Jāņogu želeja

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1.    paņēmiens. Baltās un sarkanās jāņogas noskalo un izspiež sulu caur 3 vai 4 kārtām saliktu marli. Uz glāzi sulas ņem glāzi smalkā cukura (200 g), labi samaisa un tūliņ sapilda burkās, kuras aizvalcē ar steriliem lakotajiem vāciņiem vai uzliek pergamenta papīru un nosien.
Želeju ieteicams pildīt nelielās burkās vienai vai divām izlietošanas reizēm. Želeja sarec ātrāk, ja burkas noliek vēsā vietā. Tāda želeja labi saglabājas līdz pavasarim.
2.    paņēmiens. Ogas atdala no kātiņiem, noskalo ar aukstu ūdeni un saliek sietā, lai notek liekais ūdens.
Sausas ogas ieber porcelāna vai emaljētā traukā, sašķaida ar koka stampiņu un caur 2 kārtām saliktu marli izspiež sulu. Uz 1 l izspiestās sulas ņem 1,3 kg cukura, bet ļoti skābām ogām – 1,3 kg.
Iegūtajai sulai pievieno cukuru un ar koka karoti maisa, līdz cukurs pilnīgi izkusis (apmēram 30 – 40 minūtes). Gatavo želeju sapilda burkās, vēlams 0,5 litru un mazākās. Burkas aizvalcē ar lakotajiem vāciņiem vai nosien ar pergamenta papīru.
Pēc šī paņēmiena gatavotā želeja pilnīgi saglabā savu krāsu un garšu. Pasterizēt nevajag.

Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993
 

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Jāņogas
  • Cukurs