Izaicini herpi uz dueli!

Neviens no mums negaida ciemos nelūgto viešņu - aukstumpumpu. Taču viņa var atnākt... Gan vēsā rudenī un aukstā ziemā, gan arī vissiltākajā vasaras dienā. Kā no tās izvairīties, kā to ātri izārstēt? Kā noslēpt, pirms doties uz darbu, pikniku vai balli?

Foto: www.cliktz.it

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.cliktz.it

Vai zināji, ka sievietēm, herpes aktivizējas biežāk? Statistika rāda, ka deviņām no desmit sievietēm ir herpes vīrusa 1. tips (HSV-1). Tāpēc izaicini šo nelūgto viešņu uz dueli, pirms tā ieradušas. Un saproti, ka tev būs cīņa neredzamu ienaidnieku. Jo, ja herpes vīruss reiz iekļuvis organismā, no tā atbrīvoties tikpat kā nav iespējams. Tas «snauž» nervu šūnās, gaidīdams labvēlīgus apstākļus - stresu, uzturēšanos caurvējā saaukstēšanos, menstruācijas vai hormonālā balansa izmaiņas, vāju imunitāti, ultravioleto starojumu, fizisku un garīgu pārslodzi, kā arī nogurumu.

Herpi var atpazīt momentā -- tikpat kā neviena ādas slimība nesākas ar kņudinošu brīdinājumu. Aukstumpumpa ir herpes infekcija, kas kar būt novērojama uz lūpām, deguna vai uz zoda. nāsīm, mutes gļotādas, acīs, dzimumorgāniem vai citām ķermeņa daļām, herpes, kas parādās uz lūpām, ierosina HSV-1 tipa vīruss. Taču ir herpes, kas var veidoties arī citās ķermeņa daļās, piemēram, uz dzimumorgāniem, ko izraisa vīruss HSV-2. Un, ja cilvēkam ir dzimumorgānu herpe, tas vairs nav tikai kosmētisks defekts, bet bieži vien -- mocības, un ar aptiekā pirktu ziedīti būs par maz. Dodies pie ārsta!

Tuvojoties svētkiem

    * Izvairies no ciešas kontaktēšanās ar cilvēku, kuram ir herpe.
    * Ģērbies atbilstoši sezonai.
    * Nostiprini organisma imūnsistēmu! Imunitāti un noturību pret herpes vīrusu veicina regulāra vitamīnu uzņemšana, pareizs uzturs, imūnstimulējošas tējas, kā arī bioloģiski stimulējošas dabas vielas -- ehinaceja, ķiploki, alveja, žeņšeņa ekstrakts, gingko biloba, struteņu tinktūra.
    * Lieto higiēnisko lūpu krāsu.

Ja parādījusies aukstumpumpa

Infekcijas uzliesmojums parasti ilgst 7-12 dienas un attīstās piecos posmos. Tā noteikti tev nav priecīga ziņa, it īpaši gadījumā, ja rītdien balle!
1.-2. dienā ir tirpšana, ādas savilkšanās vai pietūkums.
2.-3. dienā vērojamas pirmās redzamās nelielu čūlu veidošanās pazīmes.
4. dienā čūlas saplīst un atstāj sāpošu plīsumu uz ādas. Šī ir vissāpīgākā un lipīgākā stadija.
5.-8. dienā veidojas kreveles. Ir nieze un dedzināšana, kā arī asiņošana, ja krevele pārplīst.
9.-12. dienā norit dzīšanas process, un krevele nolobās.

Nieze un dedzināšanas sajūta uz lūpām vai mutes apvidū liecina, ka tūlīt izsitīsies ar šķidrumu pildīta pumpa, kas vēlāk pārsprāgs un izveidos krevelīti. Dedzināšanas fāzē infekciju var apturēt, ja vien šo brīdi nenokavē. Jau pirmajās stundās lieto līdzekļus, kas ierobežo vīrusa tālāku izplatīšanos.

Tiem, kam aukstumpumpas parādās ļoti bieži, ieteicams doties pie ģimenes ārsta pēc recepšu medikamentiem - tabletēm, kuras kursa veidā jālieto trīs nedēļas. Lai mazinātu infekcijas radītās sāpes un niezi, var lietot pretvīrusa ziedes un gelus, ko uzklāj lokāli uz problemātiskās zonas trīs četras reizes dienā un kurus var nopirkt aptiekā.

Viens no jaunumiem Latvijā un pasaulē ir plāksteri aukstumpumpām, kas veicina tādu herpju ārstēšanas vidi, kas novērš kreveļu veidošanos un ievērojami paātrina dzīšanas procesu. Tie nomierina un mazina dedzināšanas un niezes sajūtu. Plāksteri rada optimālus antibakteriālus ārstēšanās apstākļus, lai neveidotos kreveles, un tādējādi nepaliek rētas.
 
Kā noslēpt herpi

Vienīgais no šobrīd pieejamajiem līdzekļiem ir plāksteri aukstumpumpām, kas ir nemanāmi, kad uzlīmēti uz herpes. tādēļ var palīdzēt novērst neērtas situācijas. Plāksteri arī novērš vīrusa tālāku izplatīšanos, kā arī ievērojami samazina infekcijas izplatīšanās risku.

Dedzināšanas fāzē infekciju var apturēt, ja vien šo brīdi nenokavē.

Reklāma
Reklāma


Mīli savu  tuvāko!

Lai izvairītos no vīrusa izplatīšanās uz citām ķermeņa daļām un neaplipinātu citus, aukstumpumpas parādīšanās laikā ir jāievēro daži nosacījumi.

   1. Izvairies no saskares ar brūci, bet, ja tomēr tā bijusi, nekavējoties nomazgā rokas.
   2. Izvairies no acu berzēšanas.
   3. Izmanto tikai savu ūdens glāzi, higiēnas piederumus, lūpu krāsu, zobu birsti vai dvieļus.
   4. Izvairies no skūpstīšanās.
   5. Pacenties kādu laiku iztikt bez orālā seksa.

Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Una.
Ienāc! www.una.lv