Ārā auksts! Kā pareizi izvest zīdainīti pastaigāties

Laikapstākļi patlaban nav no tiem tīkamākajiem — brīžiem lieli mīnusi, brīžiem sniegs kūst kā pavasarī, tam visam pa vidu vējš. Vai tas ir šķērslis, lai ietu laukā ar zīdaini? Kā rīkoties, lai mazulis netiktu saģērbts par siltu? Vai tieši pretēji — pārāk plāni? Konsultē neonatoloģe Inga Zandersone, pediatre Ilze Briuka un profesore Dace Gardovska.

Ziemā pastaigu vislabāk ieplānot ap pusdienas laiku, kad gaiss jau ir nedaudz iesilis un ir gaišs.

FOTO: Shutterstock.com

Ziemā pastaigu vislabāk ieplānot ap pusdienas laiku, kad gaiss jau ir nedaudz iesilis un ir gaišs.

Svaigs gaiss ir vajadzīgs gan mātei, gan mazulim, tāpēc doties ārā ziemas laikā ir ieteicams, tikai jāievēro daži noteikumi.

Ja mazulis ir dzimis ziemā, viņu var vest ārā no trīs nedēļu vecuma, ja āra temperatūra nav zemāka par mīnus 5°C. Ja gaisa temperatūra ir ap mīnus 10°C, zīdaini laukā ieteicams sākt vest četru nedēļu vecumā.

Pirmajām pastaigām ziemā jābūt ļoti īsām — kādas 5–10 minūtes. Nākamās pastaigas var pagarināt par 10 minūtēm. Mēnesi vecam bērnam ziemā ieteicams uzturēties ārā nepārtraukti līdz 40 minūtēm. Labāk, lai pastaigas ir īsākas, bet biežākas — apmēram divas trīs reizes dienā. Ja gaisa temperatūra ir zemāka, pastaigai jābūt īsākai, ja gaisa temperatūra ir augstāka, pastaiga var būt garāka. Trīs mēnešus vecs bērns, kurš regulāri nests ārā, labi iztur pastaigas aukstumā pat līdz četrām stundām dienā.
 



Ziemā pastaigu vislabāk ieplānot ap pusdienas laiku, kad gaiss jau ir nedaudz iesilis un ir gaišs. Dažreiz mazuļi saaukstējas, ja pastaigas laikā bijis par aukstu un sals ticis pie bērna rociņām vai kājiņām. Tomēr visbiežāk mazi bērni slimības iegūst no apkārtējiem, kuri slimo ar kādu vīrusu vai bakteriālu infekciju. Tāpēc kā pastaigu vieta nav ieteicams lielveikals, bet gan parks vai mežs, kur nav tik daudz baciļu.

Mēnesi vecam bērnam ziemā ieteicams uzturēties ārā nepārtraukti līdz 40 minūtēm.



Cik silti ģērbt?
Vedot bērnu ārā, seju parasti atstāj brīvu. Ja ārā ir zem mīnus 8°C, pirmajās reizēs var mazuļa seju viegli piesegt ar plānu paladziņu vai vienu kārtu marles, noteikti atstājot spraugu. Ja ārā ir mitrs un auksts laiks, mazuļa sejiņu ieziež ar atbilstošu, tieši bērniem paredzētu krēmu, ko var iegādāties aptiekā. Nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot pieaugušiem paredzēto sejas krēmu. Mammas krēmā var būt tādas sastāvdaļas, kas kaitē zīdaiņa maigajai ādai.


Parasti mazulis ārā guļ. Tomēr, ja viņš ārā raud un nav nomierināms, pastaiga jāpārtrauc. Pēc pastaigas āra drēbes jānoģērbj pakāpeniski. Mazuļa apģērbam jābūt tādam, kurš laiž cauri gaisu, bet tajā pašā laikā pasargā bērnu no siltuma zaudēšanas. Pirmajos mēnešos mazuļa apģērbs var sastāvēt no krekliņa, jaciņas un rāpulīšiem un speciāla kombinezona. Tas uzlabo iespējas aktīvi kustēties, tāpēc ātrāk izzūd jaundzimušajam raksturīgās nedaudz līkās kājas un palielinātais muskuļu spraigums.

Pastaigām aukstā laikā derīgs silts guļammaiss. Ja guļammaisa nav, bērnu, ārā vedot, var satīt siltā segā un galvā uzlikt siltu adītu cepurīti. Ziemā bērns jāģērbj tā, lai, atgriežoties no pastaigas, viņš būtu silts, bet ne sasvīdis. Lai noteiktu, vai zīdainim ārā nav auksti, jāaptausta muguriņa un skausts. Ja tur nav mikls un auksts, tad viss ir kārtībā. Mazuļa rociņas un deguntiņš var būt vēsāki, jo tās ir no sirds tālākās ķermeņa daļas.

Lai noteiktu, vai zīdainim ārā nav auksti, jāaptausta muguriņa un skausts. Ja tur nav mikls un auksts, tad viss ir kārtībā.

Reklāma
Reklāma



Pastaiga arī lietū
Ja tā sanācis, ka ziemas vidū sniegs divu dienu laikā ir pazudis, bet tā vietā smidzina lietutiņš, nebaidieties doties ārā. Bērnam lietus nesaistās ar kaut ko nepatīkamu. Bērniem parasti patīk vērot lietus lāses. No pastaigām jāatsakās tikai tad, kad līst „kā pa Jāņiem”, dienās, kad tikai nedaudz smidzina, nav iemesla palikt mājās. Ja bērnam būs uzvilkti gumijas zābaki un lietusmētelis, pastaiga pat lietainā dienā var būt patiesa izprieca. Ja mazulis vēl neskrien pats savām kājiņām, bet sēž ratos, šim braucamrīkam nereti līdzi nāk pretlietus pārsegs. Arī māmiņai vai tētim, kurš dodas ar mazuli ārā, iespējams atbilstoši apģērbties.

 

No pastaigām jāatsakās tikai tad, kad līst „kā pa Jāņiem”, dienās, kad tikai nedaudz smidzina, nav iemesla palikt mājās.



Norūdīšana
Lai bērns neslimotu, viņš jānorūda, pieradinot pie svaiga gaisa, gaisa peldēm un ūdens procedūrām. Bērns jāradina pie pastaigām jebkuros laikapstākļos, izņemot stipri vējainu laiku, puteni, stipru lietu un gaisa temperatūru virs plus 33°C un zem mīnus 20°C. 


Atbilstošā temperatūrā (atkarībā no gadalaika) divu trīs mēnešu vecumā ieteicams sākt gaisa peldes, kuru laikā mazulis tiek izģērbts un atstāts kails. Gaisa peldes drīkst veikt istabā, kur temperatūra ir 20–22°C. Sākumā šīs peldes ilgst trīs, piecas minūtes, pēc tam to ilgumu pakāpeniski pagarina līdz 15–30 minūtēm divas trīs reizes dienā. Profilaktiskos nolūkos ieteicams vairākas reizes dienā vēdināt telpas, jo tad vīrusu koncentrācija telpā būs mazāka. Svaigs gaiss uzlabo arī mazuļa elpošanu. Pie profilakses pasākumiem saaukstēšanās laikā pieskaitāma arī istabu kvarcošana — ultravioleto staru lampas izmantošana. Šie stari iznīcina mikrobus. Saaukstēšanās gadījumā svarīgi bērnam dot daudz šķidruma — mātes pienu, kumelīšu vai kādu citu bērniem domātu tēju vai vienkārši vārītu ūdeni, vai atšķaidītu suliņu.