Sāļie kārumi ziemai

 30. jūlijs 2009 12:00 Raksts

Vasara ir īstais laiks, lai sagādātu našķus ziemai – ieliktu saldētavā ogas, pagatavotu ievārījumus un saliktu burkās debešķīgus kompotus. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka našķi var būt arī sāļi. Kā tos pagatavot?



Foto no Dansukker arhīva


Paprikas ievārījums
3 sarkanās paprikas
3 dzeltenās paprikas
3 zaļās paprikas
500 g tomātu
300 g Šarlotes sīpolu
2 ķiploka daiviņas
2 ēd.kar. eļļas
1 tējkar. svaiga malta ingvera saknes
200 ml baltvīna etiķa
2-3 ēd.kar. sinepju pulvera
1 ēd.kar. maltas paprikas
1 tējkar. sāls
1 tējkar. čilli pulvera
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3”  vai 500 g Dansukker ievārījumu cukura
Paprikas noskalo, izņem sēklotni un sadala gabalos. Tomātus noblanšē, nomizo un sadala. Sīpolus nomizo un sagriež šķēlēs. Ķiplokus sakapā. Dziļā pannā vai kaltā uzkarsē eļļu un apcep dārzeņus, līdz tie ir mīksti, bet ne brūni. Pievieno pārējās sastāvdaļas un karsē 3-4 minūtes Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Vidusjūras ievārījums
1 dzeltenā paprika
500 g tomāti
300 g baklažāns
400 g zaļo kabaču
3 sarkanie sīpoli
2-3 ķiploka daiviņas
1 ēd.kar. olīveļļas
100 ml baltvīna
100 ml tomātu sulas
100 ml balzamiko etiķa
2 ēd.kar tomātu pastas
2 ēd.kar. dārzeņu garšvielu maisījuma
0,5 tējkar. drupinātu melno piparu
1 šķipsniņa kajēnas piparu
1 tējkar. sāls
3 ēd.kar. svaiga oregano (raudenes)
2 ēd.kar. Itāļu garšvielu salātiem
80 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 120 g Dansukker ievārījumu cukura
Piparus, tomātus, baklažānu un kabaci noskalo un sagriež šķēlītēs. Ķiplokus un sīpolus nomizo. Eļļu uzkarsē panā un viegli apcep visus dārzeņus. Pievieno vīnu, tomātu sulu un etiķi. Visu nosedz ar vāku un karsē 10 minūtes. Pievieno atlikušās sastāvdaļas un karsē vēl 5 minūtes Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Burkānu čatnijs
1 kg mazo burkāniņu
2 sīpoli
2 apelsīni
200 ml ūdens
1 tējkar. malta koriandra
1 ēd.kar. sāls
2 tējkar. melno piparu
2 tējkar. karija
2 tējkar. saspiestu svaigu ķiploku
200 ml Sultānas rozīņu
400 ml baltvīna etiķa
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker ievārījumu cukura
Burkānus noskalo, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolus nomizo un sagriež šķēlēs. Apelsīniem norīvē miziņu, tad pārgriež uz pusēm un izspiež sulu. Burkānus, sīpolus, apelsīnu sulu un miziņu liek katlā un vāra nelielā karstumā 5 minūtes. Pievieno atlikušās sastāvdaļas un, nepārtraukti maisot, turpina vārīt vēl 5 minūtes. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Vasaras čatnijs
500 g skābo ķiršu
500 g tomātu
2 sīpoli
1 neliels ķiploks
0,5 svaiga sarkanā čilli
125 ml balzamiko etiķa
1 tējkar. sāls
1 tējkar. melno piparu
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker ievārījumu cukura
Ķiršus noskalo un izņem kauliņus. Tomātus noblanšē, noņem miziņas un sadala gabalos. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Čilli noskalo, izņem sēklotni un sarīvē vai smalki sakapā. Visas sastāvdaļas, izņemot cukuru, katlā uzvāra un, nepārtraukti maisot, turpina vārīt 15 minūtes. Pievieno cukuru un turpina vārīt vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā

Marinēti dārzeņi
1 zaļais kabacis
1 dzeltenā paprika
250 g mazu sīpoliņu
1 ķiploka daiviņa
500 g ķiršu tomātiņu,
4 timiāna zariņi
0,5 svaiga sarkanā čilli
Marinādei:
300 g Dansukker baltā cukura
200 ml etiķa 12%
200 ml ūdens
4 lauru lapas
75 ml dzelteno sinepju sēklu
1 tējkarote smaržīgo piparu
Kabačus noskalo un sagriež šķēlēs. Sīpolus un ķiplokus nomizo. Ķiplokus sadala daiviņās. Tomātus noskalo un noņem kauslapiņas. Mizu sadursta ar dakšiņu vai paveltnē pret smalko rīvi, lai pāršķeltu miziņu. Timiānu un čilli noskalo. Čilli izņem sēklotni un sagriež strēmelēs. Visus dārzeņus kārto tīrās, izkarsētās burkās. Pievieno timiāna zariņu un čilli. Visas marinādes sastāvdaļas uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, un pārlej dārzeņiem. Burkas cieši aizvāko un ļauj ievilkties vismaz vienu nedēļu pirms lietošanas.

Vēl receptes lasi www.dansukker.lv
 




0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas