Tauta pati sāk regulēt dzimstību


Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, par 5,3% pieaudzis kontracepcijas līdzekļu pārdošanas apmērs, raksta portāls www.kasjauns.lv.

Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.kasjauns.lv

Tas nozīmē, ka sabiedrība ļoti ātri un radikāli noreaģējusi uz krīzes izpausmēm, jo īpaši tām, kas skar vecāku pabalstus.
Visbūtiskākais kontracepcijas līdzekļu pārdošanas pieaugums novērots jūnijā, kad, salīdzinot ar šā gada maiju, hormonālie, avārijas kontracepcijas līdzekļi un prezervatīvi pārdoti par aptuveni 20% vairāk, ziņo BNS.
Situācija zināmā mērā skaidrojama ar valsts pieņemto lēmumu par 50% samazināt bērnu pabalstus strādājošajiem vecākiem.
"Šie dati rāda, ka pieņemto lēmumu un "slikto" ziņu spēks ir tieši ietekmējis ģimeņu turpmākos plānus un budžeta plānošanas procesu. Cilvēki, kas, iespējams, vēlējās vēl kādu bērnu, no tā ir atteikušies, izvēloties nogaidīt, kad ekonomiskā situācija uzlabosies," norādīja Ģimenes aptieku tirdzniecības direktors Egils Tēbelis.


Šie dati rāda, ka pieņemto lēmumu un "slikto" ziņu spēks ir tieši ietekmējis ģimeņu turpmākos plānus un budžeta plānošanas procesu. Cilvēki, kas, iespējams, vēlējās vēl kādu bērnu, no tā ir atteikušies, izvēloties nogaidīt.


Jau ziņots, ka vienlaicīgi ar budžeta grozījumiem tika veikts arī izdevumu samazinājums sociālajā jomā, kas paredz vecuma un izdienas pensijas apmēra samazināšanu par 10%, vecuma pensiju samazināšanu strādājošajiem pensionāriem par 70%, ģimenes valsts pabalsta noteikšanu vienādā apmērā par katru bērnu, kā arī vecāku pabalsta samazināšanu par 50% strādājošiem vecākiem.
Jāpiebilst, ka pēdējos gados dzimstības rādītājos parādījās pozitīvas tendences, vecāki arvien bez bažām raudzījās uz ģimenes pieaugumu. Pasaulē nāca daudz mazuļu, kas citkārt – krīzes apstākļos nebūtu iespējams. Diemžēl nu atkal esam atmesti atpakaļ. Vecāki jūtas nedroši un arvien biežāk domā par kontracepciju.

Reklāma
Reklāma

 

Autors: www.kasjauns.lv