Uzcep kēksiņus un mafinus!

Vai esi kādreiz mēģinājis uzcept mazos kēksiņus? Tas ir ļoti vienkārši, turklāt — neticami garšīgi!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas ir cupcake jeb tases kūka?
To, ko mēs, latvieši, tradīciju neesamības dēļ saucam vienkārši par kēksiņiem, angļi un amerikāņi dēvē par cupcake – tasītes kūku. Pat Francijā, pasaules konditoru kalvē, šo vārdu nemēdz tulkot. Cupcake ir divi izskaidrojumi. Pirmais — šīs kūciņas senos laikos mēdza cept māla tasītēs, jo tolaik neeksistēja metāla formiņas. Otrais — klasiskajā cupcake receptē produkti tiek ņemti līdzīgos daudzumos: tase miltu, tase sviesta, tase cukura. Amerikā produktus joprojām mēra tasēs (cup). Rietumu pasaulē šīs mazās kūciņas ir ārkārtīgi populāras, tāpēc katrā sevi cienošā kulinārijas žurnālā atradīsi pa receptei. Un tas ir viegli izskaidrojams — šīs kūciņas ir ērti servējamas, tās nav nepieciešams sagriezt un uzmanīt, lai gabaliņi būtu puslīdz vienādi un garnējums netiktu sabojāts. Kēksiņu dekorēšanai ir neiedomājami plašas iespējas — katru kūciņu var veidot kā individuālu mākslas darbu. Pat modernu kāzu kūku var gatavot no daudzām mazām kūciņām ar attiecīgi svinīgiem rotājumiem.

Un kas ir mafins?
Par mafiniem (muffins) ir mazliet cits stāsts. Tos gatavo pēc pilnīgi citiem principiem, proti, mafiniem netiek putots sviests ar cukuru, bet atsevišķi sajauktas sausās un slapjās sastāvdaļas. Abas daļas liek kopā, taču nedrīkst aizrauties ar kulšanu. Lai mafini būtu mīksti un pūkaini, tiklīdz miltu maisījums ir samircis, maisīšanu pārtrauc, kunkuļi nav jāizspaida. No pārāk centīgi sastrādātas mīklas iznāks ciets plācenis. Mafini parasti nav tik saldi kā cupcake un ir veselīgāki, jo nesatur daudz taukvielu. Arī mafini ir angļu izcelsmes kārumi — ļoti populāri kā brokastu ēdiens. Tiem nereti pievieno auzu pārslas vai musli maisījumus, žāvētus augļus, šokolādes gabaliņus. Mafiniem parasti neliek glazūru.
Mūsdienās kēksiņi un mafini vairs nav jācep māla tasītēs. Vispopulārākā ir tā sauktā mafinu panna — plāts ar 12 (parasti) formiņām. Ja tā ir no metāla, pirms mīklas ielikšanas formiņas jāietauko un jāizkaisa ar miltiem. Ļoti ērti ir izmantot papīra formiņas, ko saliek iedobumos un piepilda ar mīklu. No gatavajiem kēksiņiem papīriņus noloba katrs ēdājs pats. Viena no jaunākajām tehnoloģijām ir silikona formiņas, ko iepriekš nav nepieciešams ietaukot vai izkaisīt ar miltiem. Silikons ir materiāls ar ļoti augstu kušanas temperatūru, tā ka nav jābaidās to sadedzināt.
Veseli cepuši!

Noteikti izmēģini:

Citronu un magoņu kēksiņi

Konfekšu un ābolu mafini

Reklāma
Reklāma

Šokolādes mafini

Aveņu kūciņas

Teksts: Ieva Salmane, žurnāls Garšīgs 
Stils: Ilze Dušele
Foto: Imants Ķīkulis