Pirmā reize visiem ir vienīgā

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Nevainības zaudēšanas reize būtiski neietekmē turpmāko seksuālo dzīvi, taču veids, kā tu to izdarīji, var raksturot tavu domāšanas tipu. Konsultējis seksologs Dainis Balodis

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

Pēdējo laiku tendence rāda, ka mūsdienās pirmā un vēl nesagaidītā reize rada lieku spriedzi, bailes, neziņu, tāpēc daudziem nevainība kļūst par apgrūtinājumu. Ja vien runa nav par vardarbību, citādā ziņā nevainības zaudēšanas akts nekādā veidā neietekmēs tavu turpmāko seksuālo dzīvi. Taču tas, kāds bija tavs plāns attiecībā uz jaunavības zaudēšanu, spēj diezgan daudz pavēstīt par tavu raksturu un sabiedrību, kurā dzīvo. Tev nav jātaisnojas vai jāmulst. Atceries savu pirmo reizi un uzzini, vai tas saskan ar tavu raksturu un pasaules uztveri!

1.    tips – romantiskais. Jo lielāks sapņotājs, jo sāpīgāka vilšanās
Romantiķi allaž savu pirmo reizi iztēlojas kā kaut ko īpašu. Lieliski, ja tā tas arī bija, bet pieredze rāda, ka lielākoties – jo lielākas cerības par skaisto pirmo reizi, jo lielāks risks, ka piedzīvosi vilšanos. Sekss pirmajā reizē pieredzes trūkuma dēļ, nezinot, kas tev un partnerim sagādā lielāko baudu, mulstot un nespējot atbrīvoties, pārsvarā neattaisno cerības, ka viss izdosies, “kā smērēts”. Blakus citām domām par gaidāmo notikumu sieviešu bažas papildina uztraukums – ko domās vīrietis, uzzinot, ka viņš man ir pirmais? Seksologs Dainis Balodis atzīst, ka parasti vīrieša patmīlībai vienmēr ir patīkami apzināties, ka viņš ir pirmais, tomēr mūsdienās tā vairs nav prioritāte.

2.    tips – modernais. Galvenais – panākt pārējos
Cilvēkam, kurš ir moderns, pieradis būt starp līderiem, ir ļoti mokoši apzināties, ka nevainības dēļ viņš nevar sevi ieskaitīt kādā konkrētā, augstākā sociālā kategorijā (biju meitene, tagad esmu sieviete; biju puisis, tagad – vīrietis). It īpaši pusaudžu gados tas patiešām šķiet ļoti nozīmīgi, tāpēc nereti nevainība kļūst par lietu, no kuras ātrāk atbrīvoties, lai pašapliecinātos. 

3.    tips – naivais. Sekss nemaina cilvēku fiziski

Vinnētājos būs tie, kas ar savu pirmo reizi nesaistīs pārāk lielas cerības, nedomās, ka pēc tam viņu dzīvē un izskatā notiks izmaiņas. Jā, tu kļūsti par saujiņu pieredzes bagātāks, bet ne citādāks. Lai kļūtu par personību, nepietiek ar vienu reizi gultā... Lai seksā gūtu patiesu baudu, rūpīgi jāiepazīst savas seksuālās vēlmes dziļāk, jāgūst zināma seksuālā pieredze, jāsaprot, kas tev patīk, kas nepatīk, nepieciešams arī zināms sociālais briedums. Seksologs Dainis Balodis secina: “Tāpēc 12–14 gadu vecumā no seksa nav iespējams gūt nekādu augstāko lidojumu. Kaut ko tu iegūsi, bet drīzāk tas saistīsies ar vistīrāko bioloģiju, nevis baudas augstākajām virsotnēm.”

4.    tips – kompromisa meklētājs. Pirmajai reizei – gadījuma partneris
Kompromisa meklētājiem ir ideja par to, ka tuvībā ar savu īsto un vienīgo, viņi grib būt jau pieredzējuši. Dažkārt gadās, ka nevainības zaudēšanas pasākums ievilcies, piemēram, līdz 30 gadiem. “Kad vīrietis uzzina, ka sieviete ir nevainīga, viņš to neuztver kā apkaunojošu īpašību. Tādas ir tikai sieviešu fantāzijas,” apgalvo Dainis Balodis. Tāpēc, lai uzveiktu šīs “apkaunojošās” sajūtas, risinājums ir pirmajai reizei izvēlēties nepazīstamu partneri, lai droši zinātu, ka jūsu ceļi vairs nekrustosies. Tas mazina kauna un trauksmes sajūtu.

5.    tips – piekāpīgais. Sekss piespiedu kārtā
No svara ir arī tas, ko apkārtējie vienaudži tajā laikā, kad zaudēji nevainību, runāja, darīja, domāja. Ja visi dižojas ar savu pieredzi, tu vienīgais klusībā pārdzīvo par to, kā tev vēl nav, beidzot saņemies un to izdari, tas būtu pielīdzināms seksam pēc pasūtījuma vai vismaz piespiedu kārtā. Ja tava pirmā reize notikusi tieši ar šādu domu, vairāk jāraizējas par būtiskiem lēmumiem nākotnē. Vai arī ģimeni radīsi, imidžu mainīsi un spersi citus būtiskus soļus turpmāk tikai tāpēc, ka visi tā dara?


Pūkains tīģeris pret meitenes nevainību

Reklāma
Reklāma

Katrīnas pieredze (30 gadi):

“Man bija 16 gadu, kad diskotēkā iepazinos ar kādu mākslinieku, kuram tobrīd noteikti bija pāri 30. Atceros, ka dejojām un viņš mani aicināja pie sevis kā ļoti pieredzējušu meiteni, nenojaušot, ka seksā esmu apaļa nulle. Izsaucām taksi un braucām pie viņa. Tikai sasniedzot galmērķi, paziņoju, ka esmu nevainīga, bet vēlos to labot. Vīrietis bija šokā, bet prom nedzina. Tad arī tas notika – ļoti mehāniski un man ne visai patika. Šausmīgākā ainiņa, kas palikusi prātā bija tas, kā viņš uz gultas klāj dvieļus vienu uz otra, lai nenosmērētu palagus – brrr... Pēc “darba padarīšanas” izsaucu taksi un braucu pie draudzenes. Mēs vēl pāris reizes ar šo kungu tikāmies, bet trakākais, ka es uzskatīju par pašsaprotamu savu ultrasasniegumu pavēstīt visai puritāniski noskaņotajai mammai. Viņa šausmās, bet es – lepna par padarīto. Pats stulbākais sekoja vēlāk, kad šis vīrietis man uzdāvināja lielu, pūkainu tīģeri... kā jau bērnam. Gribēju izvemties. Uz tīģeri nespēju pat paskatīties, tāpēc to uzdāvināju mazajai māsai.”

Vīns, sveces un viss kā seriālā
Unas pieredze (25 gadi):
“Nekad man nav patikušas Valentīndienas, tāpēc arī toreiz, lai izvairītos no visām salkanībām, labāk uzņēmos organizēt un vadīt svētku pasākumu skolā. Tad galva ir pilna darbiem. Vakars ritēja savu gaitu, vadīju pasākumu, mētāju jociņus par Valentīniem un Valentīnām, bet pārējā laikā kopā ar pārējo “orgkomiteju” izklaidējos kultūras nama aizkulisēs, kur tobrīd iemaldījās kāds puisis, kurš man simpatizēja. Laikam no Valentīndienas dekorācijām viņš bija izvilcis vienu puķi, ko man visai donžuāniski pasniedza. Viņš mani mierināja, un filozofiskās sarunas aizvijās līdz ierosinājumam – doties uz kopmītnēm. Tur arī viss notika – skaisti, sveču gaismā, ar vīnu. Viņš bija lietpratējs, maigs, jauks, nesteidzīgs. Ne asiņu, ne sāpju, nekā no tā. Tikai pašā procesa vidū es apjēdzu trīs lietas. Pirmkārt, šī ir mana pirmā reize. Otrkārt, tā ir ļoti skaista. Treškārt, ir taču Valentīndiena. Lai nu kad, bet Valentīndienā nevainību zaudēt nebiju cerējusi, tas vairāk piederētos kādai dāmu lubenei vai otrdienas romantiskajam vakaram.”

Tumsā un bezapziņā
Dainas pieredze (37 gadi):
“Nevainību zaudēju 16 gadu vecumā neplānoti un ar zēnu, kurš man nebija mīļš. Pēc ballītes nelielā ne īpaši tuvu draugu kompānijā man pilnīgi svešā vietā dzērām pretīgus dzērienus un ļoti noreibu. Pēkšņi visi sadalījās pa pārīšiem un man bez izvēles tika viens no puišiem, par kuru klīda runas kā par brunču mednieku. Nekad viņš nebija bijis ne manā sirdī, ne sapņos. Vien reibumā likās – gluži tā nekas. Tāda pabučošanās un glāsti jau agrāk bija gadījušies, un nelikās, ka puisis sagaida ko vairāk. Taču vienā brīdī iekritu galīgā tumsā. Neatceros īsti, kas notika, bet prātā palikušas sāpes, ko varētu raksturot kā iekaisumu. Kāds man pat bija palīdzējis pēc tam nokļūt mājās. Nākamajā dienā ilgi staigāju pa āru ledainā vējā, dzesēju galvu un mēģināju “attīt filmu”. Izjūtas tā arī neizdevās restaurēt. Pēc nelieliem asins traipiem uz biksītēm bija skaidrs, ka meitene vairs neesmu. Sirdsapziņas pārmetumu gan nebija, tikai stulba sajūta, ka tas noticis tik bezapzinīgi un ar tipu, kurš man neko nenozīmē. Par šo gadījumu nevienam ilgus gadus nestāstīju.”

Pirmā reize bez baudas
Lilita (23 gadi):
“Vidusskolā biju neprātīgi samīlējusies vienā puisī. Tīņu gados biju ļoti bērnišķīga un naiva, bet pārsteidzoši tieša. Teicu, ko domāju, un tieši tas, šķiet, viņam patika. Atceros, man vidusskolā bija iesvētības, dzērām vīnu, blēņojāmies, un, kad pulkstenis bija pāri pusnaktij, hormoni satrakojās, tāpēc gāju uz tuvējo telefona būdiņu un zvanīju savam puisim. Redzot, ka telekarte tūdaļ būs tukša, paguvu “izspert” svarīgāko teikumu: “Es tevi šovakar gribu satikt...” Mūsu saruna pārtrūka. Taču pēc dažām minūtēm viņš bija klāt un varējām doties skaitīt zvaigznes... Viņa mašīnā arī mīlējāmies. Bauda? Tādu nejutu, jo visam pāri bija uztraukums, kā izdzēst sarkano traipu, ar kuru biju atzīmējusies uz mašīnas sēdekļa. Pēc nedēļas viņš sacīja, ka auto esot pārdevis.”

Bez valodas barjerām
Aijas pieredze (28 gadi):
“Visas meitenes sen jau bija pārgulējušas, tikai es ne... Draudzene, kas tolaik strādāja par viesmīli Zviedrijā, aicināja Lieldienu brīvdienas pavadīt pie viņas. Zināju, ka viņai ir draugs, kura dzimtene ir Lībija. Vēl zobojos, ka laikam viņa grib apprecēt musulmani un atlikušo mūžu pavadīt ietītai melnās lupatās, bet, ieradusies ciemos, secināju, ka viņas draugs ir gluži normāls cilvēks, kurš studē ķīmiju, labi pārvalda angļu valodu. Iepazinos ar viņa bērnības draugu un jutu, ka viņam patīku. Turklāt, raugoties uz viņu, pirmo reizi pa īstam izjutu iekāri. Visa mana piesardzība un bailes izkūpēja, un pēc viena klubā pavadīta vakara viņa dzīvoklī arī zaudēju nevainību. To neesmu nožēlojusi nekad. Lai gan pirmā reize bija diezgan sāpīga, viņš bija ļoti uzmanīgs. Kad atgriezos Latvijā, saņēmu no puiša mīļu pastkarti. Jutos kā spārnos, bet diemžēl trūcīgo angļu valodas zināšanu dēļ tā arī neatbildēju, tāpēc nekas vairāk ar manu pirmo vīrieti sanākt nevarēja.”

Sekss kā īsfilma
Viesturs (34 gadi):
“Pusaudža gados es nodarbojos ar sportu, tāpēc biju slaidāks un skaistāks. Pēc izskata man neviens nedeva 14 gadu, visi domāja, ka esmu vecāks. Kādā brālēna jubilejā iepazinos ar vienu no viņa draudzenēm, sāku runāties, kamēr “aizrunājāmies” līdz priekšspēlei. Vismaz bučošanās ziņā jutos kā profiņš, bet domas visu laiku kavējās pie tā, kas notiks, ja viņa gribēs ar mani pārgulēt. Es taču nezināšu, kā! Manas zināšanas par seksu bija visai teorētiskas. Skūpstoties ar meiteni un paralēli raizējoties par iespējamo seksu, nemaz nepiefiksēju, kā pats biju uzbudinājies. Nekādi nevarēju saņemties un pateikt, ka tā man būs pirmā reize, tāpēc sāku bremzēt. Paldies dievam, meitene nebija pirmo reizi ar pīpi uz jumta un visu saprata, teikdama: “Neuztraucies, es visu izdarīšu!” Tādējādi iniciatīvu pārņēma viņa. Starp citu, tā kā tas notika pirms Jāņiem un bija silts, tad mēs to darījām pie mājas esošajā mežā un bija ļoti neērti. Kā jaunumu uzzināju, kas ir orālais sekss, pēc kura diezgan ātri beidzu. Tā nu sanāca, ka mana pirmā reize bija kā īsfilma, bet vismaz... ne bezfilma.”


Pasaulē TO dara tā!

•    Indijā jauniem vīriešiem vecumā ap 17 gadiem nevainību palīdz zaudēt gados krietni vecākas radu sievietes: tantes, māsīcas, vecāko brāļu sievas.
•    Rumānijā saviem pusaudžu dēliem mātes izkārto pirmo seksuālo pieredzi ar kādu gados vecāku kaimiņieni.
•    Islāma kultūrā līgavainis savai līgavai nevainību laupa aiz aizvērtām durvīm. Šis brīdis ir kāzu ceremonijas kulminācija. Pēc tam laimīgais līgavainis iznāk no telpas un viesiem lepni rāda asinīm notraipīto palagu – jaunā sieva patiešām bijusi nevainīga!

Austrumos nevainību var zaudēt vairākas reizes
Tuvajos Austrumos jaunavības plēves atjaunošanas operācija sievietēm ir visai pieprasīta. Tas nav tikai tādēļ, lai atbilstu tradīcijām un pie vīra tiktu tikai nevainīgas meitenes, bet jāņem vērā, ka jaunās sievietes vecāki var pieprasīt iziet pārbaudi, lai laiku pa laikam pārliecinātos par meitas jaunavību.

Indieši – pacietīgākie pasaulē
Pēdējie pētījumi liecina, ka nācija, kura spēj visilgāk nociesties un nevainību zaudē salīdzinoši vēlu, ir indieši. Viņiem vidēji pirmais seks ir 22,9 gadu vecumā. Ievērojamas atšķirības ir Austrijā, Brazīlijā un Vācijā, kur vidējais vecums nevainības zaudēšanai ir 18 gadu. Pasaulē vidējais nevainības zaudēšanas vecums ir 19 gadu.

Autore: Estere Rudzīte, Žurnāls VESELĪBA