Tikai atbilstoši bērna mēnešiem novērtē, kuras no šīm dabiskajām rotaļlietām viņam jau ir piemērotas (piemēram, sīkus oļus zīdainis var iebāzt mutē un norīt), bet kuras jādod pēc gada vecuma.
  • Neplīstošas dzelzs un koka karotes, bļodiņas, katliņi, piemēram, bungošana ar karoti pa katla malu izraisa bērnam daudz lielāku sajūsmu nekā vismodernākais sintezators.
  • Tu jau zini, ka bērnam ļoti patīk atvērt un izrevidēt atvilktņu saturu. Esi gudrāks un tā vietā, lai katru dienu bērnu par to norātu, pielāgojies viņa vajadzībām. Pārcel uz zemākajiem plauktiem un atvilktnēm neplīstošas lietas, kuras bērns var paņemt rokās un aptaustīt. Līdzīgi ir ar drēbju atvilktnēm. Ja jau mazulim tik ļoti patīk izmētāt tēta zeķes pa grīdu un sakārtot pēc savas gaumes, sagādā viņam šo prieku! Atlasi maza izmēra vecās drēbes, ieliec kurpju kastē un uzdāvini bērnam, lai kārto pēc sirds patikas. Viņš būs sajūsmā! Turklāt kurpju kaste ar vāciņu veicina bērna motorikas attīstību.
  • Plastmasas pudele. Ja vēl iebērsi tukšā plastmasas pudelē dažas pupiņas, zirņus, prosu vai pārslas un aizgriezīsi korķīti, būs lielisks grabulis.
  • Tualetes papīrs. Neskopojies — ziedo bērnam vienu pusiztērētu tualetes rulli, un tu būsi pārsteigts, cik ilgi tas spēs noturēt bērna uzmanību. Izritināšana, papīra plēšana, mēģinājumi uztīt papīru atpakaļ. Tā ir ideāla rotaļlieta!

     

Ņem vērā:

  • vienlaikus bērnam ieteicams dot tikai divas trīs lietas, lai viņš neapjūk un vecāki var redzēt, ko mazais dara;
  • izvēloties un dodot bērnam mantas, centies vienmēr padomāt, vai šī lieta sagādā prieku mammai, tētim un vecvecākiem vai pašam bērnam!
     

Un pats svarīgākais — atceries, ka visvērtīgākā, visaizraujošākā un visattīstošākā „rotaļlieta” tavam bērnam pirmajos dzīves gados ir mamma un tētis!

Reklāma
Reklāma

 

Bīstamās mantas, kuras bērnam nevajadzētu dot:

  • Plastmasas maisiņi — bērns var tos uzmaukt galvā. Sekas tam var būt visļaunākās — mazulis var nosmakt. Tāpat mazais maisiņu var saplēst un nelielu gabaliņu iebāzt mutē. Aizrīšanās ar polietilēna gabaliņu ir tikpat bīstama.
  • Baterijas. Tās glabā no bērna pa gabalu! Ļoti bīstamas ir mazās baterijas, ko viegli norīt. Turklāt norīta tā sāk sadalīties un izraisa ķīmisku apdegumu.
  • Mobilais telefons. Tu vari atdāvināt bērnam savu veco mobilo telefonu, no kura izņemta lādējamā baterija, taču tavs telefons bērnam ir tabu. Zvanoša telefona radītā vibrācija bērnam nav veselīga. Turklāt telefons, tāpat kā nauda, ir ļoti netīrs. Mēs to visur nesājam līdzi, bet nekad nemazgājam, tātad uz tā var būt visi vīrusi, kas izraisa gripu, netīro roku slimības, rotavīrusu infekciju utt.
  • Elektrības vadi. Vadi bērnus pievelk kā magnēts, tāpēc, cik vien vari, centies tos noslēpt.
  • Šņores, diegi, pavedieni. Bērns var uzmest sev kaklā cilpu un to savilkt, pat nožņaugties.
  • Mammas soma, naudasmaks. Novieto somu bērnam neaizsniedzamā vietā. Jau kopš agrām dienām māci bērnam, ka ir pieaugušo lietas, kuras aiztikt nedrīkst.

     
  1. Tā kā bērns šai vecumā iepazīst pasauli caur muti, pārbaudi, vai tuvumā esošie priekšmeti ir droši.
  2. Nometies četrrāpus un aplūko istabu bērna acīm. Iespējams, tu ieraudzīsi pilnīgi citas lietas, nekā uzlūkojot istabu no augšas.
  3. Nevajadzētu zīdainim dot rotaļlietas, kas paredzētas tikai no trīs gadu vecuma, jo tajās var būt detaļas, kuras viņš var noraut un „nogaršot”.