Zemenes vitamīniem, sejas maskai un svara zaudēšanai

Patlaban pilnbriedā ir zemeņu laiks. Šīs vērtīgās ogas ir nenovērtējama vitamīnu deva organismam un lielisks līdzeklis skaistumkopšanai. Konsultē diētas ārste Inga Pūce.

Neticami, kur tik sārto ogu nevar izmantot!

FOTO: Shutterstock.com

Neticami, kur tik sārto ogu nevar izmantot!

Zemenēs ir daudz C vitamīna — vairāk nekā citronā un apelsīnā. 150–200 grami zemeņu sedz C vitamīna dienas normu. Tās ir īpaši bagātas ar folijskābi, kas ir svarīga šūnu attīstībai un asins veidošanai organismā (noteikti ņemt to vērā, ja esi grūtniece!). Ogas sastāvā ir arī ļoti augsts mangāna saturs, kas veicina vielmaiņu, kā arī kaulu un asins veidošanos. Tajā esošās mazās dzeltenās sēkliņas ir vērtīgas šķiedrvielas. Turklāt zemenes ir vienīgās ogas, kas ļauj uzkrāt vitamīnu devu ziemai! Ja cilvēkam nav problēmu ar lieko svaru, kā arī pašsajūta ir laba, ieteicamā zemeņu deva dienā ir apmēram kilograms.


Ja cilvēkam ir svara problēmas vai viņš pat cenšas nedaudz notievēt, tad dienā nevajadzētu apēst vairāk par 500 gramiem zemeņu. Grūtnieces, cilvēki pēc slimošanas, smaga fiziska darba darītāji, smēķētāji un citi riska grupās esošie cilvēki drīkst patērēt pat divus kilogramus dienā. Tajā pašā laikā jāuzsver, ka šīs devas jāsabalansē ar pārējo uzturu, jo arī zemenēs ir kalorijas.

 

Grūtnieces, cilvēki pēc slimošanas, smaga fiziska darba darītāji, smēķētāji un citi riska grupās esošie cilvēki drīkst patērēt pat divus kilogramus dienā.

Reklāma
Reklāma


Runājot par zemeņu saglabāšanu mēnešiem, kad šīs lieliskās ogas dārzā vairs neaugs, vislabākā ir ogu saldēšana. Turklāt jāņem vērā, ka vislabāk ir saldēt sausas, nemazgātas ogas, tad tajās saglabāsies pat 100% C vitamīna. Zemenes ieteicams likt tik lielos trauciņos, lai vienā reizē var arī apēst. Nav ieteicams tās atkausēt mikroviļņu krāsnī, labāk ļaut tām atkust istabas temperatūrā. Zemenes var vārīt arī ievārījumos, tikai jārēķinās, ka 100 grādu temperatūrā ogas zaudēs visu C vitamīnu. Nelielu daļu C vitamīna zemenes saglabās, ja ogas pasterizēs 70 grādos. Vēl var mēģināt likt burciņās svaigas ogas, kas viens pret vienu saspaidītas ar cukuru. Šādi C vitamīns daļēji saglabāsies, ilgākais, sešus mēnešus, jo šis vitamīns ar laiku noārdās. Bet tajā pašā laikā ogu un cukura maisījumā saglabāsies tik ļoti nozīmīgā dzelzs.


Zemenes skaistumkopšanā
Dabiskās augļskābes, kas ir zemeņu sastāvā, maigi attīra poras, mitrina un apgādā ādu ar vitamīniem un minerālvielām, padarot to veselīgi sārtu un elastīgu, tāpēc zemeņu maskas un masāžu plaši lieto arī skaistumkopšanā.


Vienkārša zemeņu maska, ko vari pagatavot mājās: 5–20 vidējas zemenes (vēlams, lai tās būtu ekoloģiski audzētas, tātad bez nitrātiem), tējkarote biezpiena un pāris pilieni citrona sulas. Sastāvdaļas sajauc vienmērīgā masā un klāj uz sejas, kakla, krūtīm, muguras (faktiski var pagatavot arī lielāku daudzumu un ieziest ar to visu ķermeni). Pēc 10–15 minūtēm masku noskalo ar remdenu ūdeni un iziež krēmu. Bet visvienkāršākais veids — nokost zemenei galiņu un taisnā ceļā ziest uz ādas.

Tautas ticējumi par zemenēm

    * Redzēt sapnī zemenes nozīmē, ka radīsies iespēja sasniegt nodomātos mērķus.
    * Lasīt zemenes — zīme, ka dzīvē iestāsies būtiskas pārmaiņas. Ja zemeņu ir ļoti daudz — drīzumā ļoti stipri iemīlēsieties.
    * Ja zemeņu ir maz un savāc pa vienai odziņai — drīzumā iestāsies laiks, kad sāksiet aizdomāties par savu dzīvi, likteni un izlemsiet par labu kardinālām pārmaiņām.
    * Ēst zemenes — saņemsiet labas ziņas, kas iepriecinās jūs un citus ģimenes locekļus.
    * Redzēt, ka kāds cits ēd zemenes, nozīmē dalītas mīlas jūtas.
    * Kādu cienāt ar zemenēm — paliksiet labā atmiņā visiem, kurus drīzumā satiksiet.
    * Pirkt zemenes — gaidāmi būtiski ienākumu palielinājumi.


Autores: Sindija Meluškāne, Audra Petrika, mammam.lv/tetiem.lv, konsultēja diētas ārste Inga Pūce
Izmantotais avots: Zemenes, meža un dārza; www.pirtslietas.lv
http://www.pirtslietas.lv/web/?id=400462