Aizraujoši fizikas eksperimenti

Kopā ar bērnu var darīt tik daudzas un dažādas lietas – iet peldēties, apgleznot traukus, būvēt smilšu pilis, iet ogās, doties uz zoodārzu un pat skrituļot. Bet varbūt ir vērts atrast laiku, lai kopā ar bērnu veiktu dažus vienkāršus, bet interesantus eksperimentus, kas palīdzēs atvasei saskatīt pasauli visā tās daudzveidībā un krāsainībā.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Saules pulkstenis
Puķu poda caurumā iespraud garu kociņu un podu noliec vietā, kur no rīta līdz vakaram to apspīd Saule! Kociņa ēna atbilstoši Saules kustībai pārvietojas pa poda malu. Pēc pulksteņa katru stundu atzīmē ēnas stāvokli uz poda malas! Kad spīd Saule, tu vari nolasīt laiku. Sakarā ar to, ka Zeme griežas, mums šķiet — Saule virzās prom no mums pa pusloku no austrumiem uz rietumiem. Atbilstoši tam kociņa ēna pārvietojas pa poda iekšējo malu. Tā kā mala ir slīpa, stari krīt uz to gandrīz vertikāli un iezīmē asu ēnu.

Lapas skelets
Uzliec uz dzēšpapīra kāda koka lapu! Ar drēbju suku uzmanīgi (suku nepiespiest un negrozīt!) sit pa to! Lapā veidojas caurumiņi, līdz pāri paliek tikai lapas dzīslojums. Sulīgos šūnaudus, kas satur augu zaļo krāsvielu hlorofilu, sukas san izspiež ārā un dzēšpapīrs tos uzsūc. Turpretī uz lapu dzīslām, kas lapu dara izturīgu un tās šūnām pievada ūdeni, suka neiedarbojas, jo dzīslas sastāv no cietākiem, viegli pārkoksnētiem audiem.

Slepenā tinte
Ja tu kādreiz gribi uzrakstīt uz papīra slepenu ziņu, izmanto par slepeno tinti  etiķi,  citrona vai sīpola sulu. Ar to kā parasti raksti uz balta rakstāmpapīra! Pēc nozušanas raksts nav redzams. Vēstules saņēmējam jāzina, ka šādi aprakstīts papīrs jātur virs sveces liesmas, tad raksts kļūst brūns un ir skaidri salasāms. Etiķa, citrona vai sīpola sulas ietekmē papīrā noris ķīmiska pārvērtība, tas kļūst līdzīgs celofānam. Tā kā celofāna aizdegšanās temperatūra ir zemāka nekā papīram, tad aprakstītās vietas apdeg.

Cukura liesma
Noliec gabaliņu graudu cukura uz skārda vāciņa un pamēģini to aizdedzināt! Tev tas neizdodas. Taču, ja tu cukurgraudiņa vienā stūrī uzbērsi mazliet cigaretes pelnus un pieliksi pie šīs vietas degošu sērkociņu, cukurs sāks degt ar zilu liesmu, līdz tas pilnīgi sakusīs.
Cigaretes pelnus un cukuru katru atsevišķi nevar aizdedzināt. Taču pelni izraisa cukura degšanu. Vielu, kas izraisa ķīmisku reakciju un pati pie tam nepārvēršas,  sauc  par  katalizatoru.

Uzlādētie baloni
Piepūt balonus, aizsien tos un paberzē gar vilnas apģērbu! Ja tu balonus uzmetīsi pie istabas griestiem, tie ilgi tur paliks. Ja balonus berzē, tie elektriski uzlādējas (elektrizējas), t.i., baloni no apģērba uztver daļiņas, kurām ir negatīvs elektriskais lādiņš. Šīs daļiņas sauc par elektroniem. Uzlādētie baloni turas pie griestiem, jo to negatīvie lādiņi un griestu pozitīvie lādiņi savstarpēji pievelkas. Pamazām elektroni pārvietojas uz griestiem, līdz baloni izlādējas. Tā kā griesti slikti vada elektrību, izlādēšanās var ilgt vairākas stundas, ja istabā gaiss ir silts.

Izmantotā literatūra: Hanss Jirgens Press No rotaļām uz zināšanām. R.: Zvaigzne 1990

Reklāma
Reklāma