Vai sekss, kaķis un iepirkšanās palīdz atslābināties? Mīti un patiesības

Saldumi? Sekss? Boksa maiss? Kaķa glaudīšana? Kas patiesībā palīdz uzveikt stresu un kas ir tikai mīts?
Vairāki pētījumi liecina, ka suņu un kaķu īpašnieki vieglāk pārdzīvo stresa situācijas. Biežāk glaudi savu mīļo runci un mīli savu suni.

FOTO: Shutterstock.com

Vairāki pētījumi liecina, ka suņu un kaķu īpašnieki vieglāk pārdzīvo stresa situācijas. Biežāk glaudi savu mīļo runci un mīli savu suni.

Mājdzīvnieki

Patiesība. Vairāki pētījumi liecina, ka suņu un kaķu īpašnieki vieglāk pārdzīvo stresa situācijas. Biežāk glaudi savu mīļo runci un mīli savu suni.


Saldumi

Mīts. Cukurs uz laiku palielina glikozes daudzumu asinīs. Bet, tā kā stresa situācijā glikozes līmenis asinīs krītas, tad šāda līmeņa strauja krišanās un celšanās tikai palielina spriedzi. Ja esi izsalcis, mierini savu puncīti ar to, kas pārstrādājas lēnām, piemēram, ar gaļu.
 


Internets

Patiesība. PopCap Games veiktais pētījums liecina, ka interneta vidē saliekamās puzles, pasjansi, pokers un krustvārdu mīklas patiešām palīdz mazināt spriedzi, īpaši sievietēm.
 


Boksa maiss

Mīts. Aiovas universitātē pierādīts, ka stresa laikā ir bezjēdzīgi dauzīt spilvenu vai boksa maisu. Pētījumu gaitā noskaidrojās, ka cilvēks, kurš šāva pa sava neieredzētā priekšnieka fotogrāfiju, kļuva tikai vēl agresīvāks.
 


Alkohols

Patiesība. Alkohols ir antidepresants – glāze vīna pirms naktsmiera tiešām mazina spriedzi, taču lielāks alkohola daudzums paaugstinās asinsspiedienu un pasliktinās garastāvokli, savukārt paģiras nākamajā dienā tikai palielinās trauksmi.
 

Reklāma
Reklāma


Laulības

Mīts. Laulības it nemaz neārstē no visām slimībām, kaut arī tam stingri tic tava mamma un mudina pēc iespējas ātrāk apprecēties. Kaut gan laimīga laulība vēl nevienam nav arī kaitējusi.


Sekss

Patiesība. Pēc seksa patiešām cilvēki labāk tiek galā ar stresu.
 


Iepirkšanās

Patiesība. Izrādās, ka iepirkšanās labi ietekmē galvas smadzenēs esošos prieka centrus un palielina dopamīna līmeni. Bet, tiklīdz mēs no veikala izejam, dopamīna līmenis atkal strauji krītas.

 

Teksts: Solvita Velde, žurnāls Una

Saistītie raksti