Pieci vīrieša spermas noslēpumi. Tas ir interesanti!

Mēs zinām, ka vīrieša sperma satur spermatozoīdus, kuru galvenais uzdevums ir apaugļot sievietes olšūnu. Taču ne vienmēr saskarsme ar spermu saistīta ar vēlmi ieņemt bērnu, turklāt šis vīrišķais šķidrums ir gluži vai apvīts ar dažādiem mītiem. Skaidrību ievieš "Klīnika EGV" urologs-andrologs Andris Ābele.
Veselai spermai raksturīga hlora tipa smarža un dažādu garšu sajaukums, kas variē starp sāļu, saldu, rūgtu, metālisku, asu vai pat skābu piegaršu.

FOTO: Shutterstock.com

Veselai spermai raksturīga hlora tipa smarža un dažādu garšu sajaukums, kas variē starp sāļu, saldu, rūgtu, metālisku, asu vai pat skābu piegaršu.

Vai spermas norīšana ir veselīga

“Sperma nudien satur vērtīgas uzturvielas, tāpēc veselas spermas norīšana nevienu nepadarīs slimāku,” teic “Klīnika EGV” urologs andrologs Andris Ābele. Daži galvenie mikroelementi, kas atrodami spermas sastāvā – kalcijs, kālijs, nātrijs, holesterīns, citronskābe, fruktoze, glikoze, pienskābe, magnijs, slāpeklis, fosfors, olbaltumvielas, cinks, nelielos daudzumos arī C un B12 vitamīns.

Vienas ejakulācijas laikā izdalās aptuveni 200 000 000 līdz 300 000 000 spermatozoīdu. 

 

Visas šīs uzturvielas nepieciešamas, lai spermatozoīdi izdzīvotu skarbajā maksts vidē, sniedzot enerģiju, kamēr tie sacenšas viens ar otru ceļā līdz olšūnai. Spermatozoīdu galvenais enerģijas avots ir fruktoze.

 

Caurmēra ejakulāts satur aptuveni 5–25 kalorijas un tā norīšana nevienu nedarīs resnāku. Bet visiem tiem, kas vēlas noskaidrot, vai sperma patiesi ir vērtīgs olbaltumvielu avots, jāsaka, ka ejakulāts satur aptuveni tikpat daudz olbaltumvielu, cik vienas lielas olas baltums (vienas ejakulācijas laikā parasti izdalās ap 5 ml spermas, kas satur aptuveni 252 mg olbaltumvielu). Katrs lai izvēlas to, kas labāk garšo!   
 

Vai spermas garšu var uzlabot

Tā kā spermu veido vīrieša reproduktīvie orgāni, katram tās ķīmiskais sastāvs, smarža un garša atšķiras – to ietekmē gan smēķēšana, gan pārtika (ūdens daudzums, produktu klāsts, alkohols, kafija), gan dzīvesveids. Tomēr ir zināmas kopīgas iezīmes. Piemēram, veselai spermai raksturīga hlora tipa smarža un dažādu garšu sajaukums, kas variē starp sāļu, saldu, rūgtu, metālisku, asu vai pat skābu piegaršu. 

 

Slikta smaka, zaļa, brūna vai sarkana krāsa, pārāk bieza vai pārāk šķidra konsistence (vai spermas iztrūkums) var liecināt par infekciju vai kādu no prostatas saslimšanām. 

 

Šajos gadījumos vīrietim jāvēršas pie ārsta.

 

Lai partnerei orālā seksa laikā būtu patīkamāk norīt spermu, daudzi interesējas, kā varētu uzlabot spermas garšu. Nav vienas receptes, kā padarīt spermu garšīgāku, un šis temats allaž bijis apvīts ar dažādiem mītiem un nostāstiem. Kas garšo vienai, negaršos citai. Tā vietā, lai izstrādātu īpašu ēdienkarti, vienkārši ņem vērā, kāda ir atsevišķu ēdienu ietekme uz spermas garšu. 

Piemēram:

  • selerijas, pētersīļi, kanēlis, muskatrieksts, ananāss, papaija, apelsīni, kivi un arbūzs var palīdzēt padarīt spermas garšu nedaudz pieņemamāku.
  • Savukārt alus un kafijas lietošana spermas garšu padara rūgtāku.
  • Skābie augļi (dzērvenes, mellenes, plūmes) un liķieris rada patīkamu, saldu garšu.
  • Produkti, kas spermas garšu pasliktina, ir ķiploki, sīpoli, brokoļi, kāposti, lapu zaļumi, sparģeļi, gaļas un piena produkti.
Reklāma
Reklāma

 

Vai iespējams palielināt spermas daudzumu

Spermas daudzums ir jautājums, kas uztrauc daudzus vīriešus, un tam ir vairāki iemesli. Daudziem vīriešiem tā ir pašapziņas lieta – lielu spermas daudzumu asociē ar paaugstinātu libido, auglību un seksuālajām spējām. Vēlmi palielināt spermas daudzumu var tulkot kā vēlmi paaugstināt potenci (jo vairāk spermas, jo lielāka iespēja apaugļot sievieti) vai vēlmi palielināt baudu (jo vairāk spermas, jo vairāk patīkamo muskuļu kontrakciju).

Kas tad īsti nosaka, cik daudz spermas vīrietis ejakulē? Nozīme ir iedzimtībai, vecumam, uzturam un vispārējam reproduktīvās veselības stāvoklim. Iedzimtību un vecumu kontrolēt nav iespējams, taču regulāra dzimumdzīve, sabalansēts uzturs un veselīgs dzīvesveids var uzlabot ejakulāta daudzumu. 

 

Spermas daudzumu var palielināt aminoskābes (piemēram, L-arginīns, L-lizīns, cinks u. c.), kā arī palielināts ikdienas šķidruma patēriņš. 

 

Mērena un regulāra fiziska slodze parasti uzlabo asinsriti, kas arī labvēlīgi ietekmē ejakulāciju. Zināmā mērā spermas daudzums atkarīgs arī no seksa biežuma. Pēc pāris dienu atturības spermas noteikti būs vairāk nekā tad, ja vīrietis ejakulēs ik pēc dažām stundām. Tomēr, pārsniedzot vienas divu dienu robežu, ievērojamas atšķirības daudzumā vairs nav, jo organisms pārtrauc ražot sēklas krājumus.

 

Kā padarīt spermu biezāku

Spermas konsistence ir mainīga; vienu dienu ejakulāts ir šķidrāks, citu – biezāks. Tas tāpēc, ka spermas konsistence ir atkarīga no daudziem faktoriem, piemēram, uztura, fiziskās slodzes, dzimumdzīves biežuma u. c. To var ietekmēt arī tas, kādu apakšveļu un apģērbu vīrietis nēsā (ciešs apģērbs paaugstina ķermeņa temperatūru un tādējādi var ietekmēt spermatozoīdu kustīgumu). 

Spermu var padarīt biezāku, tomēr tam trūkst atbilstošu zinātnisku pierādījumu. 

 

Vai orālā seksa laikā var inficēties ar STI

Pastāv risks, ka orālā seksa laikā ar spermas starpniecību var inficēties ar seksuāli transmisīvām infekcijām (STI), turklāt sievieti tas apdraud vairāk nekā vīrieti. Mutes dobuma un rīkles gļotāda ir daudz jutīgāka nekā maksts un ir daudz vairāk pakļauta nelabvēlīgai vīrusu un baktēriju ietekmei. Vienkāršākais veids, kā novērst šos riskus, ko izraisa spermas norīšana, ir neveikt orālo seksu, vai arī to darīt, lietojot prezervatīvu, lai novērstu jebkādu tiešu kontaktu un spermas ejakulāciju mutē.

Tādas STI kā hlamīdijas, gonoreja, sifiliss, HIV, VHB, VHC, anoģenitālās herpes, cilvēka papillomas vīruss u. c. var izplatīties mutes–ģenitāliju kontaktā. Tomēr nevajag krist panikā. Ja abi partneri ir veikuši STI skrīningu un uztur monogāmas attiecības, īpaša piesardzība nav jāievēro. Vienīgi paturiet prātā, ka CPV vīriešiem grūti ir nosakāms, tāpēc drošākais veids, kā mūsdienās pasargāt sevi, ir vakcinācija pret CPV, ko kopš 2022. gada valsts apmaksā un nodrošina arī 12–14 gadus veciem zēniem.

 

Ja uztraucaties par iespējamu spermas alerģiju, varat uzlikt partnera spermas paraugu uz rokas un paskatīties reakciju. Vesela sperma veselībai nekādus draudus nerada. 

Saistītie raksti