Uzzini, kāpēc piebriest zīdaiņa dzimumorgāni

Ja bērns ir vesels un viņa mātes asinīs vēl pirms bērna piedzimšanas ir bijis pietiekami daudz dzimumhormonu, tad jūs ar izbrīnu pamanīsiet, ka bērna krūšu dziedzerīši ir palielinājušies un kļuvuši cieti, bet reizēm no tiem pat izdalās kāda sekrēta lāsīte, kas ātri sacietē, izveidojot krevelīti. Neraizējieties, tas tikai liecina, ka jūsu bērns ir piedzimis vesels. 

Drīz pēc piedzimšanas dažādas reakcijas piedzīvo bērna dzimumorgāni.

FOTO: Shutterstock.com

Drīz pēc piedzimšanas dažādas reakcijas piedzīvo bērna dzimumorgāni.

Sevišķi labi, ja tā notiek ar jaundzimušu meiteni - tā ir droša pazīme, ka tad, kad viņa kļūs par māti, viņai būs daudz piena.

To mēdz saukt arī par dzimuma krīzi, kad meitenēm mātes hormonu iespaidā reizēm rodas gļotaini izdalījumi no dzimumorgāniem, retumis pat ar nelielu asiņu piejaukumu. Kaunuma lūpas šajā laikā var pietūkt. Tā ir nobriedušas jaundzimušās meitenes normāla reakcija, kas drīz vien pāriet.


Savukārt zēniem dzimuma krīze izpaužas tādejādi, ka pēc piedzimšanas viņiem mēdz būt sēklinieku maisiņa tūska un viena vai abu sēklinieku palielināšanās šķidruma uzkrāšanās dēļ. Tādas parādības parasti pāriet pašas no sevis. Tomēr rūpīgi pārbaudiet, vai jūsu dēliņam abi sēklinieki ir noslīdējuši sēklinieku maisiņā. Ja tā nav, pastāstiet par šo faktu ārstam.

Reklāma
Reklāma


Zēniem pirmajos dzīves mēnešos vai pat gados ir raksturīga fizioloģiskā fimoze - neiespējamība atvilkt priekšādu no dzimumlocekļa galviņas. Necentieties to izdarīt ar varu, jo fizioloģiskā fimoze ir dabisks stāvoklis, kas nekādā gadījumā netraucē bērna urinēšanas procesam. Ja tomēr bērns pirms urinēšanas kļūst nemierīgs, piesarkst un spiežas, bet viņa dzimumloceklis palielinās, tad noteikti vajadzīga ķirurga vai urologa konsultācija. Bērnam var būt patoloģiskā fimoze, kuras gadījumā nepieciešama vienkārša operācija - priekšādas nogriešana.


Avots: G.Bolotovkis, A.Caregorodcevs, Trīs svarīgākie gadi, R.: Zvaigzne ABC, 2006.
Vairāk informācijas par šo un citām Zvaigznes ABC izdotajām grāmatām meklē: www.zvaigzne.lv.