10 situācijas, kad seksam ar mīlestību nav nekā kopīga

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Mēs visas gribētu, lai sekss ar mīļoto vīrieti notiktu vien lielā mīlestībā. Bet ne vienmēr tā ir. Izrādās, ka daudz biežāk ar seksu nodarbojamies pavisam citu iemeslu dēļ. Konsultē: psihoterapeite Lada Stoligvo

10 situācijas, kad seksam ar mīlestību nav nekā kopīga

FOTO: Shutterstock.com

Ideālais variants - sekss mīlestībā

Ja fizisks kontakts ir saistīts ar mīlestību, tas ir vislabākais, visharmoniskākais, visskaistākais variants, bet, lai cik tas nebūtu absurdi, sekss mīlestībā ir ļoti reti sastopams. Sekss mīlestībā ir visaugstākā divu personību tuvības pakāpe, divu garīgu pasauļu savienošanās. Jo tikai vienam otru mīlot, iespējamas patiesi dziļas jūtas (nav runa par vienpusēju mīlestību). Parastā izpratnē sekss ir fizisks, kaut kas dzīvniecisks, bet mīlestībā sekss kļūst garīgs. Noteikti esi dzirdējusi tādu jēdzienu kā “tantriskais sekss” - to uzskata par augstāko garīgās tuvības pakāpi. Taču uzreiz jāpiebilst, ka tas iespējams tikai ar vienu partneri (absolūti monogāmās attiecībās), pret kuru ir ļoti smalkas un dziļas garīgas jūtas. Kad vīrietis grib seksu, mēs, sievietes, bieži uzreiz domājam, ka viņš ir iemīlējies. 

 

Bet patiesībā viss notiek daudz sarežgītāk. Seksuālām attiecībām un fiziskai tuvībai var tikt piešķirta pavisam cita nozīme, un lielākoties tas notiek zemapziņas slāņos. Ir tikai viens seksa veids, kad abi partneri ir ieinteresēti otra cilvēka personībā - tas ir sekss mīlestībā. Nodarbojoties ar seksu citu iemeslu dēļ, otram cilvēkam tiek piešķirta vai nu mazāka nozīme (sekss aiz izmisuma, sekss ieriebjot, sekss aiz garlaicības) vai arī pārāk liela nozīme (sekss aiz pateicības, pieraduma vai pienākuma, upurējot savas intereses). Savukārt kaisle un iekāre ir pārāk īslaicīgas, lai paspētu izvērtēt otra cilvēka personību. Dažādi seksa “veidi” vienās attiecībās var pārklāties vienlaikus vai arī parādīties dažādos attiecību periodos.

 

Ir tikai viens seksa veids, kad abi partneri ir ieinteresēti otra cilvēka personībā - tas ir sekss mīlestībā.

 

Un tātad - desmit iemesli, kad seksam ir ļoti attāls vai pat nav nekāda sakara ar mīlestību. 
 


1. Sekss aiz izmisuma vai garlaicības

Lai padarītu savu vienmuļo dzīvi krāsaināku 
Vienam tas var būt sekss aiz izmisuma, bet otram kā pašapliecināšanās. Sekss aiz izmisuma var būt aktuāls gan jaunībā, gan vidējā vecumā, gan vēlāk - tas ir saistīts ar vientulības izjūtu. Nav noslēpums, ka pat vislielākajā pūlī cilvēks var justies ļoti vientuļš. Dažkārt, apzinoties savu izmisumu un vientulību, ir nepieciešamība saistīties ar otru cilvēku, lai mazinātu vientulības izjūtu. Sekss aiz garlaicības ir gandrīz sinonīms seksam aiz izmisuma... Tas tiek realizēts tieši tā paša iemesla dēļ - lai aizbēgtu no vientulības un padarītu savu dzīvi mazliet krāsaināku. Izmantojot seksu, vienkārši tiek kompensēta vientulības izjūta. Dažkārt ar seksu nodarbojas, lai pašapliecinātos - sievietei ir svarīgi pierādīt sev, ka viņa joprojām ir pievilcīga, ka joprojām ir konkurētspējīga! Vai zināji, ka aiz poligāmām attiecībām ļoti bieži stāv izmisums (starp citu, cilvēks var pats to neapzināties) vai pašapliecināšanās (pēc principa - jo vairāk, jo labāk)? Atšķirībā no seksa mīlestībā, gadījumos, kad sekss notiek aiz izmisuma, garlaicības vai pašapliecināšanās dēļ, otrs cilvēks netiek novērtēts - patiesībā tas, kā jūtas otrs cilvēks, nav svarīgi... 
 


2. Sekss kaislē un iekārē

Tu esi iemīlējusies un valkā rozā brilles 
Mēs esam tendētas domāt, ka sekss ir saistīts ar mīlestību, mēs negribam domāt par to, ka aiz seksa stāv daudz bioloģisku un neapzinātu faktoru. Tāda ir pasaules kārtība - ir cilvēki, kas viens otru fizioloģiski pievelk vairāk, bet citi mazāk. Ar prātu mēs to varam neapzināties, vienkārši jūtam. Šeit darbojas smalki bioloģiski mehānismi. Kad ir runa par kaisli un iekāri, mūsu zemapziņa dara milzīgu darbu, analizējot gan otra cilvēka ķermeņa smaržu, gan temperamentu... Un tā dzirkstele pārlec, lai gan, iespējams, uzskatu, dzīves filozofijas un mērķu ziņā cilvēki ir ļoti atšķirīgi. Cik ilgs ir kaisles mūžs? No pāris stundām līdz aptuveni divarpus gadiem. Pēc tam sāk pieslēgties prāts. Ir pētnieki, kas uzskata - hormoni izstrādājas tik ilgu laiku, lai sieviete paspētu ieņemt bērnu un iznēsāt to. Tas ir mazliet kā dzīvnieku pasaulē - pēc tam, kad bērns piedzimis, katrs turpina nodarboties ar savu darbu - mātīte audzina bērnu, tēviņš meklē nākamo partneri. Protams, tas var šķist šokējoši, bet daži pētnieki pastiprinātai hormonu darbībai, kad uzvar kaisle, atraduši tieši šādu izskaidrojumu.

 

Gandrīz katra no mums zina - iemīlēšanās periodā visa pasaule šķiet rozā krāsā, mums ir ļoti daudz radošas enerģijas, esam fiziski aktīvas, miegam nepieciešams mazāk stundu, izskatāmies ļoti labi, vienvārdsakot - starojam un līdz ar to pievelkam citus cilvēkus... Ja ir laulība un stabilas attiecības, tas var kļūt par ļoti grūtu posmu. Ar prātu cilvēks it kā saprot, ka nevēlas izjaukt laulību, bet hormoni “brēc”. Harmoniska personība parasti drīzāk izvēlēsies palikt drošās un stabilās attiecībās, nevis lēkāt no vienām attiecībām otrās, padodoties iekārei. Ir cilvēki, kas, kaisles apmāti, nonāk līdz fiziskām attiecībām, un pēc tam ir spiesti sāpīgi šo jautājumu risināt. Ir cilvēki, kas spēj noturēties. Sekss kaisles dēļ ir ļoti bīstams, jo tieši kaisle diemžēl spēj iznīcināt gan pašu cilvēku, gan partneri, jo šajā laikā cilvēki nespēj sakarīgi domāt un rīkojas spontāni, bez apdoma. Arī apkārtējie redz, ka cilvēks mainās, un ne vienmēr uz labo pusi. 


 

3. Sekss ieriebjot

Krāpšana kā “dāvana” otram?
Ja draudzene “noceļ” tev vīrieti, ir vērts paanalizēt, vai viņa tiešām bijusi tava draudzene vai arī tikai paziņa, kurai ir sacensības gars. Patiesībā sieviete realizē savas slēptās emocijas - viņa grib būt labākā, skaistākā un šādi to apliecina un pierāda sev. Briesmīgi - tu teiksi, bet dažreiz tā dzīvē notiek. Izvēlies īstas draudzenes! Sekss ieriebjot bieži vien sastopams pusaudžu vidū, bet vēl biežāk ar seksu nodarbojas, lai ieriebtu vecākiem, kas uzskata, ka jaunajai sievietei viņas izvēlētais puisis kāda iemesla dēļ nav piemērots.

 

Viņa domā - man būs ne tikai sekss, es varbūt ar viņu apprecēšos, dzemdēšu bērnu... Jo man ir sava dzīve. Vecāki līdz šim ir noteikuši visu manu dzīvi, bet tagad es pierādīšu, ka daru, ko gribu. Sekss ieriebjot var būt saspīlētās, psiholoģiski smagās pāru attiecībās jau pieaugušā vecumā. Bieži vien krāpšana notiek, lai ieriebtu otrai pusei. Un parasti tas, kurš krāpj, neapzināti atstās “pēdas”, lai tiktu pieķerts. Lai otrs uzzina par faktu, atrodot no īsziņām līdz pat video mobilajā telefonā. Pat visdrošākā par savām attiecībām sieva, kam nav raksturīgi pārbaudīt vīra telefonu, vienudien neizturēs, ja telefons pieejamā vietā uzstājīgi pīkstēs. Tas, kurš krāpj, neapzināti, bet simboliski grib dot signālu, pateikt laulātajam, ka viņš ar kaut ko ir neapmierināts esošajās attiecībās.

 

Reklāma
Reklāma

Taču tas var notikt arī, lai izrādītu necieņu, vai vēloties, lai otrs mainās. Šajā gadījumā runa ir par ļoti dziļu plaisu attiecībās, bet kaut kāda iemesla dēļ tas, kurš krāpj, par to atklāti nespēj runāt. Un runā ar simbolisku rīcību. Diemžēl laulātie pārāk bieži viens otram pasniedz šādas “dāvanas”. Krāpšana bieži vien ir kā psiholoģiska spēle, bet pēc būtības tiek risinātas attiecības starp sievu un vīru. Viņi cīnās par varu attiecībās, par to, kuram atļauts vairāk. Piemēram, sieviete “zāģē” vīrieti, ka viņš kaut ko nepareizi dara, ka maz pelna, bet viņš savukārt periodiski iet sānsoļus un psiholoģiski sevi kompensē, lai justos “stiprāks”. Kad vīrietis satiekas ar mīļāko, tad, protams, ir kaislības, dzirksteles un tur tiešām var būt sekss aiz kaisles un iekāres, bet parasti tas, kurš krāpj, izvēlas tādus partnerus, ar kuriem stabilas pāru attiecības nav iespējamas, vai arī tādu, kam ir laulātais partneris, vai arī tādu, pēc kura uzvedības var pateikt, ka viņš nevēlas nopietnas attiecības. Kā beigsies šis stāsts? Dažādiem cilvēkiem ir atšķirīga attieksme pret krāpšanu - viens trako, ja otram ir romantiskas attiecības, bet uzņem mierīgi, ja ir fiziska tuvība. Un pretēji - uz fizisko krāpšanu reaģē kā izdarītu noziegumu, bet uz flirtu piever acis...
 


4. Sekss kā pateicība

Gandrīz kā balansēt uz naža asmens
Otrs pret tevi bijis tik labs un mīļš, un tu savukārt vēlies viņam pateikties ar seksu? Negribi labu cilvēku aizvainot? Nu, nu... Bet arī tā notiek, un ne tikai neapzināti. Arī apzināti. Interesanti, ka sieviete var nodarboties ar seksu aiz pateicības daudz vieglāk nekā vīrietis, jo sieviete ar seksu var nodarboties arī tad, kad negrib. Vīrietim gultā tomēr ir jābūt kaislei un iekārei vai vismaz kādām emocijām un jūtām, pretējā gadījumā viņam vienkārši nekas nesanāks. Jābūt saviļņojumam! 

 

Ar seksu var pateikties arī priekšniekam. Hm, vai nav viela pārdomām? Galējība, kad tas tiek darīts apzināti, ir sekss nevis aiz pateicības, bet tādēļ, lai otrs tevi uzturētu finansiāli vai nodrošinātu labāku dzīvi. Biežāk tā rīkojas sievietes, bet mūsdienās jau arī vīrieši, kuri iesaistās seksuālās attiecībās apzināti, lai otra persona - tas, kurš turīgāks - uzturētu. Tiek izmantots vārds “mīlestība”, bet mēs drīzāk lietotu vārdus - izmantošana un parazitēšana. Un nemaz nebūs tālu no prostitūcijas. Dažkārt no seksa aiz pateicības līdz prostitūcijai ir tikai viens solis.
 


5. Sekss bērnu radīšanai

Atbrīvojies, nevis kontrolē!
Dažkārt sievietes, kuras plāno bērnu, atzīst, ka psiholoģiski jūtas citādāk, nekā vienkārši nodarbojoties ar seksu. Psihologi atzīst, ka reti, bet bērna radīšana var kļūt par mehānisku procesu bez tuvības, un tas savukārt var kļūt pat par iemeslu plaisai attiecībās. Ja sieviete jūt krasu starpību starp vienkārši seksuālām attiecībām un seksuālām attiecībām, lai radītu bērnu, tas nozīmē, ka viņai ir tieksme kontrolēt apkārtējo pasauli. Viņa nevar atļauties vienkārši dzīvot, viņa visam piešķir īpašu nozīmi. Pašai sievietei tas var sākt būtiski traucēt. Ja sieviete cenšas kontrolēt bērna ieņemšanu, viņa ir ļoti saspringta un apaugļošana var nenotikt. Jo vairāk sieviete kontrolē, jo patiesībā mazāka iespējamība ieņemt bērnu, jo gan veģetatīvā, gan dzimumsistēma ir saspringta, nepārtrauktā tonusā. 

 

Vai esi dzirdējusi, ka ģimene adoptē bērnu, jo sieviete ilgi nevar palikt stāvoklī, bet pēc tam, kad sāk dzīvot normālu seksuālu dzīvi baudas dēļ, pēkšņi piesakās bioloģiskais bērns? Tas ir ļoti raksturīgs fenomens. Sieviete, kas vēlas kontrolēt, parasti ir liela perfekcioniste - viņa vēlas kontrolēt gan savu svaru, gan seksa biežumu, gan bērna ieņemšanu, bet daba tam pretojas... Ir vēl kāda situācija, par kuru vērts aizdomāties. Dažkārt ir sievietes, kas domā, ka sekss pieļaujams tikai, lai radītu bērnu (ne vienmēr sieviete to apzinās, tas var būt zemapziņas līmenī), un pēc dzemdībām sieviete pret vīrieti kļūst vēsāka, lai gan pirms tam bijusi pilnvērtīga seksuālā dzīve. Un tad nav jēgas vainot vīrieti, ja viņš ātrāk vai vēlāk sāk meklēt citu sievieti, ar kuru emocionālā plāksnē seksuālā dzīve būs harmoniskāka, jo sieviete atgrūž vīrieti. 
 


6. Sekss seksa dēļ

Kad vīrietis saka: “Mums nav nekā vairāk, kā tikai sekss!”
Muļķības! Kādu laiku tas var darboties, un mēs tiešām varam deklarēt, ka tas ir tikai seksa dēļ. Bet parasti aiz šī apgalvojuma var būt ikviens no iepriekšminētajiem iemesliem, kāpēc iesaistāmies seksuālās attiecībās. Tas var būt sekss aiz izmisuma vai kā pašapliecināšanās, vai arī kā pateicība, vai gluži pretēji - ieriebjot. Bet pats cilvēks var to nepazināties un tikai turpināt deklarēt: “Man ar tevi ir tikai sekss”. Agrāk vai vēlāk parādīsies kādas jūtas, pieķeršanās, jo, ja cilvēki sāk arī par kaut ko runāt, ne tikai nodarbojas ar seksu, sāk veidoties tuvākas garīgas attiecības.



7. Sekss kā fiziska un garīga izlādēšanās 

Libido un Tanatoss iet rokrokā
Fizisku un garīgu izlādēšanos nevajag jaukt ar kaisli. Visuzskatāmāk tas redzams katastrofu filmās un “grāvējos”, kad agrāk vai vēlāk varonis un varone nonāk šaurā telpā. Ir īsa pauze, viņi skatās viens uz otru, un “aiziet jūriņā”. Patiesībā tā nav kaisle. Tas ir sekss, lai izlādētos fiziski un garīgi. Bojāejas draudi parasti nostrādā ļoti erotiski, patiesībā ieslēdzas “programma” radīt pēcnācējus. Piemēram, cilvēki, kas satikušies uz vientuļas salas, ar lielāku iespējamību iesaistīsies attiecībās, kamēr parastā ikdienas situācijā viens otram pat virsū nepaskatītos. Pamatdziņa seksā, tā sauktais libido, iet roku rokā ar “tanatoss” (nāves un iznīcināšanas enerģiju), par ko runāja jau Zigmunds Freids. 

 

Aktivizējoties bojāejas draudiem, bieži aktivizējas arī libido un viss, kas tam seko - kaisle, emocijas, stipra seksuālā vēlme. Tas nav saistīts ar iekāri, bet ar citiem bioloģiskiem faktoriem. Kaut arī mūsu reālā dzīve nav katastrofu filma, pielīdzināms ir cits piemērs no dzīves - ja ir stress, nepatikšanas darbā, draudi būt atlaistam, savstarpēja cīņa starp kolēģiem - tas viss var kļūt par iemeslu intensīvām seksuālām jūtām. Var būt pat sekss darbavietā. Bieži vien cilvēki brauc slēpot, sērfot, kāpt kalnos (runa ir par ekstremālām fiziskām izjūtām), un it kā uzliesmo kaisle vienam pret otru, bet atgriežoties ikdienā - ups! - izrādās, nekā tur nav. Vārdu sakot - ekstremālas fiziskas slodzes vai intensīvas garīgas slodzes apstākļos intensīvākas kļūst arī seksuālas izjūtas, un cilvēks seksu izmanto kā atbrīvošanos no fiziskas vai garīgas pārslodzes. 
 


8. Sekss aiz līdzjūtības

Mātišķās jūtas pret vīrieti
Ir dzirdēti stāsti par sievietēm, kuras pret saviem bijušjiem vīriem, esošajiem draugiem vai bērnu tēviem izturas līdzjūtīgi. Nomiris kāds radinieks, ir kādas skumjas, viņš ir bēdīgs... Interesanti, ka biežāk sekss aiz līdzjūtības izplatīts sievietēm. Sievietē var pamosties mātišķas jūtas, viņa domā - cik viņš ir ievainots, tik bezpalīdzīgs, un vispār - viņš ir tik labs un jauks. Ak, nabadziņš, dzer, jo ir dziļi nelaimīgs, es viņu glābšu, padarīšu laimīgāku. Sekss tiek izmantots kā zāles vīrietim, ko sieviete “atvedusi savā aptieciņas somā”. Cik ilgstoši tas var būt? Ir zināmi gadījumi, kad sekss un attiecības aiz līdzjūtības darbojas ilgtermiņā. 
 


9. Sekss kā izlīgums

ai tik dusmas nav priekšspēle?
Parasti šajā gadījumā strīds netiešā veidā ir iekļauts scenārijā un patiesībā strīds notiek strīda pēc. Var būt tā, ka strīds ir sagatavošanās posms seksuālām attiecībām, lai kaislības būtu lielākas. Šajā kontekstā labam seksam nepieciešama liela daļa no dusmām (kā jau iepriekš minējām - libido un tanatoss bieži vien iet rokrokā). Psihologi iesaka cilvēkiem, kas dzīvo kopā, apzināti vienoties, ka gultā nedrīkst būt strīdu. Nepatīkamos jautājumus var iztirzāt virtuvē pie kafijas tases vai pusdienām, bet gultā iztikt bez skaidrošanās, pretējā gadījumā var nopietni ciest gan seksuālās attiecības, gan miegs. Guļamistaba ir teritorija, kurā strīdi nedrīkst notikt, tos jāatstāj aiz durvīm, pretējā gadījumā veidosies riņķa dancis - vai nu strīds būs prelūdija seksam, vai otrādi - sekss būs prelūdija strīdam.  



10. Sekss aiz pieraduma vai pienākuma

Ja esi iepazinis īsta vīna garšu, surogātu atšķirsi
Šādas situācijas visbiežāk veidojas ilgstošās laulībās. Vēl nepatīkamāks par seksu aiz pieraduma ir sekss aiz pienākuma. Ja seksuālā dzīve rit monotoni, šodienas sekss ir līdzīgs seksam pirms gada, tas ar laiku kļūst tik vienmuļi, ka agrāk vai vēlāk sāk veidoties fantāzijas, ka varētu pamēģināt ar kādu citu. Sliktākajā gadījumā var rasties pat seksuāli traucējumi. Diez vai tas uzlabos dzīves kvalitāti, bet var dzīvot arī tā - pat ilgi, bet diemžēl nelaimīgi. Lai tā nenotiktu, vēlams analizēt sekuālo dzīvi, pirms iestājies krahs. 

 

Mēs esam emocionālas būtnes, mums nepieciešamas emocijas, un mēs vēlamies, lai seksam būtu emocionāla garša. Ja mēs visu laiku ēdam vienu un to pašu putru, vienkārši apnīk - paēduši jau būsim, bet vai arī apmierināti? Tādēļ būtu ļoti svarīgi pa laikam braukt ceļojumos divatā bez bērniem, lai seksuālās attiecības būtu citos apstākļos, lai neviens netraucētu, lai būtu romantiski vakari un romantiska vide. Kad parādās vārds “pienākums”, parādās arī nevēlēšanās kaut ko darīt. Sekss aiz pieraduma var būt gandrīz tikpat bieži kā sievietēm, tā vīriešiem, bet sekss aiz pienākuma vairāk izplatīts sieviešu vidū. Jāatzīst, ka, runājot par seksualitāti, dzīve nav godīga - bieži vien ir tā, ka cilvēks, kurš mums der garīgi, ar kuru saskan dzīves vērtības, uzskati un prioritātēs, ne vienmēr mums der fizioloģiski. Ir zināmas robežas, līdz kurām var pielāgoties, meklēt seksologu palīdzību, bet ir situācijas, kad vislabākais ir mainīt partneri. 

 

Cilvēkus var iedalīt pēc seksuālā temperamenta - kamēr viens ir ar hiposeksuālu temperamentu (seksu vēlas reti), otrs var būt hiperseksuāls (seksuāli aktīvs cilvēks). Lai cik abi cilvēki būtu garīgi tuvi, ja sastopas šīs divas galējības, ar laiku var veidoties plaisa attiecībās - agrāk vai vēlāk var parādīties seksuālā neapmierinātība vienam un piespiešanās otram. Ja ir vidēji seksuāls temperaments, tad var pielāgoties uz vienu vai otru pusi. Bieži vien sievietes pielāgojas, bet - par to runā reti - ir arī sievietes, kurām ir daudz lielāka seksuālā vēlme nekā vīrietim. Viņa negrib krāpt savu vīrieti, bet seksuālas saderības nav... Dažkārt uzdod jautājumu, kā ir labāk -  dzīvot ar vienu partneri vai mainīt partnerus? Ja ar to vienu ir saderība gan garīgi, gan fiziski, tad tā ir laime. Taču, ja ar šo vienīgo nav seksuālas saderības, tā patiesībā ir nelaime. Cilvēks var turpināt dzīvot un piedalīties seksā pienākuma pēc, bet apmierinātības nebūs. Ja vīrietim vai sievietei reiz ar kādu bijusi gandrīz ideāla seksuāla saderība, bet dažādu iemeslu dēļ kopdzīve nav sanākusi, taču tagad ir ideāla saderība ikdienā, bet ne gultā, cilvēkam ir iespēja salīdzināt. Ja esi iepazinis īsta vīna garšu, bet tev regulāri piedāvā dzert surogātu, cik ilgu laiku tu izliksies, ka neatšķir vienu no otra?

Autore: Lauma Lūse, žurnāls Una
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Una.

Ienāc: www.una.lv 

Saistītie raksti