Bērnu vardarbība. Ko darīt vecākiem?

Kā rīkoties vecākiem, uzzinot, ka viņu bērns iesaistīts mobingā — kā upuris vai kā pāridarītājs? Konsultē psiholoģe Ineta Tunne.

Bērnu vardarbība. Ko darīt vecākiem?

FOTO: Shutterstock.com

Kas ir mobings?

Tiklīdz bērni pārkāpj savas drošās mājas slieksni, viņi tiekas ar visdažādākajiem vienaudžiem, kuru attiecības ģimenē un audzināšanas stils ļoti atšķiras. 

Daži bērni jau ģimenē apgūst prasmes attiecībās ar vecākiem brāļiem, māsām vai pašiem vecākiem, kur visu laiku jāaizstāv sevi un jācīnās par savu vietu un tiesībām. 

Tieši šie bērni visbiežāk pārnes iemācīto uzvedības modeli arī attiecībās ar vienaudžiem. Viņi nereti var uzbrukt vājākiem, jaunākiem vai mierīgākiem bērniem, viņu rotaļu sastāvdaļa bieži ir ķircināšana un apsmiešana. 

 

Mobings ir sociālpsiholoģisks terors pret kādu konkrētu cilvēku. Bieži tas izpaužas kā apsmiešana, kaitināšana, pazemošana, kas nereti beidzas ar psiholoģisku traumu, no kuras nav viegli atgūties. 


Ja uzzināt, ka jūsu bērns cieš no mobinga, ir īstais brīdis iejaukties un atrisināt situāciju pašā sākumā.


Kādu padomu dot bērnam?

  1. Apspriediet, kā reaģēt uz citu bērnu apsaukāšanos, apsmiešanu vai fizisku aizskaršanu:
             – nereaģē, ej prom, meklē palīdzību, ja vajadzīgs;
             – piekrīti pāridarītājam, saki: "Tev taisnība”, un ej prom;
             – nezaudē pašpārliecinātību tikai tāpēc, ka kāds tevi apsaukājis vai apsmējis.
  2. Apspriediet tādas metodes kā turēšanos kopā ar citiem bērniem, neiesaistīšanos ar vardarbīgajiem bērniem nekādās attiecībās.
  3. Sakiet bērnam, ka nevajag to uztvert personīgi, ka vardarbīgais bērns neprot reaģēt citādi, bet aizsargājoties apsmej citus.

 

Reklāma
Reklāma

Kā reaģēt pašam?

  1. Iegūstiet, cik vien iespējams daudz informācijas par situāciju; izvairieties vainot kādu notikušajā, arī pāridarītāju vai pāridarītājus. Padomājiet, ko jūs zināt par savu bērnu un kā varat atrisināt radušos situāciju.
  2. Vispirms mēģiniet tikties ar pāridarītājiem – bērniem skolā vai pagalmā. Ja nepieciešams, sāciet komunikāciju internetā, noskaidrojiet, kas noticis, un mēģiniet "sarunāt” pārtraukt šāda veida komunikāciju un aiciniet sadraudzēties. Tikai tad, ja tas neizdodas, sazinieties ar pāridarītāju vecākiem. 
  3. Ja komunicēsiet ar vardarbīgā bērna vecākiem, atcerieties, ka viņi, visticamāk, būs ieņēmuši aizsargpozīciju. Var gadīties, ka viņu komunikācijas stils līdzināsies bērnu–pāridarītāju stilam. Esiet gatavi arī tam.
  4. Jūsu mērķis ir radīt veselīgu un audzinošu vidi visiem bērniem, nevis vēl vairāk sarežģīt situāciju. Tāpēc piedāvājiet izlīgumu, nevainojiet bērnu, kas nodarījis pāri, aiciniet sadarboties un esiet gudri.

 

Ja jūsu bērns ir vardarbīgs pret citiem bērniem

Uzzinot, ka jūsu bērns darījis pāri citiem, pirmā reakcija, visticamāk, būs aizsardzība. Padariet situāciju mierīgāku, ļaujot sev pārdomāt notikušo.
 

  • Ja arī jūsu bērns uzvedas agresīvi un vardarbīgi, atcerieties, ka šī uzvedība nāk no viņa paša nedrošības un ievainojamības. Jums jānoskaidro, kāpēc tā notiek.
  • Runājot ar savu bērnu, nevainojiet viņu.
  • Jūsu sarunā ar bērnu vajadzētu izskanēt, ka vardarbība nav pieņemama ne mūsu ģimenē, ne sabiedrībā.
  • Padomājiet, ko jūs varat darīt, lai uzlabotu sava bērna dzīves kvalitāti un viņam nebūtu jājūt dusmas un naids pret citiem.
  • Paskaidrojiet mobinga un agresijas sekas ļoti sīki un smalki, paskaidrojiet, ka tāpēc cieš gan pāridarītājs, gan tas, kam nodarīts pāri.

Mums, pieaugušiem, ar savu piemēru jārāda, kā pozitīvi veidot attiecības ar citiem, kā izteikt savu sašutumu vai neapmierinātību tieši tam cilvēkam, pret ko jūtam kaut ko negatīvu, kā risināt konflikta situācijas. Mums jāiemāca bērniem nebūt vardarbīgiem un nepadoties mobingam!

Materiāls tapis sadarbībā ar Džimbu,  portālu par drošu bērnību, www.dzimba.lv