Izkusties svaigā gaisā!

Vasarā milzu priekšrocība ir tā, ka mugurā nav jāvelk daudz apģērba – nekādas vīstīšanās mēteļos, šallēs un cepurēs, nekādu zābaku un cimdu. Tāpēc, ejot laukā, nav jāpatērē lieks laiks. Vēl vairāk minūšu un pat stundu var iegūt, kārtējo gājienu uz trenažieru zāli aizstājot ar izvingrošanos tuvējā skvērā, parkā vai mežiņā. Par trenažieri var kļūt jebkas – akmens, koks vai trepes, tikai jāļauj vaļa iztēlei. Svaigs gaiss, tikko pļauta zāliena, ziedu vai sūnu smarža… Labs sākums ražīgai dienai, kurā ieiesi smaidīgs, mundrs un dzīvespriecīgs!

Foto: Vadims Straume

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Vadims Straume

Lai pirms vingrošanas iesildītos, līdz izraudzītajai vietai aizskrien. Pilnīgi pietiks ar riksīti 7–10 minūšu garumā. Tad sāc izkustināt muskuļus. Vingrojumus izpildi raiti, vienu aiz otra, bez garām pauzēm un vienādā skaitā: 15, 20 vai 30 reižu atkarībā no fiziskās sagatavotības. Slodzi un vingrojumu skaitu ar katru reizi nedaudz palielini, taču nepārpūlies – šādai rīta vingrošanai nav jāizsmeļ tavi spēki, bet jāuzmundrina un jātonizē.
 


1. Atspiešanās balstā guļus. Parastā pumpēšanās, ko var padarīt vieglāku vai grūtāku, rokas pret zemi atspiežot ar platāku vai šaurāku atstarpi.



2. Smaguma mešana. Atrodi kādu akmeni vai ķieģeļa gabalu (ne pārāk lielu). Iesēdies ceļos, kājas – plati. Ar vēzējošu kustību ar abām rokām met akmeni gaisā, noķer, atvēzējies un atkal met gaisā. Izskatās un arī ir ļoti vienkārši, bet patiesībā vingrojums trenē gan muguras, gan sēžas muskuļus.


3. Vingrojums pie koka. Apmet kokam gumijas espanderu (to var aizstāt ar platu gumiju). Katru galu saņem savā plaukstā. Ar taisnām rokām espanderu velc uz leju, it kā cenšoties tās izstiept gar sāniem. Labs vingrojums plecu muskuļiem.

 

 4. Pliometriskie lēcieni, mainot kājas. Palēcienā pamīšus uz priekšu izliec te vienu, te otru kāju.

Reklāma
Reklāma



5. Skrējiens pa kāpnēm. Augšup – pa diviem pakāpieniem, lejup – sīkiem solīšiem, pēdu liekot uz katra pakāpiena. Jo kāpnes ir augstākas, jo labāk. Ja pietiek laika un spēka, pēc šiem vingrojumiem vari vēl paskriet 20–25 minūtes.

 

6. Kad viss izdarīts, neaizmirsti izstaipīt muskuļus. Viens paņēmiens ikru muskuļu iestiepšanai uz kāpnēm: atbalsti kāju uz papēža, kājas pirkstus atspied pret pakāpienu (vai sienu) un sasver ķermeni uz priekšu. Jutīsi, kā muskuļi stiepjas. Vēl viens veids: stāvot vienu kāju saliec celī un uzliec augšstilbam – kā lotosa pozā.

 

Konsultējis Tropic Fitness & SPA Club treneris Ralfs Upmanis
Autore: Zane Zālīte-Kļaviņa, Žurnāls VESELĪBA
Raksts tapis sadarbībā ar žurnālu Veselība, www.veseliba.lv