Kāpēc grūtniecei vajadzīgs dzelzs?

Grūtniecības laikā sievietei ļoti svarīgi nodrošināt sevi un gaidāmo mazuli ar visām nepieciešamajām uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām. Viena no svarīgākajām minerālvielām ir dzelzs.

Vai tu zināji, ka grūtniecības laikā topošajai māmiņai ir jāuzņem liels dzelzs daudzums?

FOTO: Shutterstock.com

Vai tu zināji, ka grūtniecības laikā topošajai māmiņai ir jāuzņem liels dzelzs daudzums?

Vairākumam grūtnieču dzelzs līmenis organismā ir pazemināts, jo asiņu tilpums gaidību laikā palielinās par 50 procentiem. Šā iemesla dēļ papildus jāuzņem dzelzs, kas ir svarīga minerālviela, jo apgādā augli ar skābekli un barības vielām. Īpaši liela nozīme uzņemtās dzelzs daudzumam ir grūtniecības trešajā trimestrī, kad auglis sāk uzkrāt dzelzi, kas viņa organismam būs nepieciešama pēc dzimšanas. Ja auglis uzņem par maz dzelzs, var veidoties traucējumi bērna garīgajā un kustību attīstībā. Arī jaundzimušā pazemināts svars ir tieši saistīts ar nepietiekamu dzelzs daudzumu. Pēc bērna piedzimšanas dzelzs nozīme mātes organismā nemazinās, jo jaundzimušie uzņem šo minerālvielu no mātes piena. Pusgadu vecam bērnam pieprasījums pēc dzelzs organismā ir 2,5 reizes lielāks nekā pieaugušam vīrietim. Pazīmes, kas iespējams liecina, jūsu bērnam pietrūkst dzelzs, - paaugstināta uzbudināmība un miega traucējumi.
 

Nepieciešams hemoglobīnam

Grūtniecības laikā regulāri jānodod analīzes, lai sekotu hemoglobīna stāvoklim. Dzelzs ir svarīgākā hemoglobīna sastāvdaļa. Saistoties ar olbaltumu, dzelzs veido hemoglobīnu – vielu, kas transportē skābekli no plaušām uz organisma šūnām.
Ar skābekli labi apgādātas asinis nodrošina organismu ar enerģiju un ādu – ar veselīgu krāsu.
Ja dzelzs krājumi ir nepietiekami, organismā trūkst hemoglobīna un līdz ar to arī skābeklis. Asinīs samazinoties hemoglobīna daudzumam, parādās anēmijas simptomi: nogurums, vājums, apātija vai aizkaitināmība, galvassāpes, bālums, un pazemināta pretošanās spēja infekcijām. Daži cilvēki sūdzas par nemitīgām iesnām, viņiem ilgi nedzīst brūces. 
Par dzelzs nepietiekamību organismā liecina arī aizcietējumi, arī bālums, sausi un trausli mati, nelīdzeni nagi, reiboņi, koncentrēšanās grūtības, slikts miegs. Var būt arī darbspēju mazināšanās, nomākta imūnās sistēmas darbība.
Veselībai var kaitēt arī pārāk liela dzelzs deva, jo tādējādi pieaug risks iegūt sirds un zarnu trakta slimības, tāpēc kopā ar ārstu jāseko līdzi hemoglobīnam.

 

Cik daudz dzelzs man vajag?

Sievietēm nepieciešams divreiz lielāks dzelzs patēriņš nekā vīriešiem, jo viņas regulāri zaudē asinis menstruāciju laikā. Ieteicamā dzelzs diennakts deva sievietēm un pusaugu meitenēm ir 15 mg. Vīriešiem un sievietēm pēc menopauzes – apmēram 10 mg dzelzs dienā. Grūtniecēm un bērniem ieteicamā diennakts deva ir 30 mg. Dzelzi satur gan augu, gan dzīvnieku valsts produkti. Dzelzs, kas atrodas dzīvnieku produktos, organismā uzsūcas daudz labāk. Dzelzs uzsūkšanos veicina C vitmaīns, bet kavē tēja un kafija, tādēļ tajās ēdienreizēs, kad ēdat dzelzi saturošus produktus, centieties nedzert ne tēju, ne kafiju, sevišķi tad, ja esat veģetāriete. Labāk izvēlieties upeņu vai apelsīnu sulu.
Vēl jāņem vērā, ka dzelzs un citas minerālvielas savstarpēji mijiedarbojas. Palielinoties kādas minerālvielas saturam, citu daudzums samazinās, tāpēc ir svarīgi lietot pietiekami, bet arī ne par daudz dzelzi saturošus produktus. Dzelzs papildu deva veicina vara un cinka daudzuma samazināšanos organismā.

 

Reklāma
Reklāma

Dzelzs funkcijas organismā

  • rada hemoglobīnu, palīdz pārnest skābekli un nodrošina šūnu enerģijas maiņu;
  • piedalās enzīmu un olbaltumu sintēzē;
  • dzelzs piedalās karotīna pārveidošanā par A vitamīnu.
  • piegādā skābekli muskuļiem, lai nodrošinātu to kontrakcijas;
  • veicina imūnsistēmas darbību.

 

 

Galvenie dzelzs avoti:

Kakao (100 grami produkta satur 14,8 miligramus), liellopu aknas, zirņi, pupas, griķi, rudzu maize, auzu pārslas, liellopu un vistas gaļa, vistu olas, āboli (100 grami ābolu satur 2-3 miligramus dzelzs), zemenes, spināti, žāvētas plūmes, aprikozes, rozīnes, tuncis un sardīnes.


Sagatavoja Sindija Meluškāne
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.