Trīs paņēmieni, kā pagatavot lielisku zemeņu kompotu ziemai

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zemeņu kompotu ļoti reti izdodas iegūt skaistu, jo ogas cukura sīrupā izmirkst un zaudē savu krāsu – kļūst iedzeltenas un bezkrāsainas.
Lai kompots būtu ne tikai garšīgs, bet arī skaists pēc izskata, jāizvēlas tumšsarkano zemeņu šķirnes.
Svarīga nozīme skaista zemeņu kompota sagatavošanā ir cukura sīrupa koncentrācijai. Jo vairāk sīrupā ņemts cukura, jo skaistāks iznāk kompots. Tāpat svarīgi ir zemeņu ogas apliet nevis ar cukurūdeni, bet ar tīru zemeņu sulu, kas izspiesta no izšķirotām ogām. Ogas jāizvēlas vienādas pēc lieluma un krāsa. Labāk izvēlēties mazas vai vidēja lieluma ogas.
Zemeņu kompotu ieteicams gatavot mazos traukos (vēlams 0,5 litru burkās), jo tad pasterizējot var karsēt īsāku laiku. Jo zemāka ir karsēšanas temperatūra un īsāks pasterizācijas laiks, jo mazāk sadalās krāsvielas ogās.

1.    paņēmiens. Ogas ātri noskalo aukstā ūdenī, atdala kauslapas, neizraujot ogām serdi. Burkas piepilda līdz sašaurinājumam, uzmanīgi dauzot pret galdu, lai saietu vairāk. Tad ogas aplej ar cukurotu sulu un tur tajā 3 – 4stundas. Pa šo laiku no ogām izplūst gaiss un ogas sablīvējas. Sulu nolej un karsē līdz 90 grādiem. Burkas piepilda pilnas (no trim burkām sapilda divās), uzlej karstu sulu, lai tā pārsegtu ogas, un, uzliekot skārda vāciņus, novieto uz paliktņa katlā ar 45 – 50 grādu siltu ūdeni. Pēc tam ūdeni strauji sakarsē līdz 75 grādiem un tur šādā temperatūrā – 0,5 litru burkas 10 minūtes, litra burkas – 15 – 20 minūtes. Burkas izņem, nenoceļot vāciņus, aizvalcē un apgriež otrādi, lai tādā veidā pilnīgi pasterizētos arī vāciņi.
Cukuru sulai pieliek pēc garšas – 250 – 400 g uz 1 l sulas. Tā kā, konservējot slēgtos traukos, cukuram nav nozīmes, ogas var konservēt sulā vien, bez cukura. Ogas var apliet arī ar novārīta ūdens un sulas maisījumu.

2.    paņēmiens. Ogas iepilda divās burkās (pasterizējamā un rezerves burkā) un sakaisa kārtām ar cukuru, rēķinot 200 – 250 g cukura uz 1 kg ogu. Burkas pa nakti noliek vēsā telpā.
No ogām pa nakti izdalās sula un tās sablīvējas. Sulu nolej, bet ogas no divām burkām sapilda vienā līdz trauka sašaurinājumam. Sulu sakarsē emaljētā katlā līdz 90 grādiem un pārlej ogām līdz burkas sašaurinājumam. Burkai uzliek skārda vāciņu un novieto uz paliktņa katlā ar 45 – 50 grādu siltu ūdeni. Pēc tam ūdeni uzkarsē līdz 75 grādiem un šādā temperatūrā tur – 0,5 litru burkas 7 -8 minūtes, litra burkas – 12 – 15 minūtes. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā paņēmienā.

3.    paņēmiens. Ogas izšķiro, noskalo, nožāvē, blīvi sapilda 2 burkās, uzliek skārda vāciņus un novieto karsēšanai uz paliktņa katlā ar aukstu ūdeni. Kad temperatūra sasniedz 40 – 45 grādus, no ogām izdalās sula un burkās saturs samazinās pēc tilpuma. Tad ogas sapilda no divām burkām vienā burkā līdz burkas sašaurinājumam, pieliek 1 g citronskābes, no jauna uzliek vāciņus, uzkarsē katlā līdz 80 grādiem un tur šādā temperatūrā – 0,5 litru burkas 8 minūtes, litra burkas – 10 minūtes. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā paņēmienā.

 Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993
 

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Zemenes
  • Cukurs